Kadın girişimciler sorunlarını anlattı

Gümüşhane’de kent merkezinde ticaretle uğraşan kadın girişimcilerin sorun ve taleplerinin görüşüldüğü toplantı düzenlendi. Kadın girişimciler toplantıda sorun ve taleplerini birinci ağızdan Vali ve Belediye Başkanına bildirdi.

Kadın girişimciler sorunlarını anlattı

Gümüşhane’de kent merkezinde ticaretle uğraşan kadın girişimcilerin sorun ve taleplerinin görüşüldüğü toplantı düzenlendi. Kadın girişimciler toplantıda sorun ve taleplerini birinci ağızdan Vali ve Belediye Başkanına bildirdi.

Girişimci Ayşegül Öznur Parlak organizasyonunda Gümüşhane Belediyesinin katkıları ile Şehzade Restoranda düzenlenen programa, Vali Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Emniyet Müdürü Orhan Kar, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, Gümüşhane Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ali İsmail Daldaban, KOSGEB uzmanları ve kadın girişimciler katıldı.

“Bu kentte bir değer katıyorsunuz”

Kadın girişimcilerin talep ve sorunlarıyla ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulunulan programda konuşan Vali Memiş, bu kentte herkesin olduğu gibi kadınların da büyük emeği olduğunu belirterek, “Çoğunuz işletme sahibisiniz. Ortaya sermaye koymuşsunuz, risk almışsınız. Ve bu kentte bir değer katıyorsunuz. Bundan dolayı sizlere teşekkür ederiz. Aslında hem kadınlarımızın hem aydınlarımızın, münevver insanlarımızın, kamu görevlilerinin biraz daha sokakta, halkın içerisinde olmasını istiyorum.  Sizin işinizi iyi yapmanız bir kamu görevlisi olarak maaşınızın karşılığı demek değildir. O sizin karakterinizin yansımasıdır. Yani işinizi iyi yapmanız, sizin maaşınızın karşılığı anlamına gelmez, yüksek karakterli olduğunuz anlamına gelir. Biz bu zihniyetle çalışıyoruz ve emek veriyoruz. Her şeyi herkesle paylaşarak, istişare ediyorum” dedi.

“Herkes bu kente sahip çıkmalı”

Vali Memiş, Gümüşhane’ye yapılan büyük kamu yatımları olduğunu ve bu yatırımların esnafa geri dönmesini daha fazla istediklerini dile getirerek, “Bu kentin geleceği var. Yapılan büyük kamu yatırımları var. Buna mukabil. Biz artık bu büyük kamu yatırımlarının esnafımıza geri dönmesini daha fazla istiyoruz. Artık yapılan büyük yatırımların daha fazla görünür olmasını istiyoruz. Bu herkesin bu kente sahip çıkmasıyla mümkün. Bir kente herkese sahip çıkarak, herkesi kucaklayarak sahip çıkarsınız. Siyasi düşüncelerine aldırmaksızın, cinsiyet ayrımı yapmaksızın, herkesi kucaklayarak sahip çıkarsınız. Biz bunu yapmaya gayret ediyoruz” diye konuştu.

“İl merkezini biraz daha güçlendirmemiz lazım”

Son 14 yılda Gümüşhane’nin 6 buçuk milyarlık yatırım aldığını kaydeden Vali Memiş, “Zigana Tüneli yapımı hızla devam ediyor. 2019 yılı sonunda bitecek inşallah. 14 buçuk kilometre uzunluğu ile çift tüp. Dünyanın en uzun ikinci tüneli. Avrupa’nın ise en uzun tüneli. Adeta Torul’dan girip Maçka’dan çıkıyoruz. Tek başına turizm potansiyeli. 40 dakika içerisinde Trabzon’a gidiyoruz. İl merkezini biraz daha güçlendirmemiz lazım. Çok büyük ölçekli bir vilayet olmayacağız ama öngörümüz en az 100 bin nüfuslu bir kent olmak, şu anda 60 bine yaklaştık. Yaz nüfusumuz kış nüfusumuzdan çok daha fazla. Çünkü en az 500 bin kişi il dışında yaşıyor. Eğitim düzeyi yüksek. Artık Gümüşhane ile ekonomik bağı kalmamış kişi bunlar. Ama sıla-i rahim yapıyor, geliyorlar” ifadelerini kullandı.

“Birlik, beraberliği sağlamazsak atı alan Üsküdar’ı geçer”

Belediyeye sahip çıkılması gerektiğine işaret eden Vali Memiş, “Güzel bir kentiniz var aslında. Dışardan gelen insanlar burayı beğeniyor. Kayalıkların ayrıca kendince bir güzelliği var. Dar sokakların ayrıca bir avantajı var. Burası turizm kenti olacak. Butik bir kent olmasını istiyoruz Gümüşhane’nin. Bunun için belediyemizi yalnız bırakmamamız lazım. Belediyemize, belediye hizmetlerine sahip çıkacağız. Belediyemizde bizlere sahip çıkacak. Birlik, beraberliği sağlamazsak atı alan Üsküdar’ı geçer. Artık ülkeler yarışmıyor. Artık kentler yarışıyor, firmalar yarışıyor. Söylediğimiz her şeyi yapıyoruz. Ne üfürüyoruz, ne uyduruyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“Dışardan gelen insanlara silah zoruyla sevdiremezsiniz şehri”

“Bu kentte daha fazla, daha nitelikli kamu görevlisi istiyorsanız sosyal donatılarınız olacak” diyen Vali Memiş şöyle devam etti: “Dışardan gelen insanlara silah zoruyla sevdiremezsiniz şehri. Bu iş ancak sosyal donatılarla olur. Şehri güzelleştirirseniz sever. Bu çok önemli bir şey. En az 19 bin tane üniversite öğrencisi var burada ve gençlerin sosyalleşebileceği hiçbir yer yok. Bu çocuklar 4 yıl boyunca Gümüşhane’de yaşayacak ve sosyalleşebilecekleri hiçbir mekan yok veya çok az mekan var.  Çok güzel mekanlarımız var tabi ama sosyal, kültürel, sportif mekanlardan bahsediyorum.”

“Kadın girişimcilerimizle birlikte şehrimiz daha da büyüyecek”

Belediye Başkanı Ercan Çimen ise Gümüşhane’ye kamu yatırımları noktasında son 15 yılda çok iyi yatırım geldiğini ancak yerel manada merkezin biraz fakir kalmış olduğunu anlatarak, “Ama biz bu açığı çok kısa sürede kapatmamız lazım diyoruz.  İlimiz 23 il içerisine alındı teşvik kapsamında. Burada sayın başbakanımıza, bakanlarımıza, milletvekillerimize teşekkür ediyorum.  Gümüşhane 23 ilden denize en yakın olan il. Şu anda onun avantajlarını görüyoruz.  Her geçen  gün şehirde yatırım yapmak isteyenlerin sayısı artıyor. Gerçekten şehrimizin önü açık. İnşallah kadın girişimcilerimizle birlikte şehrimiz daha da büyüyecek” dedi.

“Elimizde de sihirli değnek yok”

Kısa zamanda yapılan işlerin sonucuna ulaşmanın kolay olmadığını savunan Başkan Çimen, “Kısa zamanda o kadar çok iş yaptık ki. Tabi bunun sonucuna ulaşmak o kadar kolay olmuyor. Bizim elimizde de sihirli değnek yok. İşimizi planlı, programlı yapıyoruz.  Ama bizim elimizde iktidarın gücü var. Kolay değil. İnsanların bizden beklentileri fazla, bunu da biliyoruz. Söz verdik ve verdiğimiz sözleri yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“Valimiz bizim şansımız”

Vali Memiş’in şehir için bir şans olduğunu vurgulayan Başkan Çimen, şunları söyledi: “Çok çalışkan bir valimiz var. Bu bizim şansımız, kendisi bizden daha heyecanlı. Milletvekillerimizle, teşkilatımızla çok uyumlu bir şekilde götürmeye de çalışıyoruz. Hiçbir zaman duygusal ve kişisel hesaplar yapmıyoruz. Bu şehir kavgadan çok şeyler kaybetmiş, biz sizlerden dua ve manevi destek istiyoruz. Hatalarımız, eksikliklerimiz olabilir ama bu şehrin geleceği var. Bu gelecekte sizlerin samimi bir şekilde bizlere güç ve destek vermenizi istiyoruz.”

“Ailenin temel direği kadınlar”

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay’da, Türk toplumumun temelinin aile, ailenin temel direğinin de kadınlar olduğunu ifade ederek,  “Sizler hem bizim için hem toplum için çok önemlisiniz. Bir şehrin idarecileri arasında bir uyum varsa o uyumdan o şehirde yaşayan insanlar kazançlı çıkar, çünkü uyumdan hizmet doğar. Eğer hizmet yoksa uyum da yoktur. Ama uyum varsa hizmette vardır” cümlelerini kullandı.

“İş hayatının içinde kadınları görmemiz lazım”

 “2017’nin sonunda Gümüşhane’de fotoğraf değişecek” diyen Akçay şöyle devam etti: “Şehrimizin fotoğrafı değişecek. Ama burada sadece altyapıyı hazırlamak yetmiyor. Toplum olarak, şehirde yaşayan insanlar olarak her zaman olmasa bile bizde sosyal hayatın içerisinde zamanımız yettikçe olmalıyız. Artık Türk toplumu olarak bizim de iş hayatının içinde kadınları görmemiz lazım. Bu son yıllarda bizim çok geç kaldığımız bir iştir. Sadece Gümüşhane için konuşmuyorum, ülke adına konuşuyorum. Artık kadınlarında iş gücünde, çalışma hayatında olması lazım.”

“Ülkemizde erkeklerden daha başarılı olmuş iş kadınları var”

Ülkemizde erkeklerden daha başarılı olmuş iş kadınları olduğuna dikkat çeken Akçay, “Biz onlarla övünüyoruz. Hem ülkemizi hem firmalarını çok iyi temsil ediyorlar. Sizlerin iş hayatında olması hem iş hayatını yumuşatıyor hem iş hayatına kalite getiriyor, nezaket getiriyor, zarafet getiriyor. Kendi iş yeriniz yok eşlerinizin iş yeri varsa sizde yönetici, çalışan bir personel olarak orada mutlaka bulunun” dedi.

“Bizim de sorunlarımız var”

Gümüşhane’de her şeyin dört dörtlük olmadığını eksikliklerin bulunduğunu belirten Akçay, “Bugün dünyayı yöneten, dünyaya hakim olan büyük devletlerin bile kendince sorunları var. Dolayısıyla bizim de sorunlarımız var. Ama Gümüşhane’nin önünde güzel günler var. Hep beraber bu şehre sahip çıkmamız lazım. Şehrin zaman zaman pahalı olduğu söyleniyor. Bunlar çok doğru sözler değil. Hak etmediğimiz sözlerle, bu şehrin muhatap olmasına hep birlikte karşı çıkmamız lazım. Gümüşhane’de her türlü mal ve hizmetin alternatifi var. Alternatifsiz hiçbir ürün yok. Burayı beğenmezsem konaklarımız var, başka restoranlarımız var. Oraya giderim. Gömlek satanını beğenmezsem, bir sürü gömlek satan yer var, oraya giderim. Bu memlekette 4 liraya insan karnını doyuruyor”  ifadeleri ile sözlerini noktaladı.

“En büyük sıkıntımız ekonomi”

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali İsmail Daltaban ise, “Bizim en büyük sıkıntımız bu ilde, ekonomi, parasızlık. Esnafımıza  verilen KOSGEB kredileri hakkında bir yanlış anlaşılma oldu. Ülke genelinde 15 bin kişi ilimizde 18 kişiye bu kredi verildi. Müthiş tepki aldık. Bizde bu tepkileri devlet büyüklerimize aktardık.  Sayın cumhurbaşkanımız bu milletin bu feryadını duydu. Gerekli talimatı hükümetimize vererek, müracaat eden 244 bin kişiye ve şartları tutana bu kredi verilecek denildi. Müracaat etmeyene de yeni bir müracaat hakkı verildi. Devlet büyüklerimize bu konuda teşekkür ediyorum” dedi.

Kadınların sorun ve taleplerinin dinlenilmesinin ardından toplantı sona erdi.

İbrahim Özdemir- Figen Tok

Haberin Kaynağı: Olay Gazetesi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER