Gümüşhane’de Ahilik Haftası kutlandı

Gümüşhane’de 11.kez kutlanan Ahilik Haftası kapsamında çeşitli program ve etkinlikler düzenlendi.

Gümüşhane’de Ahilik Haftası kutlandı

Gümüşhane’de 11.kez kutlanan Ahilik Haftası kapsamında çeşitli program ve etkinlikler düzenlendi.

İlk olarak kutlama komitesi Gümüşhane Valisi Okay Memiş’i makamında ziyaret etti. Ziyarette yılın ahisi, yılın kalfası ve yılın çırağına kaftan giydirildi, plaket verildi.

Ticaret İl Müdürü Mürsel Yaşar, Gümüşhane Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Beyler Kara, Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı İsmail Akçay, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Rıfat Çilenk’ten oluşan heyet ilk olarak Vali Memiş’e hafta anısına çiçek sundu.

Yılın Ahisi seçilen terzi Ali Şahin’e, yılın Kalfası seçilen Fatih Şener Kullukçu’ya ve yılın Çırağı seçilen Ahmet Mete Yıldırım’a kaftanları giydirilerek plaketlerinin verilmesinin ardından heyetle bir süre sohbet eden Vali Memiş, burada yaptığı konuşmada, Gümüşhane’nin kadim bir vilayet olduğunu belirterek, “Türkiye’nin küçük ölçekli illerinden birisiyiz ama kültürel değerlerimiz açısından Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi hazretlerinin manevi ikliminde yoğrulmuş bir vilayetiz” dedi.

“81 il içerisinde böyle değerli bir madenle ismi anılan yegane iliz, hoşgörü merkeziyiz”

Gümüşhane’nin bir hoşgörü merkezi olduğuna vurgu yapan Vali Memiş, “Gümüşhane’nin eski yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesinde Müslüman Türklerle gayrimüslim Osmanlı tebaası bir arada yaşadı. Cami ve kilisenin bir arada yaşadığı, esnafın yan yana kepenk açıp kepenk kapattığı Türkiye’nin müstesna şehirlerinden birisiyiz. Hoşgörü merkezi olmamızın yanı sıra bir madenci kentiyiz de. 81 il içerisinde böyle değerli bir madenle ismi anılan yegane iliz” diye konuştu.

Asayiş olayları açısından Türkiye’nin en güvenilir illerinin başında Gümüşhane’nin geldiğini altını çizen Vali Memiş, “Türkiye’nin asayiş olayları açısından en güvenli ili olmak sadece polisiye tedbirlerle olmuyor. Bu toplumsal yapıyla alakalıdır. Camide ezan okunuyor. Bakkalımız dükkanını kilitlemeden gidip namazını kılıyor. Bu Türkiye’de artık çok az yerde kaldı. Siz iyiyseniz karşınızdaki insan da iyi oluyor. Özellikle üniversiteli öğrencilerimizin zaman zaman şikayetleri olsa da olumlu gelişmeler daha fazla. Yani yardımcı olan hemşerilerimiz daha fazla. Çünkü bizim artık en önemli geçim kaynağımızın başında üniversite öğrencileri geliyor. Hem ilçeler hem il merkezi için böyle” ifadelerini kullandı.

Vali Memiş ve beraberindekiler daha sonra Fatih Parkında vatandaşlara bin kişilik Ahilik Pilavı ikram etti. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Dertli dolap
Dertli dolap - 6 yıl Önce

Sosyo ekonomik tarihimiz bakımından büyük önemi olan AHİ liğin unutulmayıp,unutturulmayışı gerekli bir faaliyet.Fakat aslolanAHİLİK AHLAKInın yaşatılmasıdır.Müşterisine,"ben siftah yaptım,diğer alacaklarını da komşumdan al"diyebilecek esnaf varsa,Ahilik ahlakı yaşıyor demektir.Ne dersiniz,var mı-yok mu?

SIRADAKİ HABER