Türkiye’nin ünlü yemek yazarlarından Gümüşhaneli Sahrap Soysal, 9.Lames Şenliği için geldiği memleketi Gümüşhane’de yoğun ilgiyle karşılaştı.
Torul ilçesine bağlı Zigana köyünde düzenlenen şenliğe katılan Sosyal, burada yaptığı konuşmada memleketinin Gümüşhane olduğunu, annesinin Kelkitli babasının ise Merkeze bağlı Çaltılı (Reksene) köyünden olduğunu anlattı.
“Babamla Anadolu’yu dolaştık”
Esprileri ve enerjisiyle davetlilerin ilgiyle dinlediği Soysal, “Babam tam bir memleket aşığıydı. Gümüşhane’nin Reksene köyünden çıkmış, yatılı okumuş, Türkiye’nin ilk inşaat mühendislerinden birisiydi. Anadolu’nun yeniden yapılaştığı yıllarda çok yol ve köprü yaptı. Bizde babamla Anadolu’yu dolaştık. Benim Anadolu yemek kültürüm oradan çıkıyor. Ben aslında kimya mühendisiyim. Yıllarca çalıştım, sonra yemekçi oldum” dedi.
“Üniversitede okurken arkadaşlarım yaz tatilinde nereye gittiğimi sorarlardı bende “Tılısbık tatil köyüne gittim” derdim”
Hemşehrileriyle bir arada olmaktan dolayı çok sevinçli olduğunu ve Gümüşhane’yi çok sevdiğinin altını çizen Sosyal, “Memleketimi çok seviyorum. Bu havayı, yaylaları çok seviyorum. Bunlarla büyüdük biz. Üniversitede okurken arkadaşlarım yaz tatilinde nereye gittiğimi sorarlardı bende “Tılısbık tatil köyüne gittim” derdim. Halbuki bizim buralardaki köylerdeydim. Siz lames diyorsunuz Gümüşhane lemis diyor buna. Babam çok severdi rahmetli. Benim annem çok güzel yapar” diye konuştu.
“Seneye yemek yarışması yapalım”
Soysal, bu şenliklerin devam etmesi temennisinde bulunarak önümüzdeki yıl yemek yarışmaları yapmayı teklif etti. Kendisinin de yapılacak programa yemek yazarlarını ve televizyon kanallarını getireceğini kaydeden Sosyal’ın bu açıklamaları alanda bulunanlar tarafından uzun süre alkışlandı.
Plaket törenin ardından alanda özellikle kadınların yoğun ilgisiyle karşılaşan ve sürekli gülen yüzüyle dikkat çeken Soysal, kendisiyle fotoğraf çektirmek isteyen hiç kimseyi kırmayarak taleplerini yerine getirdi.
Nerde bir Gümüşhaneli gôrsem, ônce doğruluk ve dürüstlük, daha sonra memleket ve vatan sevdalısı olduğunu anlarsınız. Kafanızda herhangi bir soru işareti olmaksızın bütün iştenliginizle ona güvenirsiniz. Memleketimizin her yöresi güzeldir fakat, suyunda mıdır havasında mıdır nedir, benim memleketim daha bir başkadır.