Gümüşhane'de Gudulara Ramazan İlgisi

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Dölek köyünde kadınlar tarafından topraktan yapılan ve halk arasında gudu olarak bilinen toprak kaplara olan talep ramazan ayıyla birlikte en üst düzeye yükseldi.

Gümüşhane'de Gudulara Ramazan İlgisi
Gümüşhane’nin merkeze bağlı Dölek köyünde kadınlar tarafından topraktan yapılan ve halk arasında gudu olarak bilinen toprak kaplara olan talep ramazan ayıyla birlikte en üst düzeye yükseldi.

Topraktan yapılması nedeniyle sağlıklı olmasının yanında yemeklere ayrı bir lezzet katan gudu, en fazla güveç yapımında kullanılıyor. Ramazanda evine misafir davet eden hemen herkesin güveci pişirmek için saatlerce fırınlara sürdüğü gudu Gümüşhane yemek kültüründe ayrı bir öneme sahip.

Atatürk Caddesinde gudu satışı yapan Ersin Gür, sattıkları toprak kapların sadece Dölek köyünde kadınlar tarafından yapıldığını belirterek, “Köyümüzde annelerimiz, yaşlı kadınlarımız el elemeği göz nuru olarak bu guduları yapıyor. Dölek köyündeki toprak gudu yapmaya en uygun yapıya sahip. Köyün dışından alınan topraklar taşları ayıklandıktan sonra su katılarak çamur haline getirilir ve kadınlar tarafından uzun emeklerle şekil verildikten sonra tezek ve odun ateşiyle ısıtılan tandırda fırınlanır. Son olarak gudular sütle veya ayranla yeniden pişirilir ki dayanıklı olsun diye.” dedi.

Yeni alınan gudunun sıcak su ile yıkandıktan sonra 15 dakika boyunca ısıtılması gerektiğini dile getiren Gür, gudunun sadece su ile yıkanması gerektiğini, asla deterjan kullanılmaması gerektiğini de hatırlattı.

Ramazan ayıyla birlikte satışların hareketlendiğini kaydeden Gür, çeşitli ebatlarda sattıkları guduların dayanıklı olması için sütle yakıldığını da sözlerine ekledi.

Gür’ün tarifiyle güveç nasıl yapılır?

Malzemeler:  Soğan, patates, domates, biber, patlıcan ve az sarımsak

Hazırlanışı: Bu karışığı bir tepside karıştırınız. Sonra güvecimizi ortaya alırız güvecin dibine az az kuyruk yağı koyarız.  Yaptığımız karışığı 1 avuç dibine koyarız. Sonra bir sırada et dizeriz. Sonra 2 avuç karışık sebzemizi dizeriz. Tekrar 1 sıra et dizeriz. Tekrar bir avuç karışık sebzemizi koyarız. Sonra tekrar sonra yine bire sıra et dizeriz. En son iki avuç sebze karışığı dizeriz. En üste domates, limon ve maydanozları koyarız. Son olarak en üstte tere yağı yada 1 çay bardağı sıvı yağ dökeriz. 1 su bardağı suyu döker güvecin ağzını folyo ile kapatırız. Güvecin suyu ne kadar az olursa güvecin ve ağzı ne kadar iyi kapatılırsa güveç o kadar lezzetli olur. 
Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2014, 11:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER