Milletvekili Köse’den Bahçecik incelemesi

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Av. Celalettin Köse, kente içme suyu sağlayacak olan Bahçecik Barajı ve yapımı devam eden arıtma tesisinde İncelemelerde bulundu.

Milletvekili Köse’den Bahçecik incelemesi

AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Erdoğdu, Merkez İlçe Başkanı İbrahim Taş ile birlikte Devlet Su İşleri (DSİ) 22. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan ve kentin içme su ihtiyacını karşılayacak olan Bahçecik Barajı'nda incelemelerde bulunan Milletvekili Köse, DSİ 22. Bölge Müdürü Fatih Kişi’den Bahçecik Barajı ve arıtma tesisi hakkında bilgi aldı.

Yaptığı açıklamada Gümüşhane’nin içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edilen Bahçecik Barajı’nın şehir için hayati öneme sahip projelerden biri olarak öne çıktığını kaydeden ve barajın tamamlanmasıyla birlikte Gümüşhane’nin içme suyu sorununa kalıcı bir çözüm getirilmesinin hedeflendiğini kaydeden Köse, barajın inşaat sürecinin tamamlandığını içme suyu isale hattı ve arıtma tesisi inşaatında ise çalışmaların hızla devam ettiğini vurguladı.

İncelemeler sırasında yetkililerden barajın teknik özellikleri ve ilerleme durumu hakkında bilgi alan Köse, projede emeği geçen başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, bakanlara, önceki dönem milletvekilleri Hacı Osman Akgül ve Cihan Pektaş’a, önceki dönem Belediye Başkanı Ercan Çimen’e, AK Parti Gümüşhane İl Başkanı Mehmet Emin Erdoğdu’ya teşekkür etti. 

İnşaatına 2017 yılında başlanılan Bahçecik Barajı’nın Gümüşhane’nin su ihtiyacını karşılayacak önemli bir yatırım olduğunun altını çizen Köse, “Gümüşhane’nin içme suyu projesi Bahçecik Barajı, arıtma tesisi ve isale hattı olarak 3 etaplı olarak projelendirildi. Bahçecik barajı tamamlanarak su tutmaya başladı. İsale hattı ile arıtma tesisinde çalışmalar devam ediyor. İsale hattı ve Artma tesisinin ihalesi 2021 yılında 173 milyon 290 bin lira bedelle yapıldı. İşin kapsamında 25 bin metreküp arıtma tesisi ve 29 kilometre isale hattı var. Çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. 3 aşamalı olan bu proje 2025 yılının Temmuz ayında bitirilecek ve ilimize su verilmeye başlanacak. Bu projenin tamamlanmasıyla birlikte halkımızın daha temiz ve kesintisiz içme suyuna erişimini sağlamış olacağız. Kent merkezi dahil iletim hattı güzergâhında bulunan yerleşim yerlerine yıllık 5 milyon 460 bin metreküp içme ve kullanma suyu temin edecek” dedi.

Baraj inşaatının hızlı ve güvenli bir şekilde tamamlanabilmesi için gerekli tüm desteklerin sağlanacağı dile getiren Köse, “Projenin zamanında tamamlanabilmesi için gerekli tüm adımları atıyoruz. Yaptığımız ziyarette Bölge Müdürümüz Sayın Fatih Kişi’ye Tekke Beldemizin Bahçecik Barajından faydalanmasını talebimizi ilettik. Ek protokol ve resmi yazışmalar Tekke Belde Belediyemiz ile DSİ Bölge Müdürlüğü arasında yürütülecek. İnşallah bu adımla birlikte, Tekke beldesi sakinlerimiz daha temiz ve kesintisiz içme suyuna kavuşacak” diye konuştu.

Ziyarete DSİ Bölge Müdür Yarımcısı Ümit Yayla, DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Olcay Çubukçu, DSİ İçme Suları Şube Müdürü Ümit Demirağ, DSİ Sulama Şube Müdürü Hüseyin Kuduban, DSİ Gümüşhane Şube Müdürü Baki Yalçın ve Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı ve Tekke Belediye Başkanı Kemalettin Demirkıran eşlik etti.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Uzmanı
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Uzmanı - 5 ay Önce

Değerli Yetkililer ve Vatandaşlarımız, herkes biliyor ki, Türkiye'de yapılan hesaplamalara göre ortalama bir baraj ömrünün 50 sene olduğu söyleniyor. Bunun sebepleri de yıllara yaygın olarak kar ve yağmur suları ile taşınan alüvyonlu topraklarla baraj havzasının dolması, beton baraj malzeme yorgunluğu ve metal aksam korozyonu gibi etkilerdir.

Bu nedenle bir tek barajla yetinmemek ve alternatif baraj ve göletleri yapmak için fizibilite çalışması yapmak ve bunları devreye almak artan nüfusun ihtiyacını karşılamak üzere çok önemlidir. Devletimizin merkezi, bölgesel ve yerel idari ve siyasi erkleri uzak bir projeksiyonla, analitik ve algoritmik bir yönetim anlayışıyla, düşüncesiyle planlar yapmaları bu kapsamda çok önemlidir.

Küresel ısınmayla asrımız ve içinde bulunduğumuz ülkemiz, topraklarımız ve coğrafyamız su savaşlarının yaşanabileceği bir jeopolitik konumdadır.

Bu durum karşısında da idari ve siyasi aktörler hem içme suyu ve hem de sulama suyu açısından geleceğin su problemlerini asgariye indirecek çalışmalar içerisine girmeleri ve bir damla suyu bile denize boşuna akıtmamaları elzemdir. Zaten denizler ve göller yeraltı sularından beslenmektedirler.

Önerilmemiz ise; Harşit Çayı'nın doğduğu Vauk Dağı'ndan itibaren Tirebolu'dan Karadeniz'e dökülünceye kadar olan yan derelerden Harşit Çayı'na dökülen bütün suların önlerine hem içme suyu ve hem de sulama suyu ihtiyacını karşılamak üzere alternatif barajlar yapılmalıdır.

Bahçecik Barajı tamamlamak üzere olduğundan bundan bahsetmiyoruz. Ancak; Tekke Beldesi'nde Işık Dere, Akçakale Deresi, Hozevrek Deresi, Çamlıköy Deresi, Hudura Deresi, Eskibağlar Deresi, Kale Deresi, Limon Bahçe Deresi, Hacıemin Deresi, İkisisu Deresi, Çit Deresi vb. isimlerini sayamadığımız derelerin suları toplanıp yöre halkına hem içme suyu ve hem de sulama suyu olarak kullandırılabilir. Torul'dan itibaren Torul ve Kürtün Barajları zaten Türkiye'nin elektrik ihtiyacının bir kısmını karşılıyor. Buradan su ihtiyacı da karşılanabilir.

Su
Su - 5 ay Önce

Tebrik ediyoruz!

SIRADAKİ HABER