Kuşburnu’yu değerlendiremiyoruz

Karadeniz Teknik Üniversitesi Maçka Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oktay Yıldız, kuşburnunun çok özel bir meyve olduğunu belirterek, bu meyveden üretilen meyve sularının da diğer meyve sularından çok farklı özellikler içerdiğini söyledi.

Kuşburnu’yu değerlendiremiyoruz
Karadeniz Teknik Üniversitesi Maçka Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oktay Yıldız, kuşburnunun çok özel bir meyve olduğunu belirterek, bu meyveden üretilen meyve sularının da diğer meyve sularından çok farklı özellikler içerdiğini söyledi.

Gümüşhane genelinde geleneksel yöntemlerle üretimi yapılan kuşburnu suyu ve marmeladı yapılan bilimsel araştırmalar ve üretimde kullanılan yeni teknikler sayesinde meyve suyu sektöründeki pazar payını artırmayı sürdürüyor.

Sektörde önemli yerleri olan meyve sularının bahçelerde yetiştirilen, tarımı ve ziraatı yapılan birçok meyveden üretildiğini kaydeden Yıldız, “Kuşburnu suyu bunlardan farklı bir meyve suyu. Bugün bir vişne suyunu, şeftali, kayısı, elma suyunu aldığınızda aslında bir kayısı bahçesinin, şeftali bahçesinin, vişne veya elma bahçesinin meyvelerini işlemiş ve meyve suyu üretmiş oluyorsunuz. Ancak kuşburnu, bunlardan tamamen farklı bir üründür. Dünyada henüz bir bahçesi oluşmamış, doğada yabani olarak yetişen ve yabani olarak yetiştiği için herhangi bir gübre, herhangi bir koruyucu veya herhangi bir zirai ilaç mücadelesi yapılmamış bir meyvedir kuşburnu. Bu özelliği ile de meyve suyu üretimi yapılan diğer meyvelerden üstün özellikler taşır” diye konuştu.

Danışman olarak destek verdiği fabrikada üretimin bu özel meyvenin adına yakışır bir şekilde hassasiyetle yapıldığını belirten Yıldız, “Bu meyve mevsiminde toplandıktan ve fabrikaya getirildikten sonra el değmeden değişik işlemlerden geçirilip meyve nektarına dönüştürülüyor. Bu kadar doğal bir meyveyi meyve nektarına dönüştürdükten sonra da bu meyvenin yapısını bozmak, onun içerisine koruyucu ilave etmek, katkı maddesi katmak meyvenin doğasına ciddi bir ihanet olur. Biz de buradan hareket ederek meyveyi doğallığını bozmadan tüketiciye ulaştırma gayretinde oluyoruz. Bu nedenle ürettiğimiz nektarın içerisinde %60 kuşburnu meyvesi yer alıyor. Bu nektara limon tuzu veya sitrik asit yerine limon suyu konsantresi, nişasta bazlı glikoz türü şekerler yerine de pancar şekeri ilave etmek suretiyle Türk Gıda Kodeksi’nde ki meyve suyu ve diğer içecekler tebliğine uygun hale getirerek dolum işlemini gerçekleştiriyoruz “ dedi.

Son günlerde medya da sıkça yer alan meyve suları ile ilgili olumsuz görüntülere de değinen Yıldız, “Tamamen doğal bir ürün olan kuşburnu meyvesini, camdan başka hiçbir meyve suyu ambalajının içerisine koymuyoruz. Çünkü cam, gıdayla temas ettiğinde herhangi bir kimyasal reaksiyon vermeyen veya gıdanın içerisine herhangi bir madde geçişine izin vermeyen en inert, en sağlam ve en sağlıklı malzemedir. Bu nedenle doğanın mucizesi bu ürünü tek kullanımlık cam şişelerde üreterek pazara veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Tamamen doğal ortamlarda ve herhangi kimyasal gübreye maruz kalmamış çalı formundaki ağaççıklarda kendiliğinden yetişen kuşburnu meyvesi, sebze ve meyveler arasında en yüksek C vitamini içeriği ile dikkat çekiyor. Doğal antioksidan özelliği ile geleneksel tedavi yöntemlerinde sıkça kullanılan ve aynı zamanda potansiyeli yüksek bir ticari ürün olarak evler ve fabrikalarda üretimi yapılan kuşburnu meyvesi, Gümüşhane’de birçok ailenin geçim kaynağını oluşturuyor.

Haberin Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2015, 12:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER