Kritik olmayan noktalarda görev alan sağlık personelleri iş bırakırken Gümüşhane Devlet Hastanesi bahçesinde basın açıklaması düzenlendi.
Sağlık-Sen Başkan Yardımcısı Enes Aslan burada yaptığı açıklamada, sağlık çalışanları arasında yapılan ayrımcılığın son bulmasını istedi. Hekimlere verilen zammı yerinde bulduklarını ancak sağlık çalışanlarına haksızlık yapılmaması gerektiğini ifade eden Aslan, sağlık camiasını kendilerine destek olmaya davet etti.
“Fiyatlar cep yakıyor”
Aslan, konuyla ilgili açıklamasının devamında, şunları kaydetti: “Geçen hafta günü gündeme bir haber düştü. Hükümet, hekimlerin Ücretlerinde 2 bin 500 ile 5 bin TL aralığında bir İyileştirme yapacağını deklere etti. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullar dikkate alındığında, yapılacak olan iyileştirme herkes tarafına memnuniyetle karşıladı. Çünkü döviz almış başını gidiyor, artan enflasyon nedeniyle ürünlerin etiketi günden güne değişiyor. Yani para pula döndüğü için fiyatlar cep yakıyor, yürek yakıyor. Hayat her açıdan ateş pahası! İşte böyle bir ortamda sadece hekimlere yönelik bir iyileştirme yapılacağı açıklandı. Öncelikli olarak şu konuya açıklama getirmek istiyorum. Hekimler adına yapılan düzenleme yerinde bir düzenlemedir. Dolayısıyla sonuna kadar destekliyoruz. Hatta çok geç kalmış bir düzenlemedir diyoruz. Bu dediklerimizin dışında kullandığımız başka bir cümle yok. Bu dediklerimizin aksini iddia eden birisi varsa ortaya çıksın. Belgesi olan varsa ortaya koysun. Algı operasyonuyla sağlık senin haklı mücadelesine gölge düşürmeye çalışanlar iddialarını ispatlamakla yükümlüdürler. İspatlamazlarsa yalancıdırlar, iftiracıdırlar.
“Can kurtarmak için can vermekten çekinmeyen sağlık çalışanlarının fedakarlıklarının, mücadelelerinin, gayretlerinin görmezden gelinmesine karşıyız”
Sağlık hizmetlerinin emek gerektiren yoğun bir hizmet olduğunu dile getiren Aslan, “Pandeminin olağanüstü şartları içerisinde tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanları cansiperane çalıştılar. Çok sayıda arkadaşımızı Kovit nedeni ile kaybettik. Ruhları şad olsun. Sağlık bakanlığı tarafından yapılan ve Hekiminden Hemşiresine, Teknikerinden Memuruna sağlık çalışanlarının tümünü kapsayan bir düzenleme gerekmektedir. Hiç bir sağlık ve sosyal hizmet çalışanı bu düzenlemenin dışında tutulmamalıdır. Bu büyük bir haksızlıktır. Bizim tepkimiz bunadır ve bu tepki haklı bir tepkidir. Bu tepkiyi sadece bizler değil, yüzbinlerce sağlık çalışanı gösterdi. Sosyal medya adeta inledi. Sadece sağlık bakanlığı çalışanları değil aynı zamanda Üniversite hastanesinde çalışan öğretim üyeleri, araştırma görevlileri, sosyal hizmet çalışanları ve Aile hekimliği çalışanları da bu düzenlemenin dışında tutulmuştur. Açıkçası bu durum sağlık ve sosyal hizmet çalışanları İçerisinde çok büyük bir infiale yol açmıştır. Yetkili sendika olarak, biz zam yapılmasına asla karşı değiliz, olamayız da. Zamma karşı olmamız, sendikal kimliğimizi ve mücadelemizi inkar anlamına gelir. Biz zam üzerinden ayrımcılık yapılmasına karşıyız. Yüzbinlerce sağlık çalışanının üvey evlat görülmesine, yok sayılmasına, emeklerinin hor görülmesine karşıyız. Can kurtarmak için can vermekten çekinmeyen sağlık çalışanlarının fedakarlıklarının, mücadelelerinin, gayretlerinin görmezden gelinmesine karşıyız. Bizim karşı olduğumuz bu. Herkesi emek ve ekmek mücadelesine destek vermeye davet ediyoruz” diye konuştu.
“Geçen hafta, sağlığın bir ekip işi olduğu, sağlık çalışanlarının da bir bütün olduğu göz ardı edilmiştir”
Sağlığın bir ekip işi olduğunu ve bu hizmeti sunan sağlık çalışanlarının da bir vücudun organları gibi bütün olduğunu kaydeden Aslan, “Hemşireyi doktordan, doktoru teknikerden, teknikeri ambulans şoföründen ayrı görürseniz ve ona göre muamele ederseniz, bir yönüyle hepsine kötülük etmiş olursunuz. Dahası, bu şekilde davranarak sağlık sisteminin altını oymuş olursunuz! Sağlık çalışanları bu kötülüğü hak etmiyor… Sağlık sisteminin bu ve benzeri kötülüklerle, haksızlıklarla ayakta durması mümkün değildir. Ülkemizde, kamu adına 1 milyon sağlık çalışanı görev yapıyor. Kapıdaki güvenlik görevlisinden danışmadaki memura, temizlik görevlisinden teknikere, ambulans şoföründen röntgen teknisyenine, hemşiresinden doktoruna bunların tamamı 1 milyon sağlık emekçisine dahildir. Görev tanımları farklıdır ancak yaptıkları iş insanımıza sağlık hizmeti sunmaktır. Her bir branştaki, her bir birimdeki sağlık emekçisi, sağlık hizmet zincirinin bir halkasını temsil ediyor. Zincirin bir halkasını yok sayarsanız, tamamını yok saymış olursunuz. Zincirin bir halkasını kırarsanız, tamamını incitmiş olursunuz. Zincirin bir halkasını görmezden gelirseniz, tamamını görmezden gelmiş olursunuz. Zam konusunda geçen hafta yapılan açıklamalarla tam da bu durum ortaya konmuştur. Üstelik en yetkililerin ağzından. Gerçekten de çok üzüntü verici bir durum. Geçen hafta, sağlığın bir ekip işi olduğu, sağlık çalışanlarının da bir bütün olduğu göz ardı edilmiştir” şeklinde konuştu.
“Sağlık çalışanlarını alkışlıyoruz, teşekkür ediyoruz diyenler, sağlık çalışanlarının bir kısmını mı alkışladılar”
Sağlık-Sen teşkilatının onurlu duruşu, Genel Merkez yönetiminin çok yönlü girişimleri ve ülke sathındaki sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının feryadı neticesinde siyasi iradenin eksikliğin farkına vardığını ifade eden Aslan, şunları söyledi: “Açıklamalara bakacak olursak, zam konusu, Bütçe görüşmeleri neticesinde tekrar Meclis gündemine gelecek. Buradan siyasi iradeye sesleniyoruz; Meclis’ten, yüzbinlerce sağlık ve sosyal hizmet çalışanının üvey evlat olmadığını gösteren kapsamlı ve adil bir zam karar bekliyoruz. Tersi bir uygulamaya; tüm sağlık ve sosyal hizmet kolu çalışanlarını kırar. Tersi bir uygulama, sağlık çalışanlarını meslekten soğutacağı gibi, sağlık sistemini de ciddi ölçüde yaralar. Biliyorsunuz, pandemiyle mücadele tüm hızıyla devam ediyor. Pandemiyle mücadelemizdeki başarımız dolayısıyla bizleri yani fedakar sağlık çalışanlarını alkışlamayan, teşekkür etmeyen kalmamıştı. Buradan sormak istiyoruz; sağlık çalışanlarını alkışlıyoruz, teşekkür ediyoruz diyenler, sağlık çalışanlarının bir kısmını mı alkışladılar… belli branştaki sağlık çalışanlarına mı teşekkür ettiler… Hayır… Ayrım yapmaksızın sağlık çalışanlarının tamamına teşekkür ettiler ve alkışladılar değil mi? O günler ne çabuk unutuldu… Zam konusuna gelince, bu ayrımcılık niye? Ayrımcılık yaparak, yüzbinlerce sağlık çalışanıyla helalleşeceklerini mi düşünüyorlar? Ya da ayrımcılık yaparak, çalışma barışını sağlayacaklarını, çalışanların moral ve motivasyonu artıracaklarını mı düşünüyorlar? Saha gerçekliğinden yoksun, oldu-bitti masa başı kararlar bunların olması mümkün değil! Yüzbinlerce sağlık ve sosyal hizmet çalışanının takdirini kazanmanın yolu belli; hak ve hakkaniyet ölçüsünde, bir kısmına değil, tamamına zam yapmaktır. 1 milyon sağlık çalışanının bir kısmına zam yapıp, geri kalanını yok saymak; çalışma barışını baltalamaktan, sağlık çalışanlarını kutuplaştırmaktan başka bir anlam ifade etmez. Hele tüm bunlar, sağlık çalışanlarını en iyi anlaması gereken sağlık bakanlığı tarafından yapılıyorsa bu çok daha vahim bir durum”
“Perşembe günü de iş bırakacağız”
Sağlık-Sen olarak, bu vehamete “dur” demek için bugün olduğu gibi Perşembe günü de iş bırakacaklarını dile getiren Aslan, “Sadece kendi ilimizde değil, tüm Türkiye’de şubelerimizle, genel merkezlerimizle iş bırakıyoruz. Tüm sağlık çalışanlarını bizlere destek olmaya davet ediyoruz. Sağlık-Sen olarak, sağlık çalışanlarını yok sayan bir yanlışa imza atılmaması için var gücümüzle mücadele etmeye kararlıyız. Çünkü sağlık çalışanları ülkemizin hayat sigortası. Sağlık ordumuz, bu tür yanlışlıkları, bu tür haksızlıkları asla ve kat’a hak etmiyor. Ümit ve temennimiz, çok geç olmadan, kapsamlı bir zam açıklamasıyla sağlık çalışanlarının tamamının yüzünün gülmesidir. Her bir sağlık ve sosyal hizmet çalışanının yüzünün gülmesine, işine dört elle sarılmasına, iş barışının ve çalışma huzurunun sağlanmasına özellikle bu süreçte büyük ihtiyaç olduğunu hiçbir kimsenin unutmaması gerekir” dedi.
Güncelleme Tarihi: 07 Aralık 2021, 14:29
Sağlık çalışanı eşi olarak bu eylemleri sonuna kadar destekliyorum. Eşim 23 yıllık hemşire sağlık çalışanı, geceli gündüzlü çalışmasının karşılığı olarak maaşı 4.000 TL + döner 1.900 TL toplam 5.900 TL. Zam hesaplanırken döner hesaba katılmıyor sadece 4.000 TL üzerinden zam alınıyor. Trajikomik bir durum. Bu saçma durum yıllardır düzeltilmedi, sağlık çalışanlarının emekleri göz ardı edildi. Bunun sonucu olarak çalıştığım devlet kurumunda elinde çay ve kahve fincanları ile bugün nerede indirim var muhabbeti yapan bir bayan memur ile benim hemşire eşim aynı ücreti almakta. Nerde adalet. Doktor arkadaşlar maaş, döner, hasta sayısına göre puan ve ameliyat adı altında ücret alırken hemşireler çıplak maaşa reva görülmüştür. Sağlık çalışanlarını bu kadar ayaklar altına alan zihniyete Yazıklar olsun. Umarım bu yanlıştan bir an önce dönülür.