Hemşehrimizden savunma sanayiine büyük katkı

Eski Başbakan Bülent Ecevit'i koruyan isim olan, emekli Emniyet Müdürü ve eski Milletvekili Gümüşhaneli hemşehrimiz Recai Birgün'ün yönetim kurulu başkanı olduğu EFEBEY Savunma Teknolojileri'nin ürettiği gece görüş sistemi, zor koşullarda; sisli hava ve sıfır ışıkta teröristlerin görüntüsünü alıp yer tespiti yapabiliyor. 

Hemşehrimizden savunma sanayiine büyük katkı

Eski Başbakan Bülent Ecevit'i koruyan isim olan, emekli Emniyet Müdürü ve eski Milletvekili Gümüşhaneli hemşehrimiz Recai Birgün'ün yönetim kurulu başkanı olduğu EFEBEY Savunma Teknolojileri'nin ürettiği gece görüş sistemi, zor koşullarda; sisli hava ve sıfır ışıkta teröristlerin görüntüsünü alıp yer tespiti yapabiliyor. 

Yoğun sisli havada ve sıfır ışıkta yüksek çözünürlüklü görüntü alan, hedefin koordinat tespitini yapan, mesafesinin lazer ile ölçülmesini ve dost birlikler için lazer ile işaretlenmesini sağlayan yeni nesil yerli görüntülüme sistemi, savunma sanayisinde önemli bir boşluğu doldurmaya aday.

Sise karşı yerli göz!

Afrin bölgesinde yürütülen Zeytin Dalı Harekatı esnasında görüş mesafesini sıfıra indiren yoğun sis, TSK ve Emniyet personelinin bölgede zorluk yaşamasına neden olmuştu. TSK’nın yoğun sis, kötü hava koşulları ve sıfır ışık şartlarında ortaya çıkan keşif ve gözetleme ihtiyacı, savunma şirketlerini harekete geçirdi. 

ZEYTİN DALI HAREKATI, YERLİ SAVUNMA SANAYİNİ HAREKETE GEÇİRDİ

ARGE ve tasarım çalışmalarını Ömer Cebeci’nin yaptığı “Mete-19 Elektro-Optik Gündüz-Gece Görüş ve Kamera Sistemi” adlı gece görüş sistemi ile ilgili bilgi veren EFEBEY Savunma Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Birgün, cihazın en büyük özelliğinin sıfır ışıkta, zifiri karanlıkta ve siste görüntü alması olduğunu vurguladı. Birgün, mobil bir cihaz olduğunun da altını çizerek, “Aracın herhangi bir yerine monte edip araç içinde kullanabiliyorsunuz. Yüz tanıma, yüzey tarama, koordinat alma-verme gibi bütün ekstra özellikler cihaza istendiği zaman yüklenebiliyor. Cihaz bu koordinatı hem kara birlikleri hem hava birlikleri için verebiliyor” dedi. 

Sıfır görüşte görüntü alıyor

Afrin bölgesinde TSK tarafından gerçekleştirilen Zeytin Dalı Harekatı’nın bu yeni sistemi geliştirmelerinde etkili olduğunu ifade eden Birgün, “Bölgedeki kötü hava koşulları sonucunda birliklerimizden bu konuda yoğun talep geldi. Bunun sonucunda ARGE çalışmalarımızı başlattık. Yüksek tecrübeye ve teknik bilgiye sahip geniş bir ekip oluşturduk. Başlangıçta az ışıkta görüntü alabilen bir kamera üzerinde çalışıyorduk, fakat sonra bizzat muharebe sahasında bulunanlarla yaptığımız görüşmelerde, yoğun sis ve zifiri karanlığa karşı bir cihaz üretme kararı aldık. Kameramızın en büyük özelliği yoğun siste görüntü alması. Türkiye’de yerli üretim böyle bir ürün yok” dedi.

Anlık koordinat belirliyor

Cihazın kullanılabileceği yerlerin TSK, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Özel Harekât bölümü, Jandarma Özel Harekât ve sınırdaki kalekollar olduğunu belirten Birgün, şunları söyledi, “Gündüz 10 kilometre, gece 2 kilometre mesafeden hedef belirleyebiliyor. 2 kilometreye kadar hedeflerin mesafesini alabiliyor. Anlık olarak belirlenen hedefin koordinatını alıyor, harekat merkezine bildiriyor ve harekat merkezinden hedefin koordinatına direkt atış yapılabiliyor. Yeniden bir keşif ve gözetleme yapmaya ihtiyaç duymadan… Bunu hem topçu birlikleri hem İHA'lar hem de uçaklarla yapabilir. Sahip olduğu kablosuz bağlantı özelliği sayesinde muharebe sahası dışında bulunan karar vericilerin de herhangi bir yerinden gerçek zamanlı ve şifreli olarak görüntüyü izlenmesine ve anında karar vermesine imkan sağlıyor. Monte edildiği araç ile birlikte boyu toplamda 8 metre. Güvenlik kuvvetlerine sütre gerisinde, emniyetli bir şekilde düşman ateşine maruz kalmadan gözetleme imkanı sunuyor”

Birgün konuşmasına şu sözlerle devam etti, “Üs bölgesine bir tane koyduğunuz zaman gündüz 10 kilometre, gece 2 kilometre çapında güvenliği almış olacaksınız. Sıfır görüşün olduğu yoğun siste 200 metre görüş imkanı sağlıyor. Çepeçevre emniyet sağlıyor. Kablosuz bağlantı yapabiliyor ama istenirse kablolu da yapabiliyoruz. Ağırlığı 7,3 kilogram. Kullanıcı uyumlu basit, herkesin kullanabileceği bir cihaz.”

'Prototip' tamam 

Cihazın prototipinin bittiğini bildiren Birgün, üretimi İstanbul’da yaptıklarını ifade ederek, “Bu hafta hem polis Özel Harekât Daire Başkanlığı hem de Kilis ve Hatay bölgesindeki askeri birliklerimize tanıtım için götüreceğiz. Biz bütün denemeleri kendimiz yaptık ama bunun kullanıcı tarafından da denenmesi ve onaylanması çok önemli. Bu hafta cumaya kadar inşallah ikisini de halletmiş olacağız. Daha sonra da seri üretime geçerek TSK ve güvenlik kuvvetlerimizin kullanımına sunacağız” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER