Otogar ve sanayi esnafıyla AVM toplantısı

Gümüşhane’de otogar ve Daltaban Sanayi Sitesinin yerine yapılacak olan Alışveriş Merkezi (AVM) için geniş katılımlı toplantı düzenlendi.

Otogar ve sanayi esnafıyla AVM toplantısı

Gümüşhane’de otogar ve Daltaban Sanayi Sitesinin yerine yapılacak olan Alışveriş Merkezi (AVM) için geniş katılımlı toplantı düzenlendi.

Gümüşhane Belediyesi tarafından otogar ve Daltaban Sanayi Sitesinin yerine yapılacak olan ve yap-işlet-devret modeliyle 30 yıllığına ihalesi 17 Şubat tarihinde gerçekleştirilen Alışveriş Merkezi (AVM) için Otogar lokantasında düzenlenen toplantıya Vali Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, Garnizon Komutan Vekili Jandarma Yarbay Faruk Akıncı, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay, Gümüşhane Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali İsmail Daltaban, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yusuf Kullukçu, otogar ve sanayi esnafı katıldı.

“Yaşadığınız memleket gelişmişse katkınız vardır ama yeterince gelişmemişse onda da sorumluğunuz vardır”

Toplantıda yaptığı konuşmada bir kentin gelişmesinde veya geri kalmasında o kentte yaşayan insanların ve o kenti yönetenlerin sorumluluğu olduğunu belirten Vali Memiş, “Eğer yaşadığınız memleket gelişmişse orada katkınız vardır ama memleketiniz yeterince gelişmemişse onda da sorumluğunuz vardır. Ben bu ilin valisi olarak daha nitelikli kamu personeli ile çalışmak istiyorum. Sizlere eşit, kaliteli hizmet yapabilmem için nitelikli kamu personeline ihtiyacım var. Çocuklarınızın eğitimini daha iyi yapabilmem için, çocuklarınızı Türkiye’nin daha popüler okullarına gönderebilmem için daha iyi öğretmene ihtiyacım var. Sizlere iyi asayiş hizmetlerini sunabilmem için daha nitelikli polislere ihtiyacım var. Sizlerin hizmetlerini faaliyete geçirebilmem, hedeflerimi yerine getirebilmem için çok daha iyi nitelikli teknik elemana, mühendise ihtiyacım var.  Sizlerin sağlığını koruyabilmem için ve sizlere kamunun sağlık hizmetlerini daha iyi sunabilmemi için daha nitelikli hekimlere ihtiyacım var. Peki bu insanlar nasıl gelir. Bu insanlar şehir, şehircilik, kentleşme açısından kentleşmesini tamamlamış sosyal donatıları olan bölgelere giderler. Eğer bu özellikleri yoksa bir yerin o memlekette  nitelikli personel tutamazsınız. Bunun için sosyal donatılara ihtiyacımız var. Bunlardan bir tanesi de alışveriş merkezi” dedi.

“Alışveriş merkezleri yerli ve milli unsurlardır”

Alışveriş merkezlerinin yerli ve milli olduğunun altını çizen Vali Memiş, “Alışveriş merkezleri bizim medeniyetimize aykırı bir yer midir? Alışveriş merkezleri gayri millî midir? Bu soruların tek cevabı var, hayır. Alışveriş merkezleri yerli ve milli unsurlardır, bunu size ispat edeceğiz. Dünya’nın en eski alışveriş merkezi İstanbul Kapalı Çarşıda yapılmıştır. Peki İstanbul Kapalı Çarşı yerli midir? Tabi ki yerli ve millidir. Dolayısıyla alışveriş merkezleri ile ilgili algıya dikkat edin, insanların buna ihtiyacı var. Belediyemiz ihaleleri yaptı. Bu iş kolay işler değil” diye konuştu.

“Stratejik kararlara kent karar verir”

Bütün işleri istişare ederek yaptıklarını kaydeden Vali Memiş, “Bütün işlerimizi istişare ederek yapıyoruz.  Otogarın yerine de siz karar verin. Sizler inisiyatif alın. Harcanan paralar cebimizden değil. Kamu kaynağını harcıyoruz. Bu kaynağı harcarken, vergiler toplanırken hangi partili olduğunuz soruluyor mu? Etnik grubunuz soruluyor mu? Hayır sorulmuyor. Bizler de bu paraları harcarken dikkatli olmalıyız. Bizler buradayız ve sizlerle istişare etmek zorundayız. Bu tür stratejik kararlara kent karar verir. Görev her ne kadar bizde de olsa buna sizler karar vereceksiniz” ifadelerini kullandı.

“Birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var”

Konuşmasının sonunda hızlı hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Vali Memiş, “1-2 ay içerisinde yeni otogar yerinin belli olması gerekiyor. Sanayi sitesinin yerini de 1-2 ay içerisinde tamamlamak gerekiyor. Buraları en geç Mayıs ayında müteahhit firmaya verip temellerini atmak lazım. Buraya çok güzel bir alışveriş merkezi yapalım. Bütün bölgenin imrenerek baktığı, ilçelerimizden buraya gelirken artık bir şeyler bulacağı, insanların ilini benimsediği il olacağız. Gümüşhane’nin geleceği var. Bunun için birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var. Belediyemiz ile beraber çalışıyoruz. Sivil toplum kuruluşları, esnaflarımız ile sizlerle ortak çalışıyoruz. Bu ilin valisi olarak, siyasi kimliği olamayan bir kişi olarak sizden destek bekliyorum. Hiç kimseyi mağdur etmeyeceğiz” dedi.

Otogar geçici olarak taşınıyor

Sunum eşliğinde yapılacak çalışmadan görüntüler aktaran Belediye Başkanı Ercan Çimen ise otogarın geçici olarak karşısında bulunan eski Naim Ağaç Spor tesislerinin yerine taşınacağını, Daltaban Sanayi Sitesindeki esnaflar için de Bağlarbaşı Sanayi Sitesinin arka tarafından 21 dükkandan oluşan alanı hızla yaptıklarını söyledi.

“Bizler bu şehri farklı bir şekilde imar etmek için uğraşıyoruz”

Sanayi esnafıyla yaklaşık 1 yıl önce toplantı yaptıklarını hatırlatan Başkan Çimen, “Biz bunları yaparken Recep Tayyip Erdoğan’dan aldığımız güçle yapıyoruz. Bizler bu şehri farklı bir şekilde imar etmek için uğraşıyoruz. Ben şehrin 20.Belediye Başkanıyım. Bugüne kadar hizmet veren tüm başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Biz her zaman önümüze ve ileriye bakıyoruz. İlimiz yaklaşık 14 yıldır 6,5 milyar TL kamu yatırımı aldı. Ama şehrimiz yerelde bu yatırımlardan biraz fukara kaldı. Biz bu açığı hızlı bir şekilde kapatmamız gerekiyor. Bunu da sizlerle, bu şehrin sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde daha yaşanılabilir, çağa uygun hizmetlerle daha yaşanılabilir bir şehir yapacağız” dedi.

“Gemileri yaktık, bu şehirde, bu gelişim ve büyümenin önünde ben bile duramam”

Bir yıl önce yaptıkları toplantıda “Gemileri yaktık, bu şehirde, bu gelişim ve büyümenin önünde ben bile duramam” dediğini hatırlatan Başkan Çimen, “İlimiz büyüyor. Şuanda 60 bine yaklaşan nüfusu olan bir iliz. Hedefimiz en az 100 bin. Her yaptığımız işte insanlarımızla hasbihal olup, vatandaşlarımızı mağdur etmeden, vatandaşımızın yerine kendimizi koyarak bu işleri hep beraber yapacağız. Taşın altına hepimiz elimizi koyacağız. Ben bugün belediye başkanıyım ama dün bu şehirde esnaftım. Büyük işler yapmak zorundayız. Bunu da cesaretli bir şekilde yapmamız lazım. Bakanlarımız ve Milletvekillerimizin desteğiyle 37 noktada 50 milyon TL’lik iş yapıyoruz. Şehrimizin ihtiyacı olan, diğer illerle yarışabilir bir şehir olabilmemiz için bizim koşmamız gerekiyor. Buna tüm STK’larımız ve vatandaşlarımız inandı ve biz bu noktada ilerliyoruz. Biz bu gücü sizlerden alıyoruz” şeklinde konuştu.

Buradaki esnafları mağdur etmeden otogar ve sanayiyi taşıyacaklarını vurgulayan Başkan Çimen, yeni otogar için düşünülen 4 farklı yer ve Bağlarbaşı Sanayi sitesinde yapımı devam eden 21 dükkan inşaatıyla ilgili görselleri katılımcılara aktardı.

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay da Türkiye ve Gümüşhane’nin değiştiğini ifade ederek, “Gümüşhane’yi yıkıp yeniden yıkıyoruz. Konutlarından alışveriş merkezlerine, otellerinden motellerine, bakkalından tüccarlarına eski olan her şeyi yıkıyoruz. Ekonomik ömürlülüğünü tamamlamış olan, bu fiziki mekanlarımız gelişen Türkiye’mizde bize çokta uyum sağlamıyor. Bunun için değişim ve dönüşüm içerisindeniz. Sayın Belediye Başkanımızda buna öncülük yapıyor.

Belediye Başkanımız ve sayın Valimizin öncülüğünde Gümüşhane’nin vitesini büyülteceğiz. Bizler bu değişim ve dönüşümde hem fikirlerimizi söyleyeceğiz hem de güzel olan projelere destek vereceğiz. Sadece Belediye Başkanı ve Valimizin koşturması ile bizlere yeni ufuklar aşması ile çok hızlı mesafe alamazlar. Onların hızının kesilmemesi için bizlerde doğru bildiğimiz konularda fikirlerimizi söyleyip doğru olan işlerinde hep birlikte destekçisi olacağız” dedi.

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali İsmail Daltaban da konuşmasında “Bu ilin değişmesi ve gelişmesi lazım. Bu otogar ve sanayinin buradan kalkması lazım. AVM’si olmayan, kent meydanı olmayan, vizyon projeleri olmayan bir ilin can damarlarından birisi noksan demektir. İnanıyorum ki devlet hizmet noktasında cimri davranmaz. Benim esnafın değişim ve dönüşümü yaşıyor. Geriye destek kalıyor. Destek de devletimizden. Çalışkan ve Gümüşhane sevdalısı bir valimiz olduğu için şanslıyız. Eğer vizyoner bir kent olacaksak Bağlarbaşı Sanayi Sitesinin de oradan taşınması gerekiyor. Otogarın da şehre yakın ve güzel bir yerde yapılması gerek. Devlet vatandaşını ezmez. Bizlerin de biraz fedakar davranması lazım” şeklinde konuştu.

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yusuf Kullukçu ise Bağlarbaşı Sanayi Sitesinde yeni gelecek esnaflar için “Biz bir aileyiz” diyerek birlikte olmak için ve sorunları çözmek için bir dizi kararlar aldıklarını söyledi.

Toplantıda daha sonra otogar ve sanayi esnafının projelerle ilgili düşünceleri alındı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER