Memiş, yaptığı açıklamada, Necmettin Erbakan Üniversitesi Erken Hıristiyan ve Bizans Sanatları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlker Mete Mimiroğlu başkanlığında bir heyetin Satala Antik Kentinde inceleme bulunduğunu belirterek, “Mimiroğlu ve beraberinde gelen ekip, Kültür ve Turizm Bakanlığından gerekli izni alarak bu antik kentimizde yüzey incelemesinde bulundular “ dedi.
İHALEYE ÇIKARILDI
Satala Antik Kentinde gerekli kazının yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kazının ihaleye çıkarıldığı bilgisini veren Vali Memiş, şöyle devam etti: “Satala Antik Kenti, ilimiz tarihi ve turizminde büyük önem taşıyor. Satala, Sadak köyünde kurulan bir yerleşim yeri. Roma İmparatorluğunun Doğu’daki en büyük askeri üstü olarak kullanılan bir yer. Şu anda harabe şeklinde de olsa bile taş binalar, çeşmeler, hamam ve su kemeri gibi günümüze kadar gelen tarihi eserler var. Hamam hala duruyor, özelliğini kaybetmemiş.”
ASKERİ YOLLARIN KESİŞTİĞİ NOKTA
Satala Antik Kenti’nin geçmişte Anadolu’nun değişik yerleri ve Kapadokya’dan Karadeniz’e ulaşan askeri yolların kesiştiği bir kent konumunda olduğu ve bunun tarihi kaynaklarda yer aldığını kaydeden Memiş, “Satala Antik Kenti’ni, ilimiz turizmi açısından çok önemsiyoruz. Yapılan araştırmalarda yer altında bir kentin olduğu ifade ediliyor. Böyle bir tarihi zenginliğe sahip olmamız bize büyük bir mutluluk veriyor. En büyük mutluluğu ise bu tarihi kenti yapılacak kazı sonucunda su yüzüne çıkarmakla olacaktır. Hazırlıklarımızı yaptık. Bakanlığımız kazı ile ilgili yapılacak çalışmayı ihaleye çıkardı. Artık gelecek yıldan itibaren ilk kazmayı vuracağız” diye konuştu.
TABİAT PARKI
Sadak köyüne yapılan sulama amaçlı Sadak Baraj Gölü’nün de bölgeye sulama dışında çok güzel bir görünüm kazandırdığını ifade eden Vali Memiş, şöyle devam etti: “Her yatırım, her hizmet, arkasından yeni bir yatırımı ve hizmeti de beraberinde getiriyor. Bu nedenle Gümüşhane gerçekten çok şanslı bir il. Sadak Barak Gölü çevresinin bir bölümünün Tabiat Parkı olarak ilan edilmesi de an meselesi. Bu konu ile ilgili girişler başlatıldı.”
PROJE BAKANLIĞA SUNULDU
Gümüşhane Valisi Memiş, Sadak Baraj Gölünün çevresinin bir bölümünün Tabiat Doğal Parkı ilan edilmesi için Kelkit Kaymakamlığınca hazırlanan projenin Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne sunulduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “Sunulan projede konaklama, yürüyüş parkurları var. Çok kısa süre içerisinde Satala Antik Kentini su yüzüne çıkarmamızın yanı sıra baraj gölü çevresine yapılacak konaklara ve yürüyüş parkurları ile ilimiz turizminde bir patlama yaşayacağımızı şimdiden hayal edebiliyoruz. Zigana Limni Gölüne gelen yerli ve yabancı turistler, Karaca Mağarası’nı ziyaretten sonra Gümüşhane Süleymaniye Mahallesine, buradan da Satala Antik Kentine gelecekler. İstedikleri anda burada konaklayacak ve Şiran ilçemizdeki Tomara Şelalesini de ziyaret edebilecekler.”
BÖYLE BİR ZENGİNLİĞİ BAŞKA İLLERDE BULMAK ÇOK ZOR
Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel zenginliğinin yanı sıra çok önemli doğal güzelliğe de sahip olduğunu vurgulayan Gümüşhane Valisi Memiş, açıklamasını şöyle tamamladı: “Onun için yerimizde durmuyoruz. Milletvekillerimiz Hacı Osman Akgül, Cihan Pektaş, kaymakamlarımız, belediye başkanlarımız ve kurum müdürlerimizle birlikte sürekli alanlardayız. Tek amacımız var, ilimizin sahip olduğu bu önemli potansiyeli ilimiz ve ülkemiz turizmine sunmaktır. Hızlı adımlarla ilerliyoruz. Gelecek birkaç yıl içerisinde Gümüşhane tarihi ve doğal güzellikleri açısından ülkemizin önde gelen illeri arasında olacaktır, bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.”
İbrahim Özdemir-Figen Tok
Haberin Kaynağı: Olay Gazetesi