GTSO Başkanı İsmail Akçay imzasıyla paylaşılan dosyada sorunlar 5 başlıkta sıralanırken, kalkınmaya destek verecek öneri ve talepler 30 maddede sunuldu.
İşte o içerik:
SORUNLAR ;
1- Gümüşhane fert başına milli gelir bakımından Türkiye ortalamasının
altındadır.
2- Turizm sektöründen yeterli pay alamıyoruz.
3- Gümüşhane İlimizde karayolu dışında ulaşım yoktur.
4- Teşvik sisteminden yeterli oranda istifade edemedik.
5- Küçük sanayi için işyerlerimiz yetersizdir.
KALKINMAMIZA DESTEK VERECEK ÖNERİ VE TALEPLERİMİZ
1- Askeri Birliğin İlimize kurulmasını bekliyoruz. (Yerimiz yol üzerinde hazır)
2- Demiryolu uygulama projemiz başlatılmalı.
3- Şehir merkezi -Torul ve Tohumoğlu Köprüsü arasında ve Karataş-Kuşakkaya eteklerinde planlanmalı.
4- Hazine –Meralarda, yatırım ve turizm için uygun yerler planlanarak 500 m2 - 1000 m2 arasında parseller yapılarak, özel sektöre rekabet ortamı da sunulmalı. Dağ evleri, - Yayla Kentler ve siteler gibi mülkiyetli turizm geliştirilmeli.
5- Daha önce çıkarılan teşvik kanunlarından yeterli oranda istifade edemedik. Yatırımcıyı heyecanlandıran daha cazip bir Teşvik Yasası hazırlanmalı. Hazırlanan bu teşvik yasasında bölgesel kalkınmayı hızlandıracak sektörlerin sınırlandırılmaması beklentileri daha fazla karşılayacaktır.
6- Araçların uygunsuz parkları esnafa zarar veriyor. İhtiyaca cevap verecek otoparklar yapılmalı. İşyerlerinin önü araç işgalinden kurtarılmalı. Araç park düzeni yeniden değerlendirilmeli.
7- Cumhuriyet öncesi üç medeniyeti ve milleti (Türkler,Ermeniler,Rumlar) bir arada yaşamış ve yaşatmış tarihi Süleymaniye Mahallemizi, İlimizin sosyal, kültürel ve ekonomik hayatına ve turizm sektörüne katmak için daha çok emek verilmeli ve Israrla takip edilmeli. Turizm amaçlı projelerde yatırımcıya bedelsiz tahsis yapılmalı.
8- Gümüşhane'yi yüksekten gören bir noktaya seyir ve fotoğraf platformu yapılmalı.
9- Teleferik sistemi kurularak Süleymaniye Kayak Merkezimiz yaz ve kış turizmi için cazip hale getirilmelidir.
10- Osmanlı akçelerin ismini vermiş, Canca Kalemizin eksikleri tamamlanarak turizm destinasyon alanına dahil edilmelidir.
11- Gümüşhane Üniversitemizden mezun olan öğrencilerimize Üniversitemiz her yıl bir defa mezunlar gecesi düzenleyip, Gümüşhanelilik ve fahri Gümüşhanelilik beratı, nişanı v.b verilebilir.
12- Liselerimizde mezun olan öğrencilerimize her okul yılda bir defa mezunlar buluşuyor geceleri düzenleyebilir.
13- Kamu Kurumları özel sektörle rekabet edecek işler konusunda hassasiyet göstermeli, faaliyetleriyle özel sektöre zarar vermemeli. Kamu Kurumları mal ve hizmet alımında, rekabet ortamında eşit şartlarda yöremiz esnaf ve tüccarını tercih etmeli. Bu şehirde külfetleri de nimetleri de bölüşmeliyiz.
14- Kürtün İlçemizde üretilen fındık teşvik kapsamına alınmıştır. Burada coğrafi yapımız fındık için müsaittir. Fındık ekim alanlarını büyütmeli Kürtün ve İl ekonomisine önemli katkı sağlayacak hale getirilmelidir. Yeni dikim alanlarına ürün desteği verilerek Kürtün yöremizin fındık ekim alanları artırılmalıdır.
15- Özel Sektör dostu bir Kamu anlayışı bekliyoruz. Alternatifsiz Kamunun, müşterisi olan özel sektör ve vatandaş olarak bizlerde Kamudan müşteri memnuniyeti bekliyoruz.
16- Ceviz ve dut gibi arazimize uygun tarım ürünleri ve meyvelerinin üretimleri için ihtiyaç duyulan büyük hazine, mera ve orman olmayan orman arazileri tespit edilerek yatırımcılara sunulmalı.
17- Doğada doğal olarak yetişen dağ meyveleri (Kuşburnu, Alıç,Böğürtlen, kızılcık, ahlat vb.) ve bahçe meyvelerinin ekonomiye kazandırılması için yatırımcı aramalıyız.
18- Plansız açılan Ulusal marketler ilimize zara veriyor. Küçük esnafı sermaye gücüyle eziyor.
Örnek; a- Her apartmanın altında bir zincir mağaza açılıyor.
b- Sermayelerinin büyüklüğüne göre üretime ve istihdama katkıları yok.
c- İlimizdeki sermayeyi il dışına taşıyorlar.
Öneri ;
1- Ulusal Marketler 100 bin nüfus altındaki yerlerde 1 şubeden fazla açmamalı.
2- En az 500 m2 alanı olmalı.
3- Yeterli otoparkı olmalı.
4- Zincir mağazalar günün belli saatlerinde açık tutulmalı.
Örneğin; sabah 09:00, akşam 18:00 saatleri arasında açık olma şartı konulur.
5- Zincir mağazalar, yörede üretilen ürünlerden cirolarının belli bir oranında almaları şartı getirilebilir.
19- Gümüşhane İPARD (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) Gümüşhane il koordinatörlüğünün kurulmasını bekliyoruz.
20- İlimiz köylerinde yapılan kadastro çalışmaları köylülerimizin bazı yerlerini hatalı tespitle hazine adına tescil ettirmiş, köylülerin adına yazılan bazı yerlerde Milli Emlak Müdürlüğü dava açarak bilirkişilerin köylüler aleyhine yazdığı gerçeği yansıtmayan, raporlarla yerler köylülerden alınıp, hazine adına tescil edilmiş, böylece bir çok köyümüzde hazinenin yeri, köylülerin toplam yerinden çok fazla olmuştur. Kadastro çalışmalarının iptal edilip adilane bir şekilde yeniden yapılması gereklidir.
21- Gümüşhane İlimizde de finansmanı İFAD (Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu) tarafından karşılanan Gümüşhane Kırsal Kalkınma Projesi Kapsamında uygulamanın başlatılmasını bekliyoruz.
22- Karayolları kenarında Tır Parklarına ihtiyacımız var. Yol çalışmaları yapılırken bu parklarda yapılmalı.
23- Gümüşhane Merkez ile Torul ve Kürtün İlçelerimizde Küçük Sanayi Sitelerine büyük ihtiyaç var. Bu üç merkezde Küçük Sanayi Siteleri kurulmalı.
24- Kamu-Özel Sektör-Üniversite arasında ki işbirliği ve diyalogu önemli buluyoruz. Ancak yeterli değil. Kurumlar arası diyalog hizmeti artırır.
25- Kıdem Tazminatı, işsizlik fonu gibi bir fonla yeniden düzenlenmelidir.
26- KPSS sınavlarına girmek için önce Özel sektörde en az 3 yıl çalışmış olma şartı getirelim. Özel Sektörde çalışınca, vatandaşlığı yaşar, kamuya geçince vatandaşın derdini daha iyi anlar. Böylece hizmet hacmi ve kalitesi artar.
27- İnsan ve çevre adıyla bir ders, ilkokuldan itibaren mecburi ders olarak müfredata konulmalıdır.
28- Toplum Yararına Programı (TYP) kaynakları verimli kullanılmıyor. İş gücü israf ediliyor. Olumsuz örnek teşkil ediyor. Bu kaynaklar özel sektöre istihdam desteği olarak verilmeli.
29-Gümüşhane ilimizde yaklaşık 200 civarında yaylada yasa dışı yapılaşma var. Bu yaylarımızdaki yaşam ve yapılaşmayla kanunlarımız çatışmaktadır. Kanunun gücü yerine gücün kanunu ön plana çıkmaktadır. Özellikle merkez İlçe, Torul ve Kürtün ilçelerimizdeki yaylalarda sorunlar her geçen gün daha da fazla büyümektedir.Bölge halkımızın yayla kültürü ve yayla yaşamı önemli bir ihtiyaç olarak vardır.Bunu yok sayamayız.Yöre insanımızın yaşam şekli ve ihtiyaçlarına göre yayla turizminin de gelişmesi adına yeni bir yasa yapılması gerekmektedir.
30- Mimari Projesi ve Fizibilite çalışması Odamız tarafından yapılarak TOKİ’ ye sunulan Gümüşhane – Torul arasında harmancık mevkii tarihi İpekyolu üzerinde “Turizm Ticaret Merkezi” projemiz TOKİ tarafından yapılarak İlimiz esnaf ve tüccarına vadeli olarak satılması talep edilmiştir. Bu projemizi önemli buluyor ve uygulanmasını bekliyoruz.