Ara
Gümüşhane
Kapalı
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,2744 %-0.03
44,8807 %-0.18
4.247,73 % 0,26
Gümüşhane Haberleri Galeriler Gümüşhane Kıraç Arazilerin Gözdesi Mor Bereketi: Lavanta

Kıraç Arazilerin Gözdesi Mor Bereketi: Lavanta

Gümüşhane’de Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) Başkanlığınca desteklenen '"Gümüşhane İlinde Lavanta Yetiştiriciliğini Geliştirilmesi Projesi” kapsamında 110 dekar alanda Lavanta bitkisinin hasadı yapıldı. Hasadı yapılan lavantalar Şiran ilçesinde kurulan lavanta yağı çıkarma distilasyon ünitesi ile de çiftçiler yetiştirdikleri lavantalarını işleyip değerlendiriyor.

1109
Gösterim

Gümüşhane’de lavanta yetiştiriciliği denenerek başarılı sonuçlar elde edildi. Son yıllarda bitkisel üretimde ürün çeşitliliğinin artırılması amacıyla Gümüşhane'de yapılan çalışmalar meyvelerini veriyor. Hasadı yapılan lavanta artık gelir kapısı oldu.

Şiran ve Kelkit ilçelerinde lavanta üretiminde hasat dönemiyle birlikte lavanta yağı çıkarılmaya başlandı. Lavanta ve lavanta yağı Gümüşhaneli üreticiler için alternatif gelir kapısı olacak. Hasadı yapılan lavantalar Şiran ilçesinde kurulan lavanta yağı çıkarma distilasyon ünitesi ile de çiftçiler yetiştirdikleri lavantalarını işleyip değerlendiriyor.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 2018 yılında DOKAP destekleriyle hayata geçirilen “Gümüşhane İlinde Lavanta Yetiştiriciliğini Geliştirilmesi Projesi” kapsamında 100 bin lavanta fidesi Kelkit ve Şiran ilçelerinde 50 dönümlük alanda lavanta bahçeleri oluşturulmuş ve yüzde 100 başarı elde edilmişti. Yine proje kapsamında geçen yıl Şiran ilçesinde 60 dekar alanda yüzde 100 hibeli 72 bin lavanta fidesi dağıtımı yapılarak toplam 110 dönüm alanda modern lavanta bahçeleri oluşturuldu.

Çiftçilerin hasat ettikleri lavantalardan Şiran ilçesinde proje kapsamında kurulan lavanta yağı çıkarma distilasyon ünitesinde lavanta yağı ve suyunu çıkardıklarını kaydeden Tarım ve Orman İl Müdürü Edip Birşen, “Lavanta yağı çiftçilere yüksek gelir getirecek, lavanta yağı üretimiyle çiftçilerin gelir seviyesini önemli ölçüde artıracaktır. Bir dönümde 9-11 litre arası yağ elde edilen ve dünyanın en değerli 15 uçucu yağından biri olan lavanta yağı kozmetik sanayisinde, sabun ve ilaç sanayisinde kullanılan çok değerli bir tıbbi aromatik bitkidir. Asıl verim 3 ve 4.yılda başlayacak. Lavanta çiçekleri 1 metre boyuna ulaşacaklar. Çalı formunda bir bitkidir. Bir kere dikilir ve 30 yıl boyunca hasat edilmektedir. Lavanta Gümüşhane'nin her ilçesinde rahatlıkla yetişebilecek bir üründür. İl Müdürlüğü olarak amacımız Türkiye coğrafyasında çok kolaylıkla yetişen bu ürünü yaygınlaştırarak, çiftçilerimizin gelir seviyesini artırmak hem de atıl arazileri milli ekonomiye kazandırarak üretimi artırmaktır. Bir dönüm lavanta tarlasından 6 bin lira gelir elde etmeyi hedeflenmektedir. İlimiz arıcılık yönünden de zengin bir floraya sahiptir. Lavanta çiçeğinin bir dönümünden 20-30 kilogram arasında bal verimi olması arıcılarımız için de lavanta balı yeni gelir kapısı olacaktır. Proje kapsamında lavanta yağı ve bal üretimi yapılarak çiftçilerimizin gelirinin artırılması da hedeflenmektedir. Önümüzdeki yıllarda da Gümüşhane'de alternatif ürün olarak, Lavanta yetiştiriciliğini yaygınlaştırma çalışmaları devam edecektir” şeklinde konuştu.

Kıraç Arazilerin Gözdesi Mor Bereketi: Lavanta 1
1 / 6
Kıraç Arazilerin Gözdesi Mor Bereketi: Lavanta 2
2 / 6
Kıraç Arazilerin Gözdesi Mor Bereketi: Lavanta 3
3 / 6
Kıraç Arazilerin Gözdesi Mor Bereketi: Lavanta 4
4 / 6
Kıraç Arazilerin Gözdesi Mor Bereketi: Lavanta 5
5 / 6
Kıraç Arazilerin Gözdesi Mor Bereketi: Lavanta 6
6 / 6
Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *