Rektör Zeybek TVNET'e konuk oldu

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, TVNET kanalında canlı yayınlanan “Kampüs Yolunda” programına konuk oldu.

Milyonlarca üniversite adayını ilgilendiren Yükseköğretim Kurumu Sınavlarının açıklamasına kısa bir süre kala üniversiteleri ve geleceğin mesleklerini tanıtan programın sunuculuğunu Esra Esen Atayeter yaptı.  

Atayeter’in sorularını cevaplayan Rektör Zeybek, üniversitenin kuruluş hikâyesi, gelişimi ve üniversitede yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgiler vererek, aday öğrenciler için üniversitenin ayrıcalıklı yönlerinden bahsetti.

Rektör Zeybek, program sırasındaki konuşmasında şu noktalara dikkat çekti: “20 Temmuz 2022 tarihinden itibaren üniversite sınavlarının sonuçlarının açıklanması bekleniyor. Sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler için tercih süreçleri başlayacak. Öncelikle bütün öğrencilerimize hedeflerindeki, gönüllerindeki üniversitelere, bölümlere ve programlara yerleşmelerini diliyorum. Gümüşhane Üniversitesi 31 Mayıs 2008 tarihinde kurulan, ülkemizin en genç üniversitelerinden birisidir. Dünyada 800, 1000, hatta 1200 yıllık kurumsal geçmişe sahip üniversitelerin yanında, ülkemizin ve dünyanın en genç üniversitelerinden biriyiz. Çok hızlı bir şekilde kuruluş sürecini tamamlayıp, gelişim süreci içerisine girmiş bir üniversiteyiz. Üniversitemiz 2022 yılı itibariyle 7 Fakülte, 1 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2 Yüksekokul, 10 Meslek Yüksekokulu, 11 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile 11 Koordinatörlükten ve yaklaşık 20 bin öğrenciden oluşmaktadır. 14 yıllık bir üniversite olmamıza rağmen, öğrenci sayımız da oldukça iyi durumdadır. 640 akademik personel, 195 idari personelle eğitim-öğretim faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.”

Üniversitenin hangi alanlarda öne çıktığına değinen Rektör Zeybek, konuşmasının devamında “7 fakültemiz içerisinde en köklü ve eski olanı Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültemiz, 1992 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulmuştur. Bu fakültemiz dışında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İletişim Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Turizm Fakültesi ve İlahiyat Fakültesi vardır. Bu fakültelerimiz içerisinde Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültemizde en son Yazılım Mühendisliği bölümümüzü aktif hale getirdik. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında bölüme yerleşen 60 öğrenciyle bu bölümümüz eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyor. Bunun dışında bizim gülen yüzümüz, gururumuz olan İletişim Fakültemiz var. Fakültemizin bulunduğu binanın alt katını tamamen uygulama atölyesi yapmış bulunmaktayız. Bütün öğrencilerimiz projelerinin hazırlıklarını, çekimlerini saha çalışmalar dışında montajlarını burada yapıyorlar. İletişim Fakültesi öğrencilerimiz, katıldıkları bütün yarışmalardan dereceyle dönüyorlar. Gümüşhane gibi az nüfuslanmış bir şehrimizde belki İletişim Fakültesi ile ilgili tereddütler akla gelebilir; ama Türkiye’nin en başarılı İletişim Fakültelerinden birine sahibiz. Uluslararası bütün yarışmalardan da ödüllerle dönüyorlar. Salgının hemen öncesinde ABD’nin Massachusetts eyaletine bağlı Boston şehrinde bir filmimiz, Frankfurt’ta bir başka filmimiz uluslararası gösterimdeydi. 5-7 Temmuz içerisinde de Meksika’da bir filmimiz gösterime girdi. Dokuzuncusu düzenlenen Uluslararası Antakya Film Festivali’nde öğrencilerimizin hazırladığı bir belgesel filmimiz, ‘En İyi Belgesel Film’ ödülüne layık görüldü. İletişim Fakültesinde öğrencilerimiz çok gayretliler. Öğrencilerimiz sosyal girişim projeleriyle birinci olarak Avrupa Birliği (AB) Sivil Düşün Programı’ndan büyük ödül aldılar. Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın ‘imeceLAB’ desteğiyle hayata geçirdiği fikirfeza gençlik hackathonu’nda Türkiye’nin en yetenekli 466 genci arasından 1’inci gelmeyi başardılar. 10 bin Euro’luk bir ödül kazandılar. İletişim Fakültemiz bizim gülen yüzümüz, en güçlü fakültemizdir. Bun yanında Üniversitemiz Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü, Türkiye’de ilk kez AFAD tarafından Kastamonu’da düzenlenen ‘Üniversitelerarası Arama Kurtarma Yarışması’nda birinci oldu. Diğer fakültelerimizde de gittikçe alanında uzman öğretim elemanlarımız artıyor. Mevcut bölümlerimizde eğitim-öğretim faaliyetlerimizi hızla nitelikli bir şekilde yürütmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Lisansüstü eğitim hakkında da konuşan Rektör Zeybek Lisansüstü Eğitim Enstitüsü hakkında şu bilgileri paylaştı: “Bilindiği üzere diğer üniversitelerde olduğu gibi Üniversitemizde de Lisansüstü Enstitülerimiz ayrıydı. Üniversitemiz kurulduğu dönemde Sosyal Bilimler ve Fen Bilimler Enstitüleri şeklinde iki ayrı enstitümüz vardı. 21.05.2021 tarih ve 31487 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 20.05.2021 tarih ve 4000 Karar Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile eski enstitülerimiz kapatılıp, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’ne dönüştürüldü. 21.05.2021 tarihi itibarıyla kapatılan enstitülerden aktarılan 13 doktora, 35 tezli yüksek lisans ve 4 tezsiz yüksek lisans programı ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyoruz. Dünyada artık ön lisans ve lisans eğitimi yavaş yavaş ağırlığını lisansüstü eğitime kaydırmaktadır. Biz de ülkemizin diğer üniversitelerinde olduğu gibi bu alanda yeni Ana Bilim Dalları ve programlar açarak eğitim öğretim faaliyetlerini yürütüyoruz. Üniversitemizde lisansüstü seviyede olan bazı programlar, ülkemizde ilk olan programalardır. Örneğin Acil Yardım ve Afet Yönetimi doktora programı ilk olarak Gümüşhane Üniversitesi’nde açıldı. Geçen yıl da Yapay Zekâ ve Akıllı Sistemler adıyla yeni bir tezli yüksek lisans programı açtık. Bildiğimiz kadarıyla Türkiye’de bu adla açılmış ilk yüksek lisans programıdır. Lisansüstü eğitim-öğretim faaliyetlerinin bizlere doğrudan katkısı şu şekilde olmaktadır: Geçmişte açtığımız doktora programlarından öğrencilerimiz yavaş yavaş mezun olmaya başladı ve öğretim üyesi kaynağı olarak bizi destekliyorlar. Dolayısıyla sadece dışarıdan başka üniversitelerden gelecek öğretim üyeleriyle yetinmiyoruz, artık kendi doktora programımızdan yetiştirdiğimiz öğrencilerimizi öğretim üyesi kadrolarımıza dahil etmeye başlıyoruz.” 

Program sunucusu Esra Esen Atayeter’in “Akademik kadro ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Hangi koşullara göre sizin üniversitenizi tercih ediliyorlar?” sorusunu cevaplandıran Rektör Zeybek, “Gençlerimiz üniversite tercihi yaparken 3-5 yıl sonra popülaritesini yitirmiş bölümler okumak yerine, gelecek 30-50 yılda dünyada popüler olacak bölümler hangileri, onları nasıl tercih edebiliriz, diyerek tercihte bulunuyorlar. Alternatif Enerji Kaynakları, Yapay Zekâ ve Akıllı Sistemler, Nesnelerin İnterneti, Büyük Veri Mühendisliği, Veri Analistliği gibi programlar geleceğin meslekleri olarak kabul edilen alanlardır. Biz de kendi programlarımızı bu yönde geliştirmeye, güçlendirmeye çalışıyoruz. Lisans düzeyinde bizim Yönetim ve Bilişim Sistemleri 3’üncü sınıf öğrencilerimiz Türkiye’nin ve dünyanın popüler firmalarında öğrenciyken ciddi maaşlarla çalışmaya başladılar. Bu nedenle de bu alanlarda tercih yapmayı düşünen öğrencilerimizi de Üniversitemize bekliyoruz. Öğretim üyesi kaynağımızı elbette lisansüstü programlardan, kendi programlarımızdan mezun olan öğrencilerimizin doktora öğretim üyesi olarak atanmasıyla akademik kadroyu güçlendirmemiz söz konusu; ama bunun dışında ülkemizin farklı üniversitelerinden öğretim üyesi de Üniversitemize geliyor. Yine Millî Eğitim Bakanlığı’nın 1416 sayılı kanun kapsamında yurtdışına gönderip yüksek lisans ve doktora öğrenimlerini orada tamamlamış öğretim üyelerimizi Mühendislik Fakültemizde başta Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Gıda Mühendisliği gibi bölümlerimizde akademik kadromuza dahil ediyoruz” dedi.

Üniversitenin eğitim kalitesine yönelik çalışmaları hakkında da bilgiler veren Rektör Zeybek, şunları söyledi: “Her şeyden önce akademik kadromuzu alanında uzman öğretim üyeleriyle takviye ediyoruz. Öğrencilerimizin öğrenim görecekleri süre içerisinde ihtiyaç duyacakları ve mezun olup, hayata atıldıktan sonra en çok talep edilen alanlarla ilgili olarak en iyi şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz. Bunun dışında öğrencilerimizin nitelikli ve donanımlı olarak öğrenim hayatlarını sürdürmeleri için sunduğumuz fırsatlar içerisinde uygulama atölyelerimiz var. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Kariyer Zirvesi etkinliklerinde öğrencilere eşit staj imkânları sunabilecek staj seferberliği kapsamında 6 bin öğrencimizin staj imkânını gerçekleştirmiş bulunuyoruz. 8 bin öğrencimizin kariyer planlama uygulaması noktasında da Yetenek Kapısı’na kayıtlarını gerçekleştirdik. Her yıl Kariyer Günler etkinlikleri yapıyoruz. 15 gün önce bu yılki 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Kariyer Günlerimizi tamamladık. Ülkemizde alanında yetkin, başarılı isimleri gençlerimizle buluşturduk. Bu etkinliklerimiz yoğun bir ilgi gördü. Dolayısıyla da bu etkinlerimizin öğrencilerimize büyük katkılar sunduğunu görüyoruz. Teknik arazi uygulamalarımız var. Öğrencilerimizin eğitim öğretim gördükleri alanlarda saha çalışmaları yapılıyor. İki yıl önce açtığımız Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde çok modern bir mutfak yaptık. O mutfakta öğrencilerimiz yaparak ve yaşayarak öğrenimlerini sürdürüyorlar.”

Rektör Zeybek tercih yapacak öğrencilere de şöyle seslendi: “Gümüşhane Üniversitemizi tercih edecek öğrencilerimizin, bir aile ortamında eğitim öğretim göreceklerini söyleyebiliriz. Gençlerimiz öncelikle gelecek vaat eden bölümleri tercih etsinler. Bunun dışında severek okuyabilecekleri ve gelecekte severek yapabilecekleri meslekleri tercih etsinler. Bütün gençlerimize tercih döneminde gönüllerine göre tercihlerde bulunmalarını ve istedikleri bölüm ve programlara yerleşmelerini diliyoruz. Gençlerimizi Gümüşhane Üniversitesi ailesinin birer mensubu olmaya davet ediyoruz. Bu vesileyle de ‘Kampüs Yolunda’ programını düzenleyen ve bizlere Gümüşhane Üniversitesi’ni tanıtma fırsatı veren TVNET ailesine çok teşekkür ediyorum.”

Programın tekrarı üniversitenin Youtube kanalından da izlenebiliyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER