Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çok Amaçlı Salonda gerçekleştirilen seminere Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Daire Başkanı Mehmet Madencan, Gümüşhane Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hakan Topaç, KUSİ Gümüşhane İl Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Kemal Kuvvet, KUSİ Üniversite Temsilcisi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Küçük, KOSGEB İl Müdürü Harun Sakarya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Metin Şeker, ilde faaliyet yürüten bazı işletmelerin temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
KUSİ Üniversite Temsilcisi Prof. Dr. Murat Küçük, açılış konuşmasında sanayiciler ile akademisyenler bir araya gelme konusunda sıkıntılar yaşandığını belirterek, “Biz üniversite olarak bir niyet ortaya koyduk. Sanayicimiz gelmese de paydaşlarımız gelmese de biz kapılarını çalacağız. Bu anlamda Sanayi İl Müdürümüze çok teşekkür ediyoruz, Ticaret İl Müdürümüze bu organizasyonlar bir arada yapılarak ziyaretler gerçekleştiriliyor” dedi.
Küçük, 2023 vizyonu kapsamında doktora öğrencilerinin sayısının 15 bine çıkartılmasının hedeflendiğini, bu hedefin akademisyen sayısını arttırmaya yönelik değil, üniversitelerin sanayi işbirliği sürecinde daha inovatif, daha rekabetçi bir sanayi hedefinin bulunduğunu sözlerine ekledi.
Küçük, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu hedeflerin tutturabilmesi amacıyla üniversitemiz daha fazla lisansüstü programları açabilmenin yollarını arıyor. Bu anlamda bu hafta bir girişimimiz oluyor senatomuz kararıyla geçecek olan üç tane programımız YÖK’e gönderildi. Bu anlamda daha fazla sanayiciyle çalışacak öğrencilerimiz olacak yüksek lisans doktora yapan”
“TEMEL HEDEF ÖZEL SEKTÖRE AR-GE KÜLTÜRÜ KAZANDIRMAK”
KUSİ Gümüşhane Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Kemal Kuvvet ise Kusi Stratejisi ve Eylem Planı adlı sunumunda 2023 hedeflerine değinerek, “Ar-Ge noktasında belirlenen hedefler dünyada gelişmiş on ülke arasında olmak. Bu ilk başta gerçekleşmesi zor geliyor olsa da 1953’te savaştan çıkan Kore bugün dünyanın 11. Ekonomisi olabilmişse bu gerçekleşmeyecek bir hedef değildir. 500 Milyar dolar gibi bir ihracat hedefi özellikle gayri safi yurt içi hasılanın yaklaşık yüzde yüzünün Ar-Ge’ye ayrılması bu Ar-Ge’ye ayrılan payında üçte ikisinin özel sektör tarafından karşılanır hale getirilmesi temel esastır. Bu nedenle özel sektörün Ar-Ge kültürünün geliştirilmesi ve güçlendirmesi temel hedeflerin arasındadır” diye konuştu.
Kuvvet, 2023 hedeflerinin tutulmasına yönelik olarak oluşturulan Kusi Stratejisi ve Eylem Planı hakkında detaylı bilgi vererek sunumunu tamamladı.
4691 VE 5746 SAYILI KANUN HAKKINDA YAPILAN REFORMLAR
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Daire Başkanı Mehmet Madencan, Ar-Ge Yenilik Reform Paketi hakkında sunum gerçekleştirdi. Madencan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı olarak kurulan Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğünün işletmelere Ar-Ge ile ilgili desteklemelerde bulunduğunu hatırlatarak, “En son yaptığımız Ar-Ge Yenilik Reform Paketi 26.02.2016 tarihinde devreye alındı, resmi gazetede yayınlandı. Esasen genel müdürlük olarak iki kanunu yürütüyoruz biz birincisi 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Kanunu fakat literatürde Teknoparklar diye adlandırılan kanun ikincisi de 5746 sayılı kanun. Bu yasalar belirli bir süre uygulandıktan sonra bazı düzenlemelere ihtiyaç doğdu bu Ar-Ge Reform Paketiyle ileri dönemde ilk işimiz bunu gerçekleştirmek oldu” ifadelerini kullandı.
“BİLGİNİN TİCARİLEŞTİRİLMESİ İÇİN YÜZDE 2,5 AR-GE HARCAMASI LAZIM”
En yüksek Ar-Ge harcamasını Kore ve İsrail’in yaptığını vurgulayan Madencan, “Kore ve İsrail’in Ar-Ge harcamaları yüzde 4 civarında fakat bu aşırı yüksek bir oran. Katma değeri yüksek ürün üretebilen, dünya piyasasından yüksek oranda pay alabilen ülkelerin yüzde 2,5, 3 civarında olduğunu görüyoruz. demek ki bir ülkenin bilgiyi üretmesi ve onu katma değere dönüştürerek ticarileştirmesinin asgari şartı yüzde 2,5’in üstünde Ar-Ge’ye ulaşmasıyla mümkün. Bizim şu anda ki durumumuz yüzde 1’ler civarında ama bizim hedefimiz bundan etkin bir sonuç alabilmemiz için yüzde 3 civarlarına ulaşabilmeliyiz” dedi ve Ar-Ge Yenilik Reform Paketiyle yapılanları yirmi bir madde ile katılımcılara aktardı.
GÜMÜŞHANE’NİN TAMAMINA YAKINI KOBİ
KOSGEB İl Müdürü Harun Sakarya ise 250 kişiden az çalışanı ve yıllık mali bilançosu 40 milyon TL’yi geçmeyen işletmelerin KOBİ sayıldığını kaydederek, “ Bu işletmeler KOSGEB’in destek kapsamına girmektedir. Gümüşhane’ye baktığımızda birkaç maden işletmesinin haricinde bütün işletmelerin Kobi tanımına girdiğini görmekteyiz” diye belirtti.
Sakarya, Arge ve İnovasyon Destekleme programlarında ki esas amacın bilim ve teknolojiye dayalı bir kültür oluşturarak Kobilerin ve girişimcilerin desteklenmesi olduğunu ifade etti. Arge ve İnovasyon Destekleme programından faydalanabilmeleri için yapılması gerekenleri bildirerek, süreç hakkında bilgilendirmede bulundu.
Program, seminerlerin ardından katılımcıların kokteyle katılmasıyla son buldu.
Mert Zımba
Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2016, 22:16