Gümüşhane Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü tarafından 4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası kapsamında düzenlenen “Pandemi ve İSG” konulu etkinlik çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
Meslek Yüksekokulu Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Necla İrem Ölmezoğlu İri moderatörlüğünde 2 oturumda gerçekleştirilen programa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer Uzunkaya konuk oldu.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Yardımcısı ve Gümüşhane Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Günay Çakır, Gümüşhane Üniversitesi olarak iş sağlığı ve güvenliğinin yaygınlaştırılması adına her türlü iş birliğine hazır olduklarını belirterek, İSG öğrencilerinin bu alanda kendilerini geliştirmeleri noktasında gerçekleşen bu etkinliklerin son derece önemli olduğunu belirtti.
Programda Prof. Dr. Günay’dan sonra SBF İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elif Çelenk Kaya ise konuşmasında 4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftasının iş sağlığı ve güvenliği farkındalığının daha da geliştirilmesi noktasında önemli olduğunu, gerçekleştirdikleri etkinliğe üst düzey katılımın olması dolayısıyla ayrıca memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Bakanlık olarak 1987 yılından bu yana her yıl 4-10 Mayıs tarihleri arasında “İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası” etkinliklerini gerçekleştirdiklerini dile getiren Cafer Uzunkaya ise bu yıl 35’incisini gerçekleştirdikleri haftanın, geniş katılımla ve yoğun ilgiyle geçmesinin memnuniyet verici olduğundan söz etti.
İş kazalarının ve meslek hastalıklarının küresel bir sorun olarak öne çıktığını vurgulayan Uzunkaya, bu noktada işverene, çalışana, devlete, üniversitelere ve nihayetinde 84 milyona iş düştüğünü belirterek, proaktif yaklaşımın öncelenmesi gerektiğini vurguladı.
Genel Müdürlük olarak bütün üniversitelere yazı yazılarak üniversiteleri daha güçlü bir iş birliğine davet ettiklerini ifade eden Uzunkaya, müreffeh bir toplumun sağlanmasının ön şartının bireyin mutluluğundan geçtiğini, bunun için işverenlerimizin birinci önceliklerinin iş sağlığı ve güvenliği olması gerektiğini her fırsatta, her etkinlikte, her platformda aktardıklarını açıkladı.
50’nin altında çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerindeki işveren ve işveren vekillerinin alacakları eğitimler sayesinde İSG profesyoneli bulundurma zorunluluğundan muaf olduğunu hatırlatan Uzunkaya, bu eğitimlerin gerçekleştirilmesi için bütün üniversitelerle iş birliği protokolleri imzalayacaklarının da müjdesini verdi.
Etkinliğin açılış konuşmalarının ardından program, düzenlenen 1’inci oturumda Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan’ın, “Covid-19 Pandemisi Epidemiyolojisi ve Covid-19 Aşıları” başlıklı sunumu ile devam etti. Ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda görevli uzman Kimyager Ayşe Erim ise “Covid-19 Pandemisinde İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Faaliyetleri” adlı sunumu ile programa katkı sağladı.
Etkinliğin 2’nci oturumunda ise Ballast Nedam şirketinin Sri Lanka’daki projesinde İSG Müdürü olarak görev yapan İbrahim Karcı “Pandemi Sürecinde SEÇ Liderliği” ve Anadolu İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Dan. Ltd. Şti. B sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İzzet Yılmaz “Covid-19 Pandemisinde İşyeri ve İSG Uygulamaları” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler. Çevrim içi etkinlik Üniversitenin Youtube kanalından canlı olarak yayınlandı.
Düzenlenen etkinlik için açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise şunları söyledi: “İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası nedeniyle ülkemizde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Üniversitemiz İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü koordinatörlüğünde de çevrim içi olarak bu etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikte Covid-19 salgınının etkileri ve salgına karşı alınacak önlemler noktasında alanında uzman akademisyenler ve özel sektör temsilcilerinin sunumları yer aldı. Çalışanların daha sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamak, beden ve ruh sağlıklarını korumak için iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması gerekmektedir. Bu anlayış içerisinde disiplinler arası etkileşim ve iş birliği yapmak önemlidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Sayın Cafer Uzunkaya’nın üniversiteleri daha güçlü bir iş birliğine ilişkin davetini Gümüşhane Üniversitesi olarak memnuniyetle karşıladığımızı ifade etmek isterim. Bu bağlamda programa katkılarından dolayı başta İSG Genel Müdürü Cafer Uzunkaya olmak üzere değerli bilgilerini bizlerle paylaşan tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyorum. Programın düzenlenmesinde de emeği geçen Rektör Yardımcımız ve Gümüşhane Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Günay Çakır başta olmak üzere katkı sağlayan herkesi kutluyorum.”