GÜSİAD Gümüşhane yoğun gündemle topladı

Gümüşhane Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜSİAD) Gümüşhane Şubesi Yönetim Kurulu toplantısı Genel Başkan Dr. Yüksel Yalçın ve Başkan Yardımcısı Serkan Kaya’nın katılımıyla gerçekleştirildi.

GÜSİAD Gümüşhane yoğun gündemle topladı

Gümüş Otel’de GÜSİAD Kürtün İlçe Temsilcisi Zafer Kumaş’ın ev sahipliğinde ve Gümüşhane Şube Başkanı Murat Akçay’ın yönetimiyle yapılan toplantıda, olağan gündemin yanı sıra İlçe temsilciliklerine ve komisyonlara atamalar gerçekleştirildi.

Buna göre; GÜSİAD Kürtün İlçe Temsilciliğine Zafer Kumaş, Şiran İlçe Temsilciliğine Cafer Canan, Kelkit İlçe Temsilciliğine Tayyar Gürsoy atandı. Ayrıca Turizm Komisyonuna Zafer Kumaş, Enerji Kondisyonuna ise Cemil Özden atandı. 

GÜSİAD’ın il yerelindeki kaynaklarıyla ticari ve endüstriyel yeteneklerini geliştirmeye ve güçlendirmeye devam edeceğinin vurgulandığı toplantıda, kooperatifler konusunda Ayşegül Öznur Parlak’tan, şehir planlama konularında Neşegül Selvi’den ve GÜSİAD üyelik başvurusu alınan teknoloji girişimcisi Önder Özdamar'dan da firma faaliyetleri hakkında bilgi alındı.

"Gümüşhane’nin en büyük sorunu imar"

Toplantının açılış konuşmasını yapan GÜSİAD Gümüşhane Şube Başkanı Murat Akçay, “Gümüşhane’de yaşayan biri olarak aynı esnaf arkadaşlarda olduğu gibi biz de ekonomik sıkıntıları yaşıyoruz. Gümüşhane’nin en büyük sıkıntılarından biri imar sorunudur. İmar için uğraşlar 6-7 yıldır sürüyor ama halen daha netice alınamadı. Turizm yatırımı yapmak isteyen yatırımcı imar olmadığı için sıkıntı yaşıyor. Ben geçtiğimiz günlerde Gümüşhane Valiliğinde yapılan ekonomi toplantısında valimize bunu dile getirdim” dedi. 

TKDK yatırımlarında Trabzon ve Erzurum dahil bölgedeki birçok ilin 10 yıl gerisinde kalındığını ifade eden Akçay, “TKDK konusuna 10-0 geriden başladık ve hiçbir şey bilmiyoruz. İmar almadan TKDK sorununu çözmemiz çok zor. OSB’nin kendi problemi var. Verdiği arazinin %25i kadarını kapalı alan istiyor. TKDK’a bir yıldan fazla işin tamamlanmasını istiyor. OSB ise 3 yıl içinde bitirmek istiyor. Genel itibari ile de bu konuda çok az bilgiye sahibiz ve acil olarak bilgilendirmeye ihtiyacımız var. Bize toplantılarda hep işin ortası anlatılıyor ama başlangıcını, nasıl o noktaya geleceğini anlatan yok. TKDK’da Gümüşhane’de kırsal alanda olduğu gibi üç nokta faydalanabiliyor. Süleymaniye, Canca ve Hacıemin Mahallesi’nin TKDK’nın bütün yatırımlarından faydalanabilir alan olarak belirlenmiştir. Şehrimizde uygulanan yatırım ve teşvik Gümüşhane’ye yetmiyor. Kesinlikle Gümüşhane’ye ve benzer ölçekteki şehirlere özgü özel teşvik hibe yasası çıkarılmalı. Bunu söylerken artık bu şekilde dile gitmekte fayda var. Ordu’da 5. bölge Gümüşhane’de 5. Bölge. Yatırımcı olsanız hangisini tercih edersiniz?  Gümüşhane’yi cazibe merkezi yapmak istiyorsak eğer özel teşvik çıkarılmak zorunda. Yapılan yatırımlar göz önüne alındığında hep Gümüşhane’de yaşayan iş insanlarımız var, dışarıdan yatırım yapılmıyor. Bununla birlikte yalnızca Gümüşhane merkez değil ilçelerimizde birer yatırım cazibesidir ve mutlaka şehrimiz bir bütün olarak ilçelerimiz dahil edilerek yatırıma açık hale getirilmelidir” diye konuştu.

“Memleketimizi seviyoruz, memleketimizle dertleniyoruz”

GÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Serkan Kaya ise yaptığı konuşmada GÜSİAD’ın faaliyetleri ve vizyonu hakkında bilgiler verdi. GÜSİAD Kürtün İlçe Temsilcisi Zafer Kumaş ve GÜSİAD Gümüşhane Şube Başkanı Murat Akçay’a ev sahipliği için teşekkür ederek konuşmasına başlayan Kaya, “Genel Başkanımız Sayın Dr. Yüksel Yalçın ilimiz için çok önemli bir değerdir. 20 yıllık bir abi kardeş hukukumuz var GİYAD’dan başlayan. Ardından GÜSİAD ve oradan Küçükçekmece GİYAD olarak ortak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yüksel başkanımızdan aldığımız ışıkla bayağı bir STK kuruldu. Gümüşhane Mimarlar ve Mühendisler Platformu kuruldu aynı zaman da orada da Danışma Kurulu başkanıyım. Şiran Eğitim ve Kalkınma Vakfı, Şiran Dernekler Federasyonu, GÜSİAD, GÜKAV kuruldu yakın bir tarihte ardından Gümüşhaneli Hekimler Platformu kuruldu. Yakında da İstanbul’da Gümüşhaneli Mali Müşavirler Platformu kuruluyor. Bunlar çok uzak gibi geliyor ama çok kıymetli değerler. Ben ŞİDEF başkanıyken 70 ile temsilci atadık. Hakkari’de bir temsilcimiz var. Biz Gümüşhane’yi hakikaten seviyoruz. Yaptığımız faaliyetler ve söylemlerimiz asla hamaset değil. Memleketimizi seviyoruz, memleketimizle dertleniyoruz. Gümüşhane’ye gelirken Pekün Tünelinden gelmek istedik ama gelemedik. Senelerdir bitmeyen bir tünel. Senelerdir Tersun Tüneli yapılmıyor. Süleymaniye kayak merkezi halen yapılamadı. Şiran Yıldızspor'un Kulüp Başkanı aynı zamanda çok iyi bir sanayici ve yanında bin 500 kişi çalışıyor. Yakın zamanda da Şiran’a da 200 kişinin çalışabileceği bir fabrika kuruyor. Biz memleketimize yaptığımız her işte buraya kaynak çekmeyi hedefleyerek de yapıyoruz. Bunun için öncelikle Tersun Tüneli’nin hem insani hem ticari açıdan yapılması çok önemli. Ayrıca Kelkit OSB’nin ve Şiran OSB’nin yapılması çok önemli. Bu şekilde her geçen gün nüfus kaybediyoruz. Bu şekilde giderse yakında biz de Bayburt gibi tek vekile düşeriz. Nüfus demek hizmet demek o yüzden vekil sayısı da bizim için önemli. Memleketimize kafa yormaya çalışıyoruz ama bunun da altını doldurarak yapmaya gayret ediyoruz. İnşallah çok daha iyi yol alırız” dedi.

“Sosyal hemşehrilikten, üretken sosyoekonomik girişimciliğe adım atmalıyız”

GÜSİAD Genel Başkanı Dr. Yüksel Yalçın’da konuşmasında birlik ve beraberliğe vurgu yaparak, “Şu anda ülke gerçeği bize şunu öğretti ki artık safları sıklaştırmak gerekiyor. Şu anda ekonominin bu düzeyde oluşu, özellikle iş yapanların birbirine çok yakın durması gerektiğini ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

“Parçaları bütünleştirmezsek gücümüz ortaya çıkmaz” diyen Genel Başkan Dr. Yalçın, “Burada sizinle Rize ve Trabzon öğretisini paylaşmak istiyorum ‘Trabzonlunun biri Muğla'da bir Trabzonlunun işi bize düşse gider işini çözer orada da kalırız. Çünkü bizim için önemli olan Trabzonlu olmasıdır. Trabzonlunun tek partisi vardır o da Trabzonlu olmaktır’ dedi. Ekonomisi bize göre daha fazla gelişmiş yerlerde Türkiye siyasetinin daha iyi yönetilmesi, sevki ve iradesinde çok önemli pozisyonlar edinmiş Trabzonlular bile bunu söylerken bizim artık çatışmacı sosyal hemşehrilikten, üretken sosyoekonomik girişimciliğe adım atmamız lazım. Gümüşhane’den çıkmış ve büyük şehirlerde hayata tutunmaya çalışan eğitim ya da iş dünyasının içinde olmaya çalışan hemşehrilerimizin birbiriyle tanışmışlığı başlangıçta o bölgedeki sosyal hareketlilik açısından çok kıymetliydi. Dernekler bu insanları çeşitli organizasyonlar ile buluşturdu. Ancak şu anda ülke gerçeği bize şunu öğretti ki artık safları sıklaştırmak gerekiyor. Şu anda ekonominin bu düzeyde oluşu, özellikle iş yapanların birbirine çok yakın durması gerektiğini ortaya koyuyor. O yüzden sosyal girişimciliği, sosyo-ekonomik girişimcilik adıyla yeni bir vizyonla buluşturmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

“Sosyo-ekonomik girişimcilik bizim ana ilkemiz olmalı”

Gümüşhane içindeki ekonomiye dışarıdan hiç kimsenin talip olduğunu düşünmediğini belirten Dr. Yalçın, “Yani İstanbul ya da Samsun, İzmir ya da Ankara’dan yatırımcıların buraya gelip, hammaddesini verip yöresel ürünleri satarak buradan para kazanmak isteyen herhangi birinin olduğunu düşünmüyorum. Ben çevremde öyle bir örnek görmedim. Burada memleketine ilgi duyanların istediği ‘köyümde ya da köyüme yakın bir noktada Gümüşhane’de bir yer alarak oradan bağımı koparmayayım, yarın ölüp gideceğim çocuklarım memleketimle irtibatını kesmesin’ gibi bir bakış açısı var. Bu insanların içinde düşük gelire sahip olan da var holding sahibi olanı da var. Türkiye genelinde Gümüşhaneli 11 tane holding sahibi var. Bunların iş tecrübeleri ve ekonomik birikimlerinden Gümüşhaneliler olarak ‘nasıl fayda sağlayabiliriz?’ onun peşine düşmemiz gerekiyor. Sosyo-ekonomik girişimcilik bizim ana ilkemiz olmalı. Eğer bir networkunuz varsa iş yapabiliyorsunuz. Bu yüzden şehrimizde üretilen ekonomik katma değeri olan ürünlerin ya da hizmetlerin müşterisini dışarıda aramak lazım. Bu sebeple bir GÜSİAD olarak Ankara, İzmir, Trabzon ve Antalya’da temsilciliklerimizi yapılandırdık ve şimdi İzmir’de şubeleşiyoruz. Bu şekilde yapıları bir araya getirdiğiniz zaman herkes arkasından birilerini getiriyor ve büyüyoruz. Pazarı büyütmek için iyi ilişkiler kurmak zorundayız. Bu vesileyle temsilciliklerimize ve komisyonlarımıza atanan arkadaşlarımıza görevlerinin hayırlı olmasını diliyor, herkese katılımlarından dolayı şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Haber: Zeynep KAYA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER