Önceden Yemdi Şimdi Yakacak Oldu

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Kaletaş ve Söğütağıl köylüleri, kırsal kesimlerde yetişen geven otunu yakacak olarak kullanıyor.

Önceden Yemdi Şimdi Yakacak Oldu
Gümüşhane’nin merkeze bağlı Kaletaş ve Söğütağıl köylüleri, kırsal kesimlerde yetişen geven otunu yakacak olarak kullanıyor.

Köylüler, geçmişte köylerin kalabalık olduğu dönemde özellikle kış aylarında yaşanan ot sıkıntısı için geven otunu hayvanlara yedirmek için topladıklarını fakat şimdilerde yakacak olarak kullanıldığını söyledi.

Kenti tapulu tarlalarından topladıkları gevenleri küçük parçalara ayırarak çıra niyetine, soba ve tandırları tutuşturmak için kullandıklarını ifade eden Kaletaş köylülerinden İsrafil Söğüt, Enver Avcı ve Behlül Durdu gevenin çıradan daha kullanışlı, daha temiz bir tutuşturucu olduğunu söyledi.

Dağlardan kazma kürekle çıkarttıkları geven otunu el arabaları ile evlere taşıdıklarını anlatan köylüler, şöyle konuştu: “Geçmişte bahar ayı geldiğinde elaf tükenir, bizlerde dağdan, yamaçtan geven toplamaya başlardık. Getirdiğimiz gevenler önce dağlanır, balta ile ince ince doğranarak hayvanlara yedirilirdi. Elafın yetmediği yerlerde çözüm geven olurdu. Başka çaremizde yoktu. Şimdi hayvanda kalmadı, insanda. Herkes göçtü gitti. Bırakın geveni otlar bile tarlada bırakılıyor. Hal böyle olunca her tarafı geven sardı. İyide oldu. O zamanlar yağmur yağınca her yerden sel gelirdi. Şimdi ise gevenler buna mani oluyor”

Köylülerden Adem Meşe ise bölgelerinde çam ağacının çok az olduğunu belirterek, çıra yerine dağlardan geven topladıklarını belirterek, “Çıra için çam ağaçlarını kesmenin doğru olmadığını düşünüyoruz. Çamlara yazık olur diye ormanları kesmiyoruz. Onun yerine dağlardan geven toplayarak ihtiyacımızı karşılıyoruz.” dedi.

Haberin Kaynağı: Hüseyin Özgün

Güncelleme Tarihi: 02 Ocak 2012, 10:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER