15 Temmuz 2016 ihanetine karşı Mili İrade ve Şehitleri anma programları çerçevesinde, Gümüşhane Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından Tüm Türkiye genelinde ki liseli gençlere yönelik düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışması sonrası il düzeyinde gerçekleştirilen sergi ve programlar “Darbeye Karşı Milli İrade; Liseli Gençlerin Dünyasından” adıyla kitap haline getirildi.
Kitapta; liseli gençlerin darbe girişimine karşı duygu, düşünce ve zihinlerinde oluşan resmin kaybolmamasını sağlamak, yeni nesillere aktarımına yardımcı olmak ve tarihe not düşmek amaçlı yarışma sonunda toplam 916 eser arasından dereceye girenler ve sergilenmeye hakka kazanan eserlere yer verildi.
Toplam 300 Adet olarak basımı yapılan kitap Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Milli Savunma Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının yanı sıra 81 İl Milli Eğitim İl Müdürlüklerine, Gümüşhane Milletvekillerine, Gümüşhane Kamu Kurum ve kuruluşlarına, yarışma da derece alan okullara gönderildi.
Vali Memiş; “Geleceğimiz İçin Önemli”
Kitabın önsüzünde duygu ve düşüncelerini ifade eden Gümüşhane Valisi Okay Memiş, “15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nin milli iradesine yapılan saldırı teşebbüsünün öğrenci gözüyle algılanması, demokrasi, millî birlik ve beraberlik, bayrak sevgisi ve şehitlik duygularının geleceğimiz için ne denli önemli olduğunun hissettirilmesi amacıyla, Gümüşhane İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz tarafından Türkiye geneli lise Öğrencileri arasında “15 Temmuz Milli İrade ve Demokrasi Şehitleri” temalı, resim, şiir ve kompozisyon yarışması düzenlenmiştir. Bu yarışmayı düzenleyen Gümüşhane İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizin idarecileri ile ülkemiz genelinde yarışmaya yoğun katılım sağlayan tüm öğrencilerimize teşekkür ediyor, dereceye giren öğrencilerimizin başarılarının devamını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Milletvekili Akgül; “Özel Bir Manevi Değere Haiz”
Gümüşhane Milletvekili Hacı Osman Akgül ise yazısında; “Gümüşhane İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz tarafından hazırlanan bu eser; bir kitap olarak maddi değer taşımanın ötesinde ülkemizin geleceği olan gençlerimizin 15 Temmuz hain darbe girişimiyle ilgili duygu ve düşüncelerini içermesi bakımından özel bir manevi değere de haizdir. 15 Temmuz’da olduğu gibi bugün ve gelecekte de gençlerimize önemli görevler düşmektedir. Yaşanan o kara geceyi hafızalarında her daim taze tutarak gelecekte bu tarz girişimlere, ihanete, hainliğe asla izin vermeyeceklerdir. Bu bakımdan kitap olarak da bastırılmış olan “Gençlerin gözüyle 15 Temmuz Milli İrade ve Demokrasi Şehitleri: Resim, Şiir ve Kompozisyon Yarışması” genç kardeşlerimizin duygu ve düşüncelerini bizlere aktarması bakımından son derece önemlidir. Yarışmaya katılan öğrenci kardeşlerimiz başta olmak üzere; tertip ve değerlendirme heyetlerini, kurum yöneticilerimizi ve İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizi tebrik ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Milletvekili Pektaş; “15 Temmuz Destanı Gelecek Nesillere Aktarılıyor”
Gümüşhane Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Cihan Pektaş da; “Gümüşhane İbn – i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz tarafından hazırlanan bu eser; 15 Temmuz Destanı’nın gelecek nesillere aktarılması, anlatılması ve bu mücadelede göğsünü siper ederek, canlarını feda eden şehitlerimizi anmak, hatırlamak ve hatırlanmalarını sağlamak, söz konusu vatan olduğunda milletimizin gücünün, iradesinin ve kararlılığının gençlerimize ve gelecek nesillerimize öğretilmesi bakımından önemli bir manevi değere de haizdir. 15 Temmuz’da milli iradeye yapılan saldırı ve darbe teşebbüsünün gençlerimizce algılanması bakımından kitap olarak da bastırılmış olan “Gençlerin gözüyle 15 Temmuz Milli İrade ve Demokrasi Şehitleri: Resim, Şiir ve Kompozisyon Yarışması” na katılan öğrenci kardeşlerimiz başta olmak üzere; tertip ve değerlendirme heyetlerini, kurum yöneticilerimizi ve İbn – i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizi tebrik ediyorum. Bu vesile ile vatanı uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi hürmetle yâd ediyorum” dedi.
Rektör Zeybek; “Gereken Cevap Hakkıyla Verilmiştir”
Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’de, “15 Temmuz kalkışmasında kalbi iman ve vatan sevgisiyle dolu tüm fert ve kurumlarımız üzerine düşeni yapmış olup, halen yapmaya da devam etmektedirler. Her bir köşesi ayrı güzelliğe ve değere sahip vatan toprağımızın insanı kadirşinas Gümüşhane ilinde de hain darbe teşebbüsü karşısında gereken cevap hakkıyla verilmiştir. Tüm yurtta olduğu gibi bu ilimizde de söz konusu alçak teşebbüsün unutulmaması ve zihinlere kazınması, gelecek nesillere de aktarılması amacıyla başta eğitim kurumları olmak üzere çeşitli birimlerimizce farklı etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinliklerin en anlamlılarından biri de Gümüşhane şehrinde bulunan İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi organizasyonudur. Milli duruşun eseri olan bu anlamlı yarışmayı düzenleyen başta İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yöneticilerimiz olmak üzere, etkinlikte görev alan tüm öğretmenlerimizi kutluyorum. Ülkemizin dört bir yanından zaman ve emek ortaya koyarak yarışmaya katılan, güçlü Türkiye’nin inşasında yarınlarda sorumluluklarının gereğini en iyi şekilde ortaya koyacaklarını göstermiş tüm liseli gençlerimizi can-ı gönülden tebrik ediyorum. 15 Temmuz’da yaşanan hain teşebbüs, vatanımıza ne ilk ne de son saldırıdır. Fakat kahraman milletimiz bir kez daha göstermiştir ki, ne Türkiye ve çevresinde emelleri olan güçlere, ne de işbirlikçilerine asla müsaade edilmeyecektir” ifadelerini kullandı.
Başkan Çimen; “Benzer Çalışmaların, Destekçisi ve Hamisi Olacağız”
Organizasyonun her türlü maddi külfeti Gümüşhane Belediyesi tarafından karşılanırken, Belediye Başkanı Ercan Çimen’de önsöz için kaleme aldığı yazısında; “Yatırımlarımızın en anlamlılarından birisi şüphesiz 15 Temmuz’da başlayan 27 günlük demokrasi nöbetlerimizdir. Bu ruhun canlı diri ve ölümsüz olmasına yönelik yapılan her türlü çalışmanın, girişimin ve faaliyetin Belediye olarak yanındayız. Bu anlamda İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizin “15 Temmuz Milli İrade ve Demokrasi Zaferi” temalı Türkiye genelinde liseli gençlere yönelik resim, şiir ve kompozisyon yarışmasını çok anlamlı buluyoruz. Okulumuza teşekkür eder, gençleri yürekten tebrik ederiz. Gümüşhane Belediyesi olarak ödüllerin tamamını üstlenerek bu ve buna benzer çalışmaların, destekçisi ve hamisi olacağımızı ifade eder, saygılar sunarım. Rabbim, ülkemizi ve milletimizi bir daha böyle imtihana tabi tutmasın, darbelere, darbe girişimlerine, demokrasi dışı her türlü saldırıya karşı bizleri ve vatanımızı korusun” diye yazdı.
Milli Eğitim Müdürü Doğan; “Gençlerin Yüreklerin Sesi”
Gümüşhane Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan ise, Gümüşhane’nin bu hain kalkışma nedeniyle 5 şehit verdiğine vurgu yaparak;“ Bu günün unutulmaması ve gelecek nesillere ibretlik bir vesika olması adına liseli gençlerin kalemlerinden ve fırçalarından yüreklerinin sesi olarak çıkan ifadelere yönelik Türkiye genelinde düzenlenen bu yarışmayı çok anlamlı buluyorum. Gençlerin yüreklerine, kalemlerine ve fırçalarına sağlık olsun. Ayrıca büyük bir öz veri ile bu organizasyonu yapan İbni Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine ve bu organizasyonda maddi yükün tamamını üstlenerek büyük destek veren Gümüşhane Belediyesine sonsuz teşekkürler ederim” ifadelerini kullandı.
Müdür Adem Arslan; “Hainlerin Başına İnen Yumruk”
İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Adem Arslan ise, “Anadolu İslam – Türk tarihinin en kader belirleyici kırılma noktalarından biri olan 15 Temmuz Hain Darbe Girişimi’nin mahiyeti de Anadolu Halkının “din, mezhep ve etnik köken” fark etmeksizin bir yumruk halinde hainlerin başına inişi ve şanlı direnişi de çok iyi anlaşılması, okunması, unutulmaması ve gelecek nesillere doğru aktarılması gerekir. Bu noktada tüm kurumlar ve kuruluşlara büyük sorumluluklar düştüğü kanaatindeyiz. Bu sorumluluğun “eğitim kurumlarının” omuzlarında daha baskın bir yük olduğu aşikârdır. Zira okullar “insan yetiştiren” tarlalardır.
Gümüşhane İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak 1 5 Temmuz ihanetine karşı” Milli İrade ve Demokrasi Zaferi’nin doğru anlaşılmasında kendimizi sorumlu gördük. Bu bağlamda, şehitlerin kanlarından hayat, gazilerin direnişlerinden ilham ve güç alınmasına vesile olması ümidi ile şu ana kadar: Söz ve besteleri okulumuza ait 6 (altı) adet eser ortaya çıkardık. 15 Temmuzla ilgili, “Diriliş” adlı tiyatromuz yoğun talep üzerine iki kez sahnelenmiştir. “Türkiye geneli Liseli Gençler arasında “15 Temmuz Milli İrade ve Demokrasi Zaferi “Temalı; şiir, kompozisyon ve resim yarışmaları düzenledik.
“Toplam 916 Eser Katıldı”
Bu yarışmaya İl ve İlçe merkezlerinin birincilerinden oluşan 916 eser katılmıştır. Ödüller daha anlamlı olsun diye 15 Temmuz 2017 tarihinde takdim edilirken eserler çeşitli ortamlarda sergilenmiştir. Bu çalışma, tarihe not düşme niteliğinde olup yukarıda bahsi geçen eserlerin seçkin bir bölümünü kapsamaktadır. Liseli gençlerin fırçaları ve kalemlerinden çıkan eserler “15 Temmuz Milli İrade ve Demokrasi Zaferi”ne bakış açılarını yansıtmaktadır. Gençlerimizin 15 Temmuz ihanetini yorumlama biçimleri ile ilgili emeklerini bir arada toplama bahtiyarlığını bize lütfeden Rabbimize nihayetsiz şükürler olsun, inanıyorum ki “15 Temmuz Milli İrade ve Demokrasi Zaferi”nin doğru anlaşılmasında, unutulmamasında ve gelecek nesillere ibretlik bir vesika ve ilham kaynağı olarak sunulmasında bu eser pay sahibi olacaktır. Şunu çok iyi bilmemiz gerekir ki geleceğin teminatı olan “gençler” hangi oranda doğru, sağlam ve sorumluluk bilinciyle yetiştirilirse o oranda, ülkemizin ve milletimizin geleceğini emin ellere teslim etmiş oluruz” ifadelerini kullandı.
ŞAFAK SÖKERKEN
Gün bir daha açmayacaktı o şefkatli yüzünü.
Yarınlar yok olmuştu sanki.
“Saniyeler bayrağın düştüğünü gösteriyordu adeta.
Herkes bir kahraman beklerken,
Millet aslan gibi kükrer olmuştu.
Tanklara karşı su şişeleri yetmişti.
Silahlara karşı omuz omuza bağırmak yetmişti.
Fİ 6 altıymış… Bombaymış… Peh… Bizim yüreğimiz yetmişti!
Geceleri inleten tekbirler,
Yüreği sızlatan ezanlar yetmişti. Korkmuştuk, canımız için değil!
“Korkmuştuk, yarını göremeyeceğiz diye değil!
Namus için, şeref için, haysiyet için korkmuştuk…
Şafak vakti gelmişti;
Şeytanın oyunu bitmişti.
Rüzgârda dalgalanan al bayrak
Bir tebessüm misali aziz millete selam vermişti.
Sanmayın geceler sondur.
Sanmayın güneş hiç doğmayacak.
Bir şehit değil bin şehit de versek Bu vatan bizimdir, bizim
SEZER ÇEÇEN
SANCAKTEPE FATİH BORSA İSTANBUL MTAL
SEYİT AHMET ÇOBANYILDIZI
MALATYA YEŞİLYURT ABDULKADİR ERİŞ GÜZEL SANATLAR LİSESİ
Haberin Kaynağı: Gümüşkoza Gazetesi
Güncelleme Tarihi: 27 Temmuz 2017, 09:39