Bağlarbaşı Mahallesinde bulunan Gümüşhanevi Merkez Kampüsünde 15 bin 655 öğrencinin aktif olarak eğitim gördüğü Gümüşhane Üniversitesinde mikrofon bu kez öğrencilere uzatıldı.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Aydanur Aydın’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen programa Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencisi Aleyna Hal ve Mısır’lı Omar Mansour konuk oldu.
Programda öğrencilere Gümüşhane’de üniversite öğrencisi olmanın güçlü ve zayıf yönleriyle fırsat ve tehditler sorularak SWOT analizi modellemesi yapıldı.
“Büyük şehirlerde ilçeler arası ulaşım bile saatler sürerken biz burada farklı bir ile 90 dakikada geçiyoruz”
Kentin güçlü yönleriyle ilgili soruyu Aleyna Hal, “Ulaşım kolay. Hem şehirlerarası hem de şehir içi ulaşımı kısa sürede gerçekleştirebiliyoruz. Büyük şehirlerde ilçeler arası ulaşım bile saatler sürerken biz burada farklı bir ile 90 dakikada geçiyoruz. Sosyal etkinliklerde kontenjan sorunu yaşamıyoruz. Gençlik Merkezinin oldukça fazla faaliyetleri var. Öğrenci kütüphanesi oldukça geniş, çalışma alanları çok fazla ve kampüs içerisinde” sözleriyle cevaplarken Mısır’dan gelen Omar Mansour ise “Burası başka üniversitelere göre daha gelişmiş bir üniversite. Yabancı öğrenciler için uygun. Burada üniversitenin yaptığı etkinliklere katılıyorum. Yabancı öğrenciler için faaliyetler hem kaynaşmamızı sağlıyor hem de gelişmemize katkı sağlıyor. Ben evde kalıyorum. Önceki yıllarda yurtlarda kaldım. Yurtlar yabancı öğrenciler için avantaj oluyor. Gelince ilk işimiz Türkçe öğrenmek oluyor ve yurt bu noktada avantajlı. Gümüşhane'de yurtlar kolay bulunuyor ve üniversiteye yakın” ifadeleriyle aktardı.
“Kampüs içi ücretsiz ring sistemine geçilmeli”
Zayıf yönlerini anlatan öğrencilerden Hal, “Bölümde uygulama yapma alanlarımız kısıtlı. Kampüs içi ücretsiz ring sistemine geçilmeli. Kampüs içine özel bir hat çıkarılıp diğer üniversitelerde olduğu gibi bizde de ring sistemine geçilebilir. Kısa mesafeye bu kadar otobüs, dolmuş ücreti vermek fazla. Yurt imkanları oldukça az. Devlet yurdunda kalamadım. Özel yurtlara başvurduğum zaman ücretleri çok yüksek. Yurtlarda barınırken odalarımız fazla kalabalık oluyor” ifadelerini kullandı.
“Esnaf bizi hiç sevmiyor”
Hemşirelik Bölümü 4.sınıf öğrencisi Hal, “Zayıf yönler” başlığında Gümüşhane’deki esnafın öğrenciye yaklaşımıyla ilgili bir soruyu da “Esnaf bizi hiç sevmiyor. Gittiğimiz zaman öğrencilere nefret dolu bakıyorlar. Ev tutmak istediğim zaman öğrenciyim diyince kira ücreti 2 katı oluyor. Evi tuttuktan sonra eve hiçbir arkadaşımı getirmemem kaydıyla ev veriyorlar. Yedek anahtarın ev sahibinde olduğu arkadaşlarımız da var. Birinci sınıfa geldiğimle şimdi 4.sınıfa geldiğimle arada farklar var. Bu bir dönüşüm meselesi. AVM yokluğu da bir sorun. Ben geldiğim yıl bu kadar kafe de yoktu” dedi.
“Huzur veren ve stres alan doğası var”
4 konu başlığından “Fırsatlar” başlığına da cevap veren Hal, “Gümüşhane’nin havası oldukça temiz, nefes aldığımızı hissediyoruz. Doğal güzelliklerimiz fazla. Huzur veren ve stres alan doğası var. Devlet yurtlarında da çok sayıda etkinlik var” diye konuşurken “Tehditler” başlığında ise “Belli saatlerden sonra otobüs gidiş dönüşü olmuyor. Bu tür sorunlar çok yaşıyoruz. Ev sahibi tehdidi adı altında bir unsur varmış, yedek anahtar meselesinden çok fazla bahseden arkadaşım var” ifadelerini kullandı.