İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar ve aynı partili 20 milletvekili, Gümüşhane'de yaşanan sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması teklifinde bulundu.
Bugün TBMM Başkanlığına verilen önergede milletvekilleri çeşitli sorunları sıralayarak Anayasa'nın 98. ve TBMM içtüzüğünün 104 ve 105. maddesi uyarınca Meclis araştırması açılmasını istedi.
Bedri Yaşar tarafından teklif edilen önergeye İYİ Partili milletvekilleri Ayhan Erel, Metin Ergun, Ferudun Bahşi, Hayrettin Nuhoğlu, Aydın Adnan Seyyir, Şenol Sunal, İmam Hüseyin Filiz, Arslan Kabakçıoğlu, İbrahim Halil Oral, Ayhan Altıntaş, Erhan Usa, Fahrettin Yokuş, Mehmet Metanet Çulhaoğlu, Naci Cinisli, Yasin Öztürk, Hüseyin Örs, Behiç Çelik, İsmail Tatlıoğlu, Ümit Beyaz, Dursun Ataş imza attı.
Başlıca çağrı merkezinin kapanması, üniversitenin açılmaması nedeniyle yaşanan ekonomik sorunlar ve işsizlik, kuru fasulye ve nohutun pazarlanamaması, demir yolu gibi konuların olduğu önergenin gerekçesinde ise şu ifadeler kullanıldı:
-Gümüşhane merkezde açılan ve 400-500 kişi istihdam eden çağrı merkezinin kapatılması Pandemi döneminde yüzlerce kişinin işsiz kalmasına sebep olmuştur.
-Üniversiteler, bulundukları illerde hem ekonomiye hem de istihdama kısacası ticari canlılığa önemli katkılar sağlamaktadır. Bu bakımdan uzaktan eğitim Gümüşhane esnafını da etkilemiştir. Gümüşhane nüfusu şehirde bulunmayan Gümüşhane Üniversitesi öğrencileri yüzünden yüzde 30 oranında azalmıştır.
-Bugün Gümüşhane merkezde ve ilçelerinde birçok esnaf zor günler yaşamaktadır. Esnafın borcu birikmiştir. Apart, okul kantinleri ve yurt çalışanları, açılamayan ya da açılmış olsa da düşük kapasiteyle çalışılan işletmelerde ekonomik sorunlar ve işsizlik halen sürmektedir.
-Gümüşhane vilayetinin tarım ambarı olan Şiran, Kelkit, Köse ilçelerinde tarımla uğraşan vatandaşlarımızın üretmiş olduğu kuru fasulye, nohut gibi bakliyatları bu sıkıntılı dönemde pazarlayamamıştır.
-Üreticiler ve köylüler, bu konuda büyük sıkıntı yaşamaya başlamıştır. Bu konudaki ekonomik kayıp büyük olmuştur. Zor durumda kalan bu üreticilerimizin ve köylülerimizin elinde kalan mahsullerinin devlet tarafından alınması ve mağduriyetin böylece önlenmesi istenmektedir.
-Maden şehri olarak bilinen Gümüşhane'nin olmazsa olmazı tren yoludur. Gümüşhane Tren Yolu'nun ne yazık ki bugüne kadar projesi tamamlanamamış ve bu konuda ihaleye çıkılmamıştır. Bu konuda, Gümüşhane'de büyük mağduriyet yaşanmaktadır. Gümüşhane Tren Yolu'nun projesi tamamlanarak, ihalesinin yapılması gerekmektedir.
-Kelkit, Şiran ve Köse ilçelerinde tarımla uğraşan ve hayatını bu şekilde idame ettirmeye çalışan vatandaşlarımız tohum, gübre ve yem bitkisi konusunda önemli sorunlar yaşamaktadır. Gümüşhane genelinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftlerimiz ve üreticilerimiz tohum, gübre ve yem bitkisi konusunda destek beklemektedir.
Bu nedenle, Gümüşhane İlimizde yaşanan sorunların araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa'nın 98. ve TBMM içtüzüğünün 104 ve 105. maddesi uyarınca bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması yerinde olacaktır.
Güncelleme Tarihi: 23 Mart 2021, 22:51