Gümüşhane’nin yöresel lezzetleri tarihi konakta yaşatılacak

Gümüşhane’nin eski yerleşim yeri olan tarihi Süleymaniye Mahallesi’nde atıl durumdaki Zeki Kadirbeyoğlu konağı ve hamamı Zigana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine uygulama restoranı olarak tahsis edilerek hizmete başladı.

Osmanlı Meclis-i Mebûsan ile TBMM 2. döneminde Gümüşhane milletvekili olan Zeki Kadirbeyoğlu’nun Süleymaniye Mahallesindeki konağı yıllar önce Belediye Başkanlığı tarafından restore edilmiş fakat hizmete açılamamıştı.

Kentin yöresel lezzetlerinin yaşatılacağı uygulama restoranı haline getirilmesi için İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından talep edilen konağın tahsis protokolü Vali Aydın Baruş, Belediye Başkanı Vedat Soner Başer ve İl Milli Eğitim Müdürü Şener Doğan’ın katıldığı törenle imzalandı.

Protokole göre konak Zigana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından uygulama restoranı, kafesi olarak hem eğitim camiasına hem vatandaşlara hizmet verecek, kentin yöresel lezzetleri yaşatılacak.

“Süleymaniye Gümüşhane’nin tarihi can damarı, kültürlerin harman olduğu bir mekan”

Törende konuşan Vali Baruş, Süleymaniye Mahallesinin Gümüşhane’nin tarihi can damarı olduğunu belirterek, “Süleymaniye Mahallesi, Gümüşhane'nin eski yerleşim yeri. 1920'li yıllara kadar hem yönetim merkezi hem de yerleşim merkezi olarak benimsenmiş ve burada yüzyıllar boyunca yaşamın getirdiği çok önemli bir kültür ve tarih birikimi oluşmuş. Süleymaniye Mahallesi Gümüşhane’nin adeta tarihi can damarı diyebiliriz. Hem burada geçmişimize sahip çıkmak, geçmişimizde üretilen bu değerleri korumak, hem de bu değerleri günümüzde insanların hizmetine sunarak Gümüşhane'nin önemli turizm alanlarından, merkezlerinden biri haline getirmek için gayret sarf ediyoruz. Süleymaniye Mahallesi yüzyıllar boyunca değişik inançlardan insanların bir arada barış içerisinde yaşadığı, hem ibadet müesseselerini hem diğer sivil müesseseleri birlikte kullandığı, adeta kültürlerin harman olduğu bir mekan olarak söyleyebiliriz. Süleymaniye Mahallesi'nde çok değerli kültür varlıklarımız var, tarihi varlıklarımız var. Burada köprüler var, minareler var, hanlar var, camiler var, kiliseler var, insanların günlük yaşamını devam ettirdiği tarih konaklar var. Bütün bu kültür değerlerini koruyarak, kazanarak ve gelecekte Gümüşhane'nin turizmine hizmet edecek şekilde sürdürülebilirliğini sağlamak için bütün kurumlar olarak iş birliğiyle koordinasyon halinde çalışmamız elzemdir. Bunu da gerçekleştirmeye gayret ediyoruz” dedi.

Canlı, Çimen ve Başer’e teşekkür

Gümüşhane Belediyesi’nin restorasyon çalışmasını gerçekleştirdiği konak için vefat eden Belediye Başkanı Mustafa Canlı’ya ve Ercan Çimen’e katkılarından dolayı teşekkür eden Vali Baruş, “Şuanda da Gümüşhane Belediye Başkanımız buranın daha iyi değerlendirilmesi, turizme daha aktif olarak kazandırılması amacıyla buranın İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze bağlı Zigana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne uygulama restoranı olarak kullanmak üzere tahsisini gerçekleştirecek. Bunun için bir protokol imzalayacağız” diye konuştu.

“Meslek liselerine çok önem vermemiz lazım”

Konağın Zigana Mesleki ve Turizm Lisesi tarafından işletileceğini ifade eden Vali Baruş, “Meslek liselerine çok önem vermemiz lazım. Gençlerimize daha erken yaşlarda bir altın bilezik kazandırabilirsek gelecek hayatlarında hem kendileri mutlu olurlar hem de ülkemizi kalkınmasına çok ciddi katkı sunarlar. Bu anlamda da bu müessese o bakımdan da önemli” ifadelerini kullandı.

“Hamam kuruldan onay aldıktan sonra hizmete girecek”

Protokolle konağın Gümüşhane Belediyesi’nin Zigana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin uygulama restoranı, kafesi olarak kullanılmak üzere bedelsiz olarak tahsis edildiğini dile getiren Vali Baruş, “Bu tahsisin gerçekleşmesiyle birlikte sadece konağın içerisi değil, aynı zamanda yanında bulunan hamamda inşallah daha aktif bir kullanıma kavuşacak. Koruma Kurulu'ndan daha önce alınan onaylarda hamam kısmı müze olarak kullanılmak üzere tahsis edilmiş. Ancak İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün yapmış olduğu çalışmalarda burayı aktif bir hamam olarak kullanma talebi var. Bunun gerçekleşmesi için de kurumdan onay almamız gerekiyor. Bu onayı da aldıktan sonra burası da hamam olarak çalışmak üzere faaliyete geçirilecek” dedi.

“Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum”

Buranın gençlerin staj yapma imkanı bulacağını mekan olmasının anında Suluhan olarak bilinen uygulama otelinin restoran bölümü olarak da görev yapacağını vurgulayan Vali Baruş, “Buraya gelen vatandaşlarımız, ziyaretçilerimiz rahat bir şekilde kullanma imkanı bulacaklar. Ve buranın ruhuna uygun bir şekilde kullanımı sayesinde de Gümüşhane'nin geleceğine, gençlerine, meslek sahibi olmak isteyen çocuklarımıza burası hizmet edecek. Ben bu protokolün hem belediye başkanlığımıza hem İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze hem Süleymaniye Mahallesi halkımıza hem de Gümüşhane'mize hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah burada yapılacak uygulama başarılı olacak ve süreklilik kazanacak buradaki işletme. Bu sayede de yapının aktif kullanımıyla birlikte boş olarak kalması durumunda oluşabilecek yıpranmaların da önüne geçilmiş olacak. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Güzel bir iş birliği oldu bu”

Gelişim için o bölgede yaşayan insanlar arasında, kamu kurum ve kuruluşları arasında, sivil toplum kuruluşları arasında tam bir işbirliği olması gerektiğinin altını çizen Vali Baruş, “Bunun da önemli bir örneğini gerçekleştirdik bugün. Kamu kurum ve kuruluşları arasında, yerel yönetimlerle birlikte, sivil toplum kuruluşları arasında da bir anlayış birliği ve uzlaşma kültürü olursa o şehirler çok hızlı hareket ediyor. Onun için buna katkı sağladığı için Belediye Başkanımıza da teşekkür ediyorum, İl Milli Eğitim Müdürümüze de. Güzel bir iş birliği oldu bu. Bundan sonraki süreçte de bunu inşallah elimizden geldiğince gerçekleştirmeye gayret edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Tarihi konakta tarihi bir karar aldık”

Protokole imza atarak konağı ve hamamı ücretsiz olarak Zigana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine tahsis eden Belediye Başkanı Vedat Soner Başer de “Bu konak Gümüşhane’nin tarihine şahitlik etmiş bir konak. Bugün de bu tarihi konakta tarihi bir karar alarak bu konağın Gümüşhanemize, Süleymaniyemize hatta insanlığa hizmet etmesi noktasında Milli Eğitime bedelsiz olarak devrediyoruz. Biz göreve geldiğimizde kullanılmayan, atıl durumda duran birçok mekanı, işletmeyi bir şekilde hizmete sunma adına çabalar göstermiştik. Bu da bunun son örneği. Geçmişte katkı koyan, burayı bu hale getiren tüm değerli Belediye Başkanlarımıza ben de teşekkür ediyorum. Ama eksik tarafı kullanılamıyordu, faaliyette değildi. Bunu en iyi şekilde şehrimizin ve mahallemizin hizmetine sunacak olan Milli Eğitim diye düşündük. Hem eğitime bir katkı olacak. Öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin eğitim seminerleri de zaman zaman burada düzenlenecek. Dolayısıyla konağımız hak ettiği yere gelecek Milli Eğitim'in eliyle. Sadece Milli Eğitim için değil, halka da açık bir konak olacak. Halkımız da istediği şekilde gelip, buranın nimetlerinde istifade edecek. Allah hayırlı etsin inşallah” dedi.

“Halkımız da bu tarihi alanlardan daha iyi faydalansın diye hep beraber arkadaşlarımızla seferber olduk”

İl Milli Eğitim Müdürü Şener Doğan ise “Biz kentimizin hizmetine sunulacak tarihi alanların tamamının kullanımı için her zaman seferber olduk ve Sayın Valimizin önderliğinde bu çalışmaları yürüttük. Biz burada öğrencilerimizin turizm alanında daha iyi hizmet almaları ve bu hizmeti de tekrar kentimize sunmaları için gayret sarf ediyoruz. Arkadaşlarımızla birlikte Sayın Valimize arz ettik böyle bir düşüncemiz olduğunu. Belediye başkanımıza talep ettik. O da eğitim alanında kullanılmasının çok faydalı olacağını söyledi. Biz halkımızın her zaman bu alanları kullanması, bu alanlardan faydalanması ve manevi iklimine uygun olarak da kentin hizmetine tarihi alanların sunulması anlamında bir sorumluluk aldık. Sorumluluğumuzu da Allah'ın izniyle Sayın Valimizin önderliğinde başarılı bir şekilde yürüteceğiz. Biz burada öğretmen akademilerinin toplantılarını da yapmak istiyoruz. Öğretmenlerimizle, öğrencilerimizle kariyer günlerinde buluşmak istiyoruz. Çocuklarımız kentin tarihi alanlarını ve tarihi yapılarını tanısınlar, coğrafyasını tanısınlar ve davranışlarını da ona göre geliştirsinler diye bir gayretimiz var. Halkımız da bu tarihi alanlardan daha iyi faydalansın diye hep beraber arkadaşlarımızla seferber olduk. İnşallah mahcup olmayacağız ve çalışmalarımızı bu anlamda sürdüreceğiz” diye konuştu.

“Gümüşhane'nin yöresel ürünlerini burada yaşatacağız”

Zigana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Muhammet Kılıç ta “Burada gastronomi müzesi olarak hem görsel anlamda hem de yemek kültürü olarak Gümüşhane'nin yöresel ürünlerini sergileyeceğiz. Bu alanda hem vatandaşlarımıza birçok hizmeti sunacağız hem de öğrencilerimizin eğitim anlamında gelişmelerini sağlayacağız. Gümüşhane’nin yöresel ürünlerinden Gudu Güveci, gendime çorbası, fasulye bulgurusu, borani tatlısı ve bunun gibi daha çok yöresel yemeğimiz var. İnşallah bunların hepsini burada hem yaşatmak hem yaşattırmak hem de tadılmasını sağlamak amacıyla hizmet sunacağız” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2024, 01:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER