Kelkit’te Geniş Katılımlı “Organik Tarım” Toplantısı Yapıldı

Çiftçilerin ana sorunu elektrik kesintileri ve yüksek maliyetler.

Kelkit’te Geniş Katılımlı “Organik Tarım” Toplantısı Yapıldı
Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde, Kelkit Organik Tarım Derneği tarafından düzenlenen geniş katılımlı toplantıda “Organik Tarım ve Sorunları” masaya yatırıldı.

Kelkit Kaymakamı ve Kelkit Organik Tarım Derneği Başkanı Niyazi Erten Başkanlığında toplanan dernek üyeleri ve çiftçiler organik hayvancılık ve bitkisel üretim yapan işletmelerin sorunları masaya yatırarak, çözüm konusunda çalışma yaptı.

Çiftçilerin ağırlıklı taleplerinin yüksek maliyetler ve elektrik sorunları olduğu toplantıya Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Abdulkadir Karabulut, Çoruh Aksa Gümüşhane İl Müdürü Paşa Çalı, Kelkit Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü  İbrahim Irmak, Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç.Dr.Vecihi Aksakal, Köse Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr.Bahri Bayram, Organik Tarım Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Yrd.Doç.Dr.Mustafa Yıldırım, Doğan Organik A.Ş. İşletme Müdürü Umut Doğan ve organik tarım yapan çiftçiler katıldı.

Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulu salonunda yapılan toplantıda çiftçiler, üretim maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle fazla köy meralarının kendilerine açılıp kiralanmasını ve Kelkit’in Bakanlıkça organik tarım alanı ilan edilmesini istedi. Çiftçiler ayrıca köylerdeki elektrik kesinlerinin kendilerini mağdur ettiğini, sağım makinelerinin yandığını, hayvanların strese girip düzensiz sağım nedeniyle süt veriminin düştüğünü belirttiler.

-ELEKTRİK SORUNU ÇÖZÜLECEK

Çoruh Aksa Gümüşhane İl Müdürü Paşa Çalı, elektrik kesintilerinin süt sığırcılığı yapan işletmelere zararlarını bildiğini, böyle bir durumla karşılaştıklarında 186 numaralı çağrı merkezini arayarak şikayetlerini bildirmelerini böylece mağdur olmamalarını istedi. Çağrı merkezinin 24 saat hizmet verdiğini söyleyen Çalı, Kelkit’te tek hattan verilen elektriği gelecek yıl çift hattan verileceğini ve böylece volt düşüklüğünü ortadan kaldıracaklarını söyledi. Çalı, altyapı proje çalışmalarının da sürdüğünü ve 2-3 yıl içinde Kelkit’te elektrik kesintilerinin en az seviyeye indireceklerini söyledi.

-PARSELİZASYON VE KADASTRONUN ARDINDAN İHTİYAÇ FAZLASI MERALAR ORGANİK TARIM İÇİN KİRAYA VERİLECEK

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Abdulkadir Karabulut ise mera ıslah çalışmalarının Kelkit’te ki en büyük handikabının kadastronun eski olması ve parselasyonun sayısal olmaması olduğunu söyledi. Parselizasyonun sayısal olmamasının Kelkit’in mera çalışması kadastro işi bitmeden mera ıslah çalışması yapılmasını zorlaştırdığını kaydeden Karabulut, bu aşama bittikten sonra ihtiyaç fazlası meraların organik tarım için kiralanabileceğini belirterek, kadastro sayısallaşmasının 2012 yılında bitirilerek 2013 yılında mera ıslah çalışmalarının hızlı bir şekilde yapılabileceğini söyledi. Karabulut, organik tarımı geliştirmenin ana hedefleri olduğunu belirterek, “Kelkit bölgesinin Türkiye’de ayrı bir teşvik kapsamına alınması gerekir. Çünkü yonca burada yılda 2 defa alınırken Adana’da 8-10 defa alınıyor. Yani ekolojik olarak gerideyiz. Ege, Akdeniz gibi bölgelerde kirlenmiş arazilerde organik tarım yapılma çabaları yerine kirlenmemiş topraklarda yapılmalıdır.” dedi.

-“ORGANİK TARIM KELKİT İÇİN MODEL OLACAK”

Toplantının oldukça yararlı geçtiğini belirten Kelkit Kaymakamı ve Organik Tarım Derneği Başkanı Niyazi Erten ise bölge ekonomisinde çok önemli bir yere sahip olan ve gelecek vaat eden organik tarımla ilgili sorunların tartışılarak çözüm için belirli mesafe kaydedildiğini belirtti.

Kaymakam Erten, çiftçilerin elektrikle ilgili sıkıntılarının çözümü ve kadastro çalışmaları ile mera ıslah çalışmalarının hızla bitirilmesi konusunda gerekli takiplerin yapılacağını, organik tarımın daha da geliştirilmesi için bu tür toplantılara devam edileceğini ve organik tarımın ilçe ekonomisinde bir model olması için gereken çaba ve desteğin gösterileceğini vurgulayarak ilgi ve katkısı olan tüm katılımcılara teşekkür etti.


Güncelleme Tarihi: 08 Kasım 2011, 20:12
YORUM EKLE
YORUMLAR
teknik
teknik - 13 yıl Önce

kelkit ilçesi tekke trafo merkezine 40 km lik yeni tek devre bir hattan beslenmekte idi. bu hat üzerinden kelkit ve şiran merkezleri ile köyler beslenmektedir. buradaki enerji sorunu çözümü burada 154kv luk tekke tm gibi trafo merkezi yapılmalıdır. aslında 2006 yılında yapılan bu çift devre hat (tek devre iletgen çekilmiştir) yerine bu trafo merkezi gündeme getirilse idi daha iyi olur ve enerji sorunu tümden çözülürdü. bu tek devrenin diğer iletkenide çekilse yine arızalar olabilir. kelkit şiran ve köse ilçelerinin orta noktsı olup trafo merkezi ile çözülür ve hem gümüşhaneden hem bayburt tan ve hemde erzincan üzerinden 154 kv bağlantısı yapılabilir. burada iş sayın vekillere düşer. selamlar

SIRADAKİ HABER