Vali Alper Tanrısever başkanlığında Valilik Toplantı Salonunda yapılan 2024 yılı ilk İl Koordinasyon Kurulu toplantısına katılan Torul Belediye Başkanı Evren Özdemir, barajın durumunu birkez daha gözler önüne serdi.
“Çok ciddi bir kirlilik var orada
Harşit Vadisinde ne kadar çöp varsa gelip Torul Barajında biriktiğini kaydeden Özdemir, “Özellikle de bu suyu tutma zamanında su yüzeyinde kalıp daha sonra su çekildikten sonra da buradaki arsalar üzerinde duruyor. Burayı iki şirket ortak olarak çalıştırıyor. Bir tanesi Kolin, bir tanesi Cengiz İnşaat. Şimdiye kadar yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda buranın temizliğiyle alakalı herhangi bir faaliyette hiçbir zaman bulunmadılar. Çok ciddi bir kirlilik var orada. Geçen yıl biz kendi ekiplerimizle, o bölgenin insanıyla bir temizlik yaptık. Ama biz bununla her yıl aynı şekilde uğraşıyoruz. Daha önceki bölge müdürümüz bizim dereye çöp döktüğümüzden dolayı burada bir çöp birikmesi olduğunu söylemişti. Ercan bey Yerel Yönetimler Birliği Başkanı biz geçen yıl Gümüşhane Belediyesi'ne 568 bin lira çöp taşıma bedeli ödedik ve çöpümüzü oraya taşıyoruz. Biz çöpümüzü Torul’un yukarısına Gümüşhane'ye doğru dökmüyoruz ki döktüğümüz çöp tekrar geri gelsin. Bu konuyla ilgili bir çalışma olursa çok memnun olurum” ifadelerini kullandı.
Başkan Özdemir, ilçe merkezinde imar yolu üzerinde DSİ’nin taş tahkimatları olduğunu bu nedenle de bunun yerine beton tahkimat yapılarak imar yollarının ortaya çıkarılmasını isterken Çamlıca Mahallesi'nde daha önce alttan geçen mahalle yolunun karşılığında mahalle içine bir yol yapıldığını fakat bu yolda da kaya akışını ve toprak kaymasını engelleyici bir tahkimat yapılmadığı için bu konuyla ilgili de çalışma yapılmasını istedi.
“Harşit Çayı bizim gerdanlığımız, kültürümüz. İnsanımızın bu konuda biraz duyarlı olması lazım”
Başkan Özdemir’in bu serzenişinin ardından bir açıklama yaparak Torul Barajının çöplerle kirletilmesinin sadece Torul’un değil Gümüşhane’nin de meselesi olduğunu hatta bir kültür meselesi olduğunu belirten Vali Tanrısever, “Bizim çer çöpü dereye atmamız sonucunda maalesef size kadar ulaşıyor bu kirlilik. Bunun önüne nasıl geçeceğimizle ilgili kapsamlı konuşmamız ve kültürel bilinçlendirme de yapmamız lazım. “Aslan yattığı yerden belli olur” derler. Bizim insanımızın da bu konuda biraz duyarlı olması lazım. Çok fazla duyarlılığı olan insanımız var ama maalesef yeteri kadar hassasiyet göstermeyen insanımız da var. Harşit Çayı bizim gerdanlığımız, kültürümüz. Harşit olmasa Gümüşhane belki olmayacak. Harşit Çayının tertemiz bir yer haline gelmesini istiyoruz. İl Özel İdaremizle de birtakım projelerimiz var. Harşit kültürünün, Harşiti kirletmenin ne kadar vahim sonuçları olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
Vali Bey'in de dediği gibi esas iş yine insana çıkıyor. Doğaya karşı çok acımasızız. Eline ne geçiyorsa birinin salliyor dereye. Sigarayı içiyor izmariti doğrudan dereye. Tespit edilenlerin çevre kanunu gereği cezalandırılması gerekiyor bak o zaman atabiliyor mu?