Gümüşhane’de Arıcılık Konferansı Düzenlendi

Gümüşhane’de Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Gümüşhane Arıcılar Birliği ortaklığında “Arıcılığın Önemi ve Sorunları” konulu konferans düzenlendi.

Gümüşhane’de Arıcılık Konferansı Düzenlendi
Gümüşhane’de Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Gümüşhane Arıcılar Birliği ortaklığında “Arıcılığın Önemi ve Sorunları” konulu konferans düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Gümüşhane Arıcılar Birliği Başkanı Niyazi Gül, kurum çalışanları ve arıcılar katıldı.

Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Yılmaz, programda yaptığı konuşmada dünyaya arıların Anadolu’dan dağıldığını, dünya arı gen kaynaklarının yüzde 22’sinin Türkiye’de olduğunu söyledi.

Anadolu’nun en önemli özelliğinin Sibirya-Avrupa, Orta Asya ve Akdeniz iklim kuşağının kesiştiği bölgede olması olduğunu belirterek, “Dünya’da 12 iklim ve 8 bölge dediğimiz bölgelerin 8 iklimin tamamı Anadolu’dadır. Bu bizde arıcılık için bir avantajdır. Çin bizden toprak olarak bizden 12 kat büyük olmasına karşın Çin’den sonra dünyada ikinci büyük arıcılık ülkesiyiz.” dedi.

Devletin arıcılığa büyük önem gösterdiğini ve destek verdiğini dile getiren Yılmaz, şunları söyledi: “Biz, arıcılığın tarihte olduğu gibi olmasını istiyoruz. Türkiye’de Arıcılar Birliğini kurduktan sonra, ülkemizde arıcılık daha derli toplu bir şekle geldi. 79 ilimizde birliğimiz ve üye 57 bin kayıtlı profesyonel arıcımız var.  5, 9 milyon aktif kovanımız, 6,5 milyon da etiketli kovanımız var. Dolayısıyla ülke arıcılığımız kayıt altına alınmış durumda. Bu arıcılarımız 94 bin ton bal üretmektedir. Kovan başına üretimimiz 17 kilogramdır. Ülkemizde bir kolonide ortalama kovan sayısı 113 olmakla birlikte, bu rakam coğrafi yapıya göre değişmektedir. Anadolu, Kafkas, Karadeniz Orman Gülü, Muğla Çam Bölgesi ve Trakya Arısı gibi arılarımızın kendine has özellikleri vardır. Anadolu coğrafyasında bu arılar binlerce yıl beklide milyonlarca yıl uyum sağlamış ve varlığını bu güne kadar devam ettirmiştir.”

Konferansa konuşmacı olarak katılan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Aslı Özkırım, arı hastalıkları ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Birşen ile Gümüşhane Arıcılar Birliği Başkanı Gül, Gümüşhane’deki arıcılık ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2014, 15:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER