“Milletvekilleri ve STK’ları işçilerin yanında durmaya davet ediyorum”
Konuya ilişkin açıklama yapan Saadet Partisi (SP) Gümüşhane İl Başkanı Av. Akın Demir, işçilere yönelik baskı ve sindirme politikalarının kabul edilemez olduğunu belirterek, milletvekillerini ve sivil toplum kuruluşlarını işçilerin yanında durmaya davet etti.
Merkeze bağlı Karamustafa Köyü’nde faaliyet gösteren Yıldız Bakır Madencilik İşletmesi, işçilerin ve servis hizmetlerini sağlayan personelin maaşlarını 3-4 aydır ödemediği gerekçesiyle tepki çekiyor.
Çalışanların yaşadığı mağduriyetin her geçen gün arttığını belirten Saadet Partisi (SP) Gümüşhane İl Başkanı Av. Akın Demir, konuya ilişkin yaptığı açıklamada işçilerin haklarının verilmesi gerektiğini vurguladı.
"Sindirme politikası uygulanıyor"
Açıklamasında işçilerin karşılıksız çalışmaya zorlanamayacağını ifade eden Demir, anayasal hakların ihlal edildiğini belirterek, “Maden firması işçileri sindirmek için iş akitlerinin feshedileceği tehdidini kullanıyor. Anayasa’da yer alan en temel hak çalışma özgürlüğü ve angarya yasağıdır. Hiç kimse emeğinin karşılığını almadan çalışmaya zorlanamaz” dedi.
"Mücadelelerine destek olacağız"
İşçilerin haklarını alabilmesi için mücadeleye devam edeceklerini belirten Demir, milletvekillerini de göreve çağırarak, “Maden firmasındaki çalışanların emek verenlerin emeklerinin karşılığı ödeninceye kadar grev haklarını yani çalışmama haklarını olduğunu beyan eder bu haklı mücadelelerinde yanlarında olduğumuzu ifade ederiz. Maalesef milletvekillerimizin duyarsızlığı sebebi ile maden işçisi kardeşlerimizi 3-4 aydan bu zamana emeklerinin karşılığını yani annelerinin ak sütleri gibi helal olan ücretlerini alamamaktadırlar. Sayın vekillerimiz gerekirse maden firmasının önünde ki eyleme iştirak edip, işçi kardeşlerimizin hakları alınıncaya kadar verilen emek mücadelesinin yanında yer almaya davet ediyoruz. Bu işin siyasi desteği olmadığı müddetçe işçi kardeşlerimiz daha çok mağdur edilecektir” diye konuştu.
"Ramazan’da büyük mağduriyet yaşanıyor"
Ramazan ayı gibi dayanışmanın ve paylaşmanın önem kazandığı bir dönemde, işçilerin ekonomik olarak zor durumda bırakılmasının kabul edilemez olduğunu dile getiren Demir, “Maaşlarını alamayan işçi kardeşlerimiz evlerine ekmek götüremez hale geldi. Kiralarını ödeyemeyen, çocuklarına harçlık veremeyen babalar var. Bu sorunun acil olarak çözülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
"STK’ları ve yetkilileri harekete geçmeye davet ediyoruz"
Saadet Partisi İl Başkanı Demir, sivil toplum kuruluşlarını da bu süreçte işçilerin haklarını savunmaya çağırarak, “STK’ların öncelikli bir yardım seferberliği başlatması zaruridir. İşçilerin haklarını alabilmesi için kamuoyu oluşturulmalı ve bu mağduriyetin giderilmesi sağlanmalıdır” dedi.
"Tek sorun duyarsızlık"
Demir, maden firmasının başka illerde yatırımlar yaparken Gümüşhane’deki işçilerin maaşlarını ödemediğini ifade ederek, “Bu şirket diğer illerde özelleştirmelere milyonlarca lira harcarken, burada çalışan işçilerin alın terini hiçe sayıyor. Bunun tek nedeni vekillerimizin duyarsız kalmasıdır” diye konuştu.
"Hep birlikte hareket edersek sorun çözülür"
Açıklamasında Hz. Ali’nin “Mazlumlar ayağa kalkmadıkça zalimler diz çökmez” sözünü hatırlatan Demir, işçilerin mücadelesine destek verilmesi gerektiğini belirterek, “Bu bir onur mücadelesidir. Emek ve alın teri mücadelesidir. Eğer hep birlikte hareket edersek şirketin politikalarının değişeceğine şahit olacağız” ifadelerini kullandı.