Gümüşhane’de Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 'Organik Havzalarda Organik Üretimin Geliştirilmesi Projesi' kapsamında çiftçilere bin 200 litre organik sıvı gübre desteği verildi.
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) Başkanlığı tarafından finanse edilen proje kapsamında Gümüşhane’de ilk defa uygulanmaya konulan organik tarıma geçiş yapan 44 üreticiye 577 dekar alanda kuru fasulye ve fındık üretiminde kullanılmak üzere bin 200 litre organik sıvı gübre verildi.
Gümüşhane’de yetiştirilen “Gümüşhane Şeker Fasulyesi” ve “Kelkit Şeker Fasulyesi” ürünlerinin coğrafi işaretli ürün olarak tescil edildiğini ifade eden Tarım ve Orman İl Müdürü Edip Birşen, “Tescil ile birlikte marka değeri olan bir ürünün ulusal çapta bilinirliğinin arttırılması, ürünün kalite ve standardizasyonunun sağlanması hedeflenmiştir. İlimizde üretimi yapılan baklagiller içerisinde ilk sırada yer alan kuru fasulye, 2019 yılında 19 bin dekar alanda ekim yapılarak 3 bin 601 ton kuru fasulye üretimiyle Türkiye'de kuru fasulye üretimi yapan iller içerisinde 8.sırada yer aldı. İlimizde yapılan fındık üretiminin tamamı Kürtün ilçemizde yapılmaktadır. Geçen yıl 8 bin 100 dekar alanda 861 ton fındık üretimi yapılmıştır” dedi.
Projenin Gümüşhane’de ilk kez uygulandığını ifade eden Birşen, Kelkit, Şiran ve Köse ilçelerimizde organik kuru fasulye üretimine geçiş yapan 30 üreticiye 375 dekar alanda 790 litre organik sıvı gübre, Kürtün ilçesinde ise organik fındık üretimine geçiş yapan 14 üreticiye 202 dekar alanda kullanılmak üzere 410 litre organik sıvı gübre dağıtımı yapılarak toplam 44 üreticiye 577 dekar alanda kullanılmak üzere yüzde 100 hibeli bin 200 litre organik sıvı gübre dağıtımının yapıldığını söyledi.
Amaçlarının proje ile çevreye karşı daha duyarlı davranmak ve üreticileri organik üretim konusunda bilinçlendirmek olduğunu dile getiren Birşen, “İlimiz genelinde organik tarımın yaygınlaşmasını ve buna bağlı olarak çiftçilerimizin katma değerli ürünler üretmesini sağlamak. Katma değeri yüksek ürünler üreten çiftçimiz, daha iyi gelir elde edecek ve buna bağlı olarak refah seviyesi de artacak. Üretici dışında tüketici de sağlıklı tarım ürünlerine ulaşacaktır” diye konuştu.
Üretimin bilinçli yapılması, doğal olmasının beslenme açısından çok önemli olduğunu kaydeden Birşen, “Özellikle doğal yöntemlerle fasulye ve fındık üretiminin yapılması kalitesini artırmakta ve markalaşmada öne çıkarmaktadır. İl Müdürlüğü olarak organik sıvı gübre konusunda konu uzmanı teknik personellerimiz tarafından çiftçilerimize eğitim verilerek bilgilendirmeler yapıldı. Önümüzdeki yıllarda organik sıvı gübrenin yaygınlaştırma çalışmalarımız devam edecektir” ifadelerini kullandı.