Gümüşhane'ye Soğutuculu Aşı Nakil Aracı

Gümüşhane İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Öztürk, 11 bulaşıcı hastalığa karşı yapılan rutin aşı programı için soğutuculu aşı nakil aracının Sağlık Bakanlığı tarafından Gümüşhane’ye gönderildiğini söyledi.

Gümüşhane'ye Soğutuculu Aşı Nakil Aracı
Gümüşhane İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Öztürk, 11 bulaşıcı hastalığa karşı yapılan rutin aşı programı için soğutuculu aşı nakil aracının Sağlık Bakanlığı tarafından Gümüşhane’ye gönderildiğini söyledi.

Yaptığı açıklamada, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından difteri, boğmaca, tetanoz, çocukfelci, menenjit, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, zatürre, hepatit-B ve verem hastalıklarına karşı aşılama programının devam ettiğini, bu bağlamda da aşıların üretildiği fabrikadan uygulanacağı kişiye kadar geçen süreçte bozulmadan etkinliğini devam ettirebilmesi için 2-8 derecelik soğuk hava sisteminde saklanmaları ve nakledilmeleri gerektiğini belirten Öztürk, bu sisteme soğuk zincir denildiğini söyledi.

-AŞI DEPOSUNUN ISISI İNTERNETTEN TAKİP EDİLİYOR
 
Soğuk zincirin Bakanlık deposu, aşı nakil kamyonları, il deposu, aşı nakil araçları ve sağlık kurumlarındaki aşı dolaplarından oluştuğunu kaydeden Öztürk, Gümüşhane aşı deposunun 2008 yılı Mayıs ayında yapılarak hizmete girdiğini, kurulan ısı takip sistemi ile depo içindeki ısının internet üzerinden de takip edildiğini belirterek, “İlimizde şu an merkez depodan aşı nakilleri özel aşı nakil kapları ile yapılmaktadır. Sağlık kurumlarında aşı dolaplarına ısı takip sistemi kurulum işi geçtiğimiz günlerde tamamlanmıştı.” dedi.

Sağlık Bakanlığınca Gümüşhane’ye tahsis edilen soğutuculu aşı nakil aracının da geçtiğimiz günlerde teslim alındığını dile getiren Öztürk, daha önce ilçelere ve il merkezindeki sağlık kurumlarına aşı nakil kaplarıyla yapılan aşı dağıtımları bundan sonra soğuk zincir şartlarını daha iyi sağlayan 8 metreküp soğutucu bölmeli, 2 personel kapasiteli bu araçla yapılacağını belirterek, araca kurulacak ısı takip sistemi ile de araç içindeki ısının yine internet üzerinden de takip edilebileceğini söyledi.

-AŞIDA DA KAREKOD UYGULAMASI YAPILIYOR

Öztürk, ayrıca aşı uygulamalarında karekod okuyucu kullanılmasına başlandığını belirterek, şöyle konuştu: “İlimiz aşı deposuna teslim edilen aşılar karekod okuyucuyla okutularak elektronik depoya aktarılmaktadır. İl deposundan aşı nakil aracıyla dağıtılacak olan aşılar da karekod okuyucudan geçirilerek ilgili kurumlara teslim edilecektir. Sağlık kurumları da aşı uygulamalarında karekod okuyucu kullanacaklardır. Böylece fabrikada üretilen bir aşının hangi şartlarda hangi kuruma teslim edildiği ve kime uygulandığı kurulan bu yeni sistemle takip edilmiş olacaktır.”
Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2012, 13:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER