Gümüşhaneli Genç Patates Üreticisi Hedef Büyüttü

Gümüşhaneli genç girişimci İsa Özel, Şiran ilçesine bağlı Alacahan köyünde 7 dekar arazide başladığı patates üretimini arsa kiralayarak önce 70 dekara sonra da 200 dekara çıkardı. Özel, 200 tonluk üretimini de bin tona çıkarmak için var gücüyle çalışıyor.

Gümüşhaneli genç girişimci İsa Özel, Şiran ilçesine bağlı Alacahan köyünde 7 dekar arazide başladığı patates üretimini arsa kiralayarak önce 70 dekara sonra da 200 dekara çıkardı. Özel, 200 tonluk üretimini de bin tona çıkarmak için var gücüyle çalışıyor.

Antalya’dan ailesiyle birlikte baba ocağına geri dönen 31 yaşındaki Özel, genç girişimciliğin Gümüşhane ve bölgedeki örneği oldu. Üniversiteden de destek almak için girişimlerde bulunan Özel, ailesinin arazilerinin yanında köydeki diğer vatandaşların da boş tarlalarını kiralayarak hedefini büyüttü.

Tarımsal ekipmanını güçlendiren, köylülerine de ekmek kapısı açan Özel, bu yıl 200 dönüm arsada bin ton patates üretmeyi hedefliyor. İki yıl önce başladığı patates üretiminde toprağın verimini fark eden Özel, önümüzdeki süreçte şirketleşerek bölgenin tohum ihtiyacını da karşılamak istiyor.

Hem arazinin verimli olduğunu hem de vatandaşların patatese olan ilgisini keşfeden Özel, 2 yıl önce dememe ekimi yaptığı köyünde önce arsasını 7 dekara, daha sonra da 70 dekara çıkardı. Bu yıl 200 tona yakın patates hasadı yapan Özel, bunun yaklaşık 100 tonunu sattı, geriye kalan 100 tonun 50 tonunu da tohumluk olarak ayırdı.

Bir arkadaşının tavsiyesi ile Nevşehir’den getirdiği tohumlardan ürettiği patateslerin cipslik ve haşlamalık olduğunu kaydeden Özel, “Bu yıl ekeceğimiz patates tohumu ile yaklaşık 200 dekar arazide bu tarımı yapacağız. Halkımızın ilgisi var. Patatesimiz hem cipslik, hem haşlamalık patates. İnsanlar seviyor, yiyen insanlar tekrar tekrar gelip talep ediyor. Sadece Gümüşhane’de değil, Şiran’da, Kelkit’te, Şebinkarahisar’da, Çamoluk’ta da satışlarımız devam ediyor. Oralardan da olumlu tepkiler aldık. İnşallah önümüzdeki sezonda bin ton patates üretmeyi düşünüyoruz.” dedi.

Organik tarımla patates üretimi için de Gümüşhane Üniversitesi Şiran Meslek Yüksekokulu ile işbirliği yapmak için gerekli girişimleri yaptıklarını ifade eden Özel, bunun için 10 dekarlık bir arazide geçiş tarımı yapıp daha sonra organik tarım yapacaklarını, insanların fenni gübresiz patatese talepleri olduğunu söyledi.

Gümüşhane bölgesinde insanların kırmızı kabuklu patatese de talepleri olduğunu, o noktada da tohum çoğaltmaya çalıştıklarını dile getiren Özel, bu bağlamda da 5 dekarlık bir arazide ekim yapıp kırmızı kabuklu patatesi piyasa süreceklerini kaydetti.

Bu yıl ilk hedefinin bin ton patates üretmek olduğunu ifade eden Özel, daha sonra da şirketleşip tohum yetiştirip, bölgenin tohum ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini belirterek, sadece bu yıl söküm işi için köyünde 20 işçi çalıştıklarını söyledi. Özel, “Köydeki insanlar için güzel bir gelir kapısı oldu. Kış mevsimine doğru çiftçiler için iyi paralar verdik. Bizimle çalışanlar mutluydu, onlara da iş kapısı açmış olduk.” diye konuştu.

Özel, geçtiğimiz haftalarda Gümüşhane’de kurulan salı pazarında ocak üzerinde patates haşlayarak ilginç bir organizasyonla vatandaşların patateslerin tadına bakmasını sağladıklarını, böylelikle vatandaşların karar vermelerine yardımcı olduklarını belirterek, bu etkinliği yine yapmayı planladıklarını da sözlerine ekledi.

Haberin Kaynağı: Fatih Yeniçeri

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2013, 02:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER