İşte Akçay’ın Bakan Pakdemirli’ye sunduğu dosya

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) başkanı İsmail Akçay, geçtiğimiz hafta Gümüşhane’yi ziyaret ederek Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme toplantısına katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sektör taleplerini içeren önemli bir dosya sundu.

İşte Akçay’ın Bakan Pakdemirli’ye sunduğu dosya

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) başkanı İsmail Akçay, geçtiğimiz hafta Gümüşhane’yi ziyaret ederek Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme toplantısına katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sektör taleplerini içeren önemli bir dosya sundu.

Dosyada Bakan Pakdemirli’nin ziyaretinden duyulan memnuniyet ifade edilerek, Gümüşhane olarak çok önemli görüşen taleplerin Bakanlık tarafından çözüme kavuşturulması istendi.

İşte Başkan Akçay’ın GTSO adına Bakan Pakdemirli’ye sunduğu dosyadaki talepleri:

1- İPARD (Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) İl Koordinatörlüğünün kurulmasını bekliyoruz. 

2-  %50 hibe destekli olarak uygulanan Kırsal Kalkınma Destekleme Projelerinden Gümüşhane olarak çok istifade ettik, ancak  bu destekler %50 hibe destekli olarak gerçekleşmemektedir. Proje tutarına uygulanan KDV (Katma Değer Vergisi) ile verilen destek miktarı %30'lara düşmektedir. Kırsal Kalkınma Destekleme Projelerine KDV istisnası getirilmeli veya destek miktarı %70'e çıkarılmalıdır.

3- Kadimden beri hayvancılık yapılan yayla yerleşim alanları hatalı olarak mera
yazılmasından kaynaklı elektrik alamamaktadır. Ancak Villa olarak yapılaşma yapılan yaylalarda elektrik vardır. Hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşların mağduriyetinin önlenmesi için hayvancılık yapılan yaylalara elektrik verilmeli, köylülerimize yapılan bu haksızlık giderilerek hayvancılık yapılan yaylalar imar affından yararlandırılmalıdır.

4- Köylerimizde hayvancılık bitti. Her köye ihtiyacı kadar sözleşmeli olarak (bir, iki, üç) sürü yöneticisi atanması hayvancılığı ve istihdamı artıracaktır. Sürü yöneticisi atanması ile üreten köylerimiz olur, verilen maaşlar ürün, yem bitkisi, et, süt üretimi vb. olarak geri döner.

5- Kürtün ilçemizde yetişen ve destekleme kapsamında olan fındığın ekim alanlarının artırılarak oluşturulacak yeni alanlar da destekleme kapsamına alınmalıdır.

6-Tavukçuluk sektörü zor durumdadır. 2019 yılı Nisan ayından itibaren Yumurta ihracatının daralması nedeniyle satışlar maliyetlerin %50'nin altında seyretmekteydi. Bu daralma sektöre ciddi zararlar vermiş, ciddi manada borç yükü getirmiştir. 38 kuruşa mal edilen yumurta 20 kuruşa satılmaktayken bugünlerde maliyetine yükselen fiyatlarla beraber yumurta ithalatı dillendirilmektedir. Yumurta ithalatı üreticilere ve ekonomiye geri dönülmez zararlar verir. Bakanlığımız koordinesinde sektörel planlama yapılarak arz talep dengesi sağlanmalıdır. Zincir Marketlerin yerelde ki yumurta üreticilerinden belirli ölçülerde alım yapılması zorunluluğu getirilerek yerel üreticiler desteklenmeli, ayrıca yumurta tüketimi teşvik edilmelidir.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Gamzede
Gamzede - 5 yıl Önce

Gümüşhane"ye,"ayda,yılda bir uğrayan" Bakanlara böylesi hal arzı(arzı hal) fayda ve prestij bakımından yerindedir.Memnuniyetime,olmazsa olmazım olan bir de eleştirimi eklemeden geçemeğeceğim:Kırsal kalkınma projelerinden İlimizin çok istifade ettiği beyanı ile,küçük bir kısmına değinilen Tarımla ilgili problemlerin artarak sürmesi çelişki gibi duruyor.Yasa gereği,tarıma ayrılması gereken %1"lik paydan Ülke genelinden hareketle Gümüşhane"ye düşen hisse acaba tam ödeniyor mu?

SIRADAKİ HABER