Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, Gümüşhane’de Meyve ve Sebze Yetiştiriciliği konusunda vatandaşların dikkat etmesi ve yapması gereken hususlar hakkında uyarılar yaparak açıklamada bulundu.
“GÜMÜŞHANE MEYVE YETİŞTİRİCİLİĞİNE UYGUN”
Türkiye’nin birçok meyve, sebze türünün anavatanı olduğunu ülkemizde meyvecilik kültürünün hızla arttığı dile getiren Birşen, “Ülkemizde meyve ve sebze yetiştiriciliğine en uygun yerlerden bazıları Kuzey Anadolu, Karadeniz kıyı bölgesi ile İç Anadolu ve Doğu Anadolu yaylaları arasında kalan geçit bölgeleridir. İlimizde bu bölgeler içerisinde yer alıyor. Gümüşhane meyve yetiştiriciliğine uygun iklim ve rakım isteklerine de sahip bir konumda” dedi.
Gümüşhane’de ki arazinin genel toplamından bahseden Birşen, Gümüşhane’de 113 bin 685 hektar tarım arazisinin olduğunu, bunun 2 bin 337,6 hektarını sebze ve meyve bahçelerinin oluşturduğunu söyledi.
Birşen, Gümüşhane’de Meyve ve Sebze Yetiştiriciliği ve bitki sağlığı açısından önemli olan bu dönemlerde çiftçilerin dikkat etmeleri gereken hususları şu şekilde kaydetti.
“GÜMÜŞHANE’DE ELMALAR EKONOMİK AÇIDAN GÖZ ARDI EDİLMEMELİDİR”
“Gümüşhane’de elmalar ekonomik açıdan göz ardı edilmemelidir. Ürün kaybına sebep olacak elma içi kurdu ile ilaçlamaların iki aşamada olmasına dikkat etmeliyiz. Bunlardan birincisi elmaların fındık büyüklüğüne geldiği zaman ilaçlaması ihmal edilmemelidir. İlimizde meyvelerin sararmaya başladığı dönemde ise özelikle vişne ve kirazlarda kiraz sineğine karşı ilaçlama yapılmalı. Fındık kurdu ve fındık küllemesi içinde aynı şekilde ilaçlama yapılması gerekiyor.”
HASTALIKLARA KARŞI İLAÇLAMA
“Gerek açıkta gerekse örtü altı yetiştiriciliği (seracılık) yapılan yerlerde özellikle fasulye ve diğer sebzelerde görülen sam hastalığı yani pas hastalığı, ergin ve larva halinde bulunan patates böceğine karşı, ayrıca meyve ve sebze yapraklarında koloni halinde görülen ve önemli ölçüde ürün kaybına sebep olan yaprak bitlerine karşı ilaçlama yapmaları gerekiyor. Meyve ve sebze bahçelerinde sorun olan yabancı otların tohum oluşturmadan temizlenmesi gerekiyor.”
“GÜMÜŞHANE MEYVE YETİŞTİRİCİLİĞİNE UYGUN”
Türkiye’nin birçok meyve, sebze türünün anavatanı olduğunu ülkemizde meyvecilik kültürünün hızla arttığı dile getiren Birşen, “Ülkemizde meyve ve sebze yetiştiriciliğine en uygun yerlerden bazıları Kuzey Anadolu, Karadeniz kıyı bölgesi ile İç Anadolu ve Doğu Anadolu yaylaları arasında kalan geçit bölgeleridir. İlimizde bu bölgeler içerisinde yer alıyor. Gümüşhane meyve yetiştiriciliğine uygun iklim ve rakım isteklerine de sahip bir konumda” dedi.
Gümüşhane’de ki arazinin genel toplamından bahseden Birşen, Gümüşhane’de 113 bin 685 hektar tarım arazisinin olduğunu, bunun 2 bin 337,6 hektarını sebze ve meyve bahçelerinin oluşturduğunu söyledi.
Birşen, Gümüşhane’de Meyve ve Sebze Yetiştiriciliği ve bitki sağlığı açısından önemli olan bu dönemlerde çiftçilerin dikkat etmeleri gereken hususları şu şekilde kaydetti.
“GÜMÜŞHANE’DE ELMALAR EKONOMİK AÇIDAN GÖZ ARDI EDİLMEMELİDİR”
“Gümüşhane’de elmalar ekonomik açıdan göz ardı edilmemelidir. Ürün kaybına sebep olacak elma içi kurdu ile ilaçlamaların iki aşamada olmasına dikkat etmeliyiz. Bunlardan birincisi elmaların fındık büyüklüğüne geldiği zaman ilaçlaması ihmal edilmemelidir. İlimizde meyvelerin sararmaya başladığı dönemde ise özelikle vişne ve kirazlarda kiraz sineğine karşı ilaçlama yapılmalı. Fındık kurdu ve fındık küllemesi içinde aynı şekilde ilaçlama yapılması gerekiyor.”
HASTALIKLARA KARŞI İLAÇLAMA
“Gerek açıkta gerekse örtü altı yetiştiriciliği (seracılık) yapılan yerlerde özellikle fasulye ve diğer sebzelerde görülen sam hastalığı yani pas hastalığı, ergin ve larva halinde bulunan patates böceğine karşı, ayrıca meyve ve sebze yapraklarında koloni halinde görülen ve önemli ölçüde ürün kaybına sebep olan yaprak bitlerine karşı ilaçlama yapmaları gerekiyor. Meyve ve sebze bahçelerinde sorun olan yabancı otların tohum oluşturmadan temizlenmesi gerekiyor.”
Haberin Kaynağı: Olay Gazetesi
Güncelleme Tarihi: 15 Haziran 2015, 14:19