Organik ürünler kanser riskini ve kimyasal kalıntıları azaltıyor

Gümüşhane Üniversitesi, Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulu, Organik Tarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Yolcu, organik ürünlerin kalite bakımından daha üstün olduğunun, yapılan bilimsel çalışmalarla da ortaya konulduğunu ifade etti.

Organik ürünler kanser riskini ve kimyasal kalıntıları azaltıyor

İngiltere’de Prof. Dr. Carlo Leifert ve ekibinin yapmış olduğu meta analiz çalışması sonuçlarına göre organik bitkisel ürünler tüketildiğinde antioksidan alımının yüzde 19-69 oranında arttığının belirlendiğini kaydeden Yolcu, antioksidanların ise belirli kanser, kalp damar hastalıkları, parkinson, alzaymır hastalıkları ve yaşlanmaya karşı olumlu etkilerde bulunan bileşenler olduğunu dile getirdi.

Yaptığı açıklamada aynı çalışmaya göre organik olmayan bitkisel ürünler tüketildiğinde 4 kat daha fazla kimyasal ilaç kalıntısıyla karşılaşma ihtimalinin ortaya çıktığını ifade eden Prof.Dr. Yolcu, “Ayrıca organik olmayan bitkisel ürünleri tükettiğimizde yüzde 48 daha fazla zararlı kadmiyum ile karşılaşabiliriz. Yüksek kadmiyum ise karaciğer ve böbreklerde birikerek sorunlara neden olabiliyor. Ayrıca bu çalışmada, organik olmayan bitkisel ürünlerde toplam azot yüzde 10, nitrat yüzde 30 ve nitritin ise yüzde 87 oranında daha yüksek olduğu belirlendi. Yüksek nitrat ve özellikle de nitrit alımı, bazı çalışmalarda belirli kanserlerin (mide kanseri gibi) artan riskine bağlanmış fakat bu konudaki tartışmalar devam etmektedir. Bununla birlikte Nitritin insanlarda Methemoglobinemi ve mide kanseri için risk faktörü olarak tanımlandığı belirtildi” dedi.

Prof. Dr. Yolcu, insan sağlığı bakımından organik ürünlerle beslenmenin önemli olduğunu belirterek, tıbbın babası olarak anılan Hipokrates’in “Gıdanız ilacınız, ilacınız gıdanız olsun” sözleriyle sağlıklı ve kaliteli besinlerle beslenmenin önemini ifade etti.

Kaynak:
Baranski et al. Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops; a systematic literature review and meta-analyses, British Journal of Nutrition 2014: 112: 794-811.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER