Gümüşhane’yi “Şehrengiz” anlatacak

3 bin sayfalık Gümüşhane Halk Kültürü Antolojisi başta olmak üzere tarih, kültür ve sanat alanında birçok önemli eseri kente kazandıran Gümüşhane Kültür Sanat Kulübü, şimdi de şehir hayatı ve kültürünü “Şehrengiz” adlı dergiyle okuyucularla buluşturuyor.

Gümüşhane’yi “Şehrengiz” anlatacak

3 bin sayfalık Gümüşhane Halk Kültürü Antolojisi başta olmak üzere tarih, kültür ve sanat alanında birçok önemli eseri kente kazandıran Gümüşhane Kültür Sanat Kulübü, şimdi de şehir hayatı ve kültürünü “Şehrengiz” adlı dergiyle okuyucularla buluşturuyor.

İmtiyaz sahipliğini Necati Yılmaz, yayın danışmanlığını Mustafa Çalık, yayın yönetmenliğini Talat Ülker, yazı işleri sorumluluğunu Serhat Doğan’ın üstlendiği dergi birçok ilde temsilci atamasını da gerçekleştirdi.

16 kişilik yayın kurulunun bulunduğu derginin fotoğraf danışmanlığını ise Gümüşhane’nin ödüllü fotoğraf sanatçısı Mustafa Zengin yapıyor.

İlk sayısının büyük ilgi gördüğü dergide şehirle ilgili 34 yazıya yer verilirken, yine Gümüşhaneli yazarların veya Gümüşhane’yi konu edinen yazarların 6 kitabının tanıtımına da yer veriliyor.

“Şehrengiz bir şehre ait güzelleri ve güzellikleri anlatan eser türünün adı”

Derginin yayın yönetmenliğini yapan Türk ve Gümüşhane edebiyatının önde gelen kalemlerinden, şair, yazar ve akademisyen Talat Ülker, derginin isminin niçin “Şehrengiz” olduğunu şu ifadelerle anlattı: “Şehrengiz klasik edebiyatımızda bir şehre ait güzelleri ve güzellikleri anlatan eser türünün adı. Derginin içeriği de gündelik siyaset hariç Gümüşhane'nin günlük yaşantısından tarihine, folklörüne, kültürüne bütün hafızasının bir arşiv niteliğinde kayda geçirmek amacıyla başladık. Yazdığımız her şeyin bilimsel olarak doğru olmasını hedefliyoruz ama bilimsel bir asık yüzlülük istemiyoruz dergide. Herkesin okuyabileceği, her yaştan, her tahsil durumundan, her kültür seviyesinden insanların ellerine aldıklarında bu da benim diyebilecekleri bir şey bulabilecekleri bir dergi olsun istedik.” 

“Gümüşhaneli olup kalemi okunabilir nitelikte, yayın kurulunun bu yayınlanabilir diyeceği her yazıya talibiz”

Derginin ilk sayısında 34 yazarın 34 yazısının bulunduğunu ifade eden Ülker, “Yazarlarımızın tamamı Gümüşhaneli. Gümüşhaneli olmayan yazarımız da olabilir ama yazdığı şey Gümüşhane ile ilgili olmak şartıyla. Yazar kadromuzu gittikçe genişleteceğiz. Hedefimiz şu: Gümüşhaneli olup kalemi okunabilir nitelikte, yayın kurulunun bu yayınlanabilir diyeceği her yazıya talibiz” diye konuştu.

“Okuyan her Gümüşhaneli dergide kendisine ait birşeyi mutlaka bulacak”

Dergiyi yılda 6 sayı olarak düşündüklerini fakat bu yıl 4 sayıyla tamamlamayı planladıklarını anlatan Ülker, “Gelecek yıl işi biraz daha pratize edebilirsek 2 ayda bir şeklinde bir dönüşümle devam ederiz diye karar verdik. Derginin sahibi Gümüşhane Kültür Sanat Gençlik ve Spor Kulübü. Dernek olarak ulusal bir edebiyat dergisi olan “Herfene” adlı bir dergi de çıkarıyoruz. Şehrengiz sadece Gümüşhane olacak. Bunda da edebiyat ve sanat olacak ama Gümüşhane’ye ait olan edebiyat ve sanat olacak. Bu sadece sanat dergisi değil aynı zamanda bir tarih, folklör, günlük magazin ve yaşam dergisi olacak. Okuyan her Gümüşhaneli dergide kendisine ait birşeyi mutlaka bulacak. Efsaneden çocuk oyununa, tarihten edebiyata, günlük hayattan belki sokakta rastladığı bir delinin hikâyesini okuyacak. Ya da ayakkabı boyattığı bir insanla röportaj görecek orada belki” şeklinde konuştu.

“Önemli bir şekilde derginin sahiplenildiği hissi bizde uyandı”

Derginin imtiyaz sahibi akademisyen ve halk bilimci Necati Yılmaz ise “Abonelik sistemiyle hemşehrilerimize ulaşmaya çalışıyoruz. Şimdilik 7-8 ilde temsilcilik belirledik, bunların sayısını çoğaltacağız. Hemşehrilerimizin en azından bulundukları yerde derneklerin masalarında bu derginin bulunmasını istiyoruz. Bütün derneklerimiz ile iletişime geçtik. Önemli bir şekilde derginin sahiplenildiği hissi bizde uyandı” ifadelerini kullandı.

Hem il genelindeki hem diğer illerdeki kütüphaneler ile üniversite kütüphanelerine de derginin ulaşması için bir çalışma yürüttüklerini dile getiren Yılmaz, “Derginin en sonunda kitap tanıtım kısmımız var. Her sayıda 6 kitap tanıtacağız. Ya kitap Gümüşhane’den bahsediyor ya da yazarı Gümüşhaneli olacak. Yazarı tanıttıktan sonra eseri de kısaca tanıtıyoruz. Derginin basım sürecinde Gümüşhane Valiliği, Gümüşhane Belediyesi’nin ve GÜMSAŞ’ın desteğini aldık. Kendilerine buradan teşekkür ediyoruz” dedi.

Abonelik usulüyle ulaşılabilen ve il dışı 90, il içi 80 lira abonelik bedeli bulunan dergi için 0 536 897 02 56 numaralı telefondan bilgi alabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2021, 18:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER