İletişim Fakültesinde Yazar Raşit Anaral Söyleşisi

Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Gümüşhaneli Yazar ve Yönetmen Raşit Anaral ağırlandı. 

İletişim Fakültesinde Yazar Raşit Anaral Söyleşisi

Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Gümüşhaneli Yazar ve Yönetmen Raşit Anaral ağırlandı. 

Medya Merkezi tarafından düzenlenen etkinlik İletişim Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Etkinliğe Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sertaç Timur Demir, Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Salih Güran, Medya Merkezi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Kaan Gez, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 

Program Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sertaç Timur Demir'in konuşmasıyla başladı. Demir konuşmasında, kitap yazmanın zorluklarından ve elde edilen başarının kişiyi daha çok yazmaya sevk ettiğinden söz etti. Program Raşit Aranal’ın hayat öyküsünü anlatan tanıtım filmiyle devam etti. 

“İki senaryom var ama birisi benim için farklı”

Anaral ilk yaptığı filmini şu cümlesiyle ifade etti: "1990 yılında senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığım 'Kaşağı' adlı film birçoğunun ilgisini çekerken, diğerlerinin tepkisi oldu. Bu durum beni yıldırmak yerine beni güçlendirerek bu sefer de sinema filmi yazma kararı almamı sağladı.”

Yazar ve Yönetmen Anaral, "Bu zamana kadar yapmak isteyip de yapamadığım şeyler senaryo olarak karşıma çıktı. İki senaryom var; ama bir tanesinin benim için önemi daha farklı. Fakat bu senaryo ile Kültür Bakanlığı’na müracaat etmeyi cesaret edemedim ve destek vermeyeceklerini düşündüm. Çünkü daha öncesinde belgesel desteği istedik; ama geri dönüş alamadık. Onu vermediklerini düşünerek bu konuda yardım edilemeyeceğini düşündüm. Bu yüzden bana imkânsız geldi. Bu da en çok içimde kalan şey oldu” dedi. 

"Sinema sektörü inanılmaz yorucuydu" 

Raşit Anaral, "Senaryonuzu yazarsınız; ama bu konuda moraliniz bozulmasın. Kendi çapınızda kısa film çekerek daha kolay zamanda başarılı olup, kendiniz kontrol etme şansını bulmanızı sağlamış olursunuz. En basitini söyleyeyim, bir kitap yazmaya kalksanız şimdi yayınevine gidiyorsunuz. Yayınevi de size 'Paradan vazgeçin. Siz sanat için, kültür için yapmıyorsunuz' diyerek, sizin kitabınızı basmıyor bile. Kitabınızın farklı bir yanı olması lazım ki kitap çekip yayınlansın. İşte o yüzden her zaman kontrol edilecek kolay şeylerden başlayın” açıklamasını yaptı.

Anaral, "Filmlerdeki zorluklara ve çekim aşamalarının meşakkatine rağmen bu işe baş koyuşumuz, hevesli ve dikkatli oluşumuz bizi yıldırmadı. Hep yazmayı severdim. Film çekmek ise tamamladığını düşündüğüm için bu yolda ilerledim. Sinema sektörü inanılmaz yorucuydu. Bu yüzden kitaba yöneldim ve bir kitap çıkardım. İlk kitabım olan 'Beni Yuvada Unuttular' gerçek bir hayatımın hikâyesidir. Kitabımda tamamen kendi hayatımın geçtiği çocuk esirgeme kurumlarında neler yaşadığımdan bahsettim" diyerek cümlelerine son verdi. 

Etkinlik Yazar ve Yönetmen Raşit Anaral ile fotoğraf çekim ile son buldu. 
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER