Vali Gazi Şimşek Çiftçi Evinde gerçekleştirilen toplantıya Vali Yücel Yavuz, Vali Yardımcısı Şenol Turan, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, İl Genel Meclisi üyeleri, üretici birliklerinin başkanları, paydaş sivil toplum örgütleri ve kurum çalışanları katıldı.
“ÖZEL İDARE’NİN 1 MİLYON 300 BİN LİRALIK DESTEĞİYLE ÜRETİCİLERİMİZ 10 MİLYON LİRALIK SOMUT GELİR ELDE ETTİ”
İl Müdürü Edip Birşen’in yaptığı detaylı sunumun ardından bir değerlendirme yapan Vali Yavuz, doğal ve organik bir coğrafyaya sahip Gümüşhane’de İl Özel İdare’nin geçtiğimiz yıllarda 300 bin lira civarında olan tarım desteklemelerini bu yıl 1 milyon 300 bin liraya çıkardıklarını ve sadece bu destekle bugüne kadar üreticinin somut 10 milyon liralık gelir elde ettiğini ve bunun gurur verici bir tablo olduğunu belirterek, İl Genel Meclisi üyeleri başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.
“BU ZOR İKLİM VE COĞRAFYADA, GEÇİMİNİ ÇİFTÇİLİKLE VE ZİRAATLA SAĞLAMAYA ÇALIŞAN VATANDAŞLARIMIZA HER TÜRLÜ KATKIYI SAĞLAMAK BOYNUMUZUN BORCUDUR”
Gümüşhane’nin zor coğrafyasında üretimle uğraşan çiftçilere her türlü katkı ve desteği sağlamanın boyunlarının borcu olduğunu dile getiren Vali Yavuz, 2015 bütçesinde yapılan uygulamanın başlangıç olduğunu, imkanlar ölçüsünde artarak devam edeceğini belirterek, “Bu proje ve desteklerle, Gümüşhane’de ekonomik girdiyi artırarak, refah düzeyini, yaşam standardını ve konforu yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu zor iklim ve coğrafyada, geçimini çiftçilikle ve ziraatla sağlamaya çalışan vatandaşlarımıza her türlü katkıyı sağlamak boynumuzun borcudur. Bunun için de, bilimsel ve gerçekçi teknikleri uygulamak zorundayız” şeklinde konuştu.
“BİRŞEYLERİ HAREKETE GEÇİRDİĞİMİZİ GÖRMENİN HUZURUNU YAŞIYORUM”
Bu desteklemeler yapılırken tüyü bitmemiş yetimin hakkının mutlak suretle gözlenmesi gerektiğine vurgu yapan Vali Yavuz, üreticilere katkı sağlayacak olan diğer hibe ve desteklemelerden bahsetti. Elde edilen başarıdan duyduğu memnuniyeti “Birşeyleri harekete geçirdiğimizi görmenin huzurunu yaşıyorum” diyerek dillendiren Vali Yavuz, “Potansiyelimizin farkında olmamız lazım. Çok güzel işler yaptık. Daha da güzel işler olacak. Gümüşhane’ye insanlar geldiğinde ‘nasıl giderim’ değil, ‘nasıl daha fazla kalırım’ diyecek” dedi.
Katılımcıların kuru fasulyenin tescili, lahana için soğuk hava deposu ve meyvecilikle ilgili taleplerini ilettiği toplantı hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.
Toplantıdan bazı önemli istatistiki bilgiler şöyle:
-Gümüşhane’nin işlenebilir tarım arazisi toplam yüzölçümünün yüzde 17,3’üne tekabül eden 113 bin 685 hektar
-Bu arazilerin yüzde 83’ü sulanabilir tarım arazisi
-74 bin 904 büyükbaş hayvan var
-39 bin 526 küçükbaş hayvan var
-2015 yılında DOKAP’tan 1 milyon 353 bin 250 TL hibe desteği sağlandı
-2015 yılında KKYDP’den 998 bin 750 TL hibe desteği sağlandı
-2015 yılında Özel İdare’den 1 milyon 214 bin 240 TL hibe desteği sağlandı
-Özel İdare’nin 8 projesinden 182 köyde 939 çiftçi faydalandı.
-2015 yılında Bakanlık hayvansal üretim desteklemelerinden 4 bin 788 üreticiye 7 milyon 551 bin 77 TL destek sağlandı
-2015 yılında Bakanlık bitkisel üretim desteklemelerinden 5 bin 821 üreticiye 4 milyon 40 bin 912 TL destek sağlandı
Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2015, 19:33