'Sigarasız bir hayat mümkün!'

Yeşilay Gümüşhane Şube Başkanı Selman Eroğlu, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma günü nedeniyle bir açıklama yayımladı.

'Sigarasız bir hayat mümkün!'
Yeşilay Gümüşhane Şube Başkanı Selman Eroğlu, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma günü nedeniyle bir açıklama yayımladı.

Açıklamasında Dünya Sağlık Örgütü’nün kanser ölümlerinin yüzde 22’sinin tütün kullanımından kaynaklandığını açıkladığını belirten Eroğlu, Türkiye’de sigarayla mücadelede önemli bir yol kat edildiğini belirterek, ortak alanlarda sigara içilmemesi konusunda uygulama ve denetimlerdeki yetersizliğe dikkat çekti ve gelecek nesiller için daha özverili olma çağrısında bulundu.

Tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi ve tütün kullanımının önüne geçmek amacıyla, tüm dünyada 9 Şubat gününün Dünya Sigarayı Bırakma günü olarak kutlandığını dile getiren Eroğlu, “Sigaranın tüm dünya ülkeleri için önemli bir halk sağlığı problemi olduğuna dikkati çeken Yeşilay, ülkemizde her yıl ortaya çıkan 50 bin yeni akciğer kanseri vakasının yüzde 80 - 90’ının tütün tüketiminden kaynaklandığını hatırlatarak, Yeşilay olarak her yıl 5 milyondan fazla kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan sigara ve diğer tütün ürünlerine karşı mücadelemizde çok iyi bir mesafe aldık. Ama uygulama ve denetimlerdeki yetersizlik bizleri üzüyor. Karar vericileri ve uygulayıcıları gelecek nesillerimiz için daha özverili olmaya davet ediyoruz. Farkındalık kampanyalarımız, bilgilendirme seminerlerimiz, kamu spotlarımız, sosyal medya çalışmalarımızla Yeşilay olarak sigaraya karşı mücadelemiz hız kesmeden devam edecek. Bu mücadeleye tüm vatandaşlarımızın sigarayı bırakarak, bilgi sahibi olarak ve bilinçlendirerek destek olmalarını arzuluyoruz" dedi.

ERGENLERDE RİSK ÇOK DAHA BÜYÜK

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre hayatında yaktığı ilk iki sigarasını tamamen bitiren gençlerin yüzde 85’inin sigara bağımlısı olduğunu kaydeden Eroğlu, bunun sebebinin sigaranın içindeki yüksek orandaki nikotin olduğuna dikkati çekerek, “Uzmanlar, vücuttan çok zor atılan nikotinin, beynin beslenmesini engellediğini, ergenlerde fiziksel ve bilişsel gelişimi olumsuz etkilediğini belirtiyor. Özellikle genç yaşlarda sigara kullanım oranında görülen artış, gençler üzerinde bu tehlikenin daha önemli boyutlarda olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

AKCİĞER KANSERİNE NEDEN OLUYOR

Eroğlu, sigara kullanımında mevcut eğilimin sürmesi halinde, bu yüzyılda 1 milyar kişinin sigara içmesi ya da dumana maruz kalmaları yüzünden hayatını kaybedeceğinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından bildirdiğini belirterek, “Vakıf, sadece 2013 yılında 6 milyondan fazla kişinin tütünün neden olduğu hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiğini açıkladı. Dünya Akciğer Vakfı ve Amerikan Kanser Derneği'nce 2013 yılı verilerine dayanılarak hazırlanan Küresel Tütün Atlası'na göre, dünyada yılda 5 trilyon 800 milyardan fazla sigara içiliyor. DSÖ istatistiklerine göre 2030 yılına kadar tütün kullanımı nedeniyle her yıl 8 milyondan fazla insan daha hayatını kaybedecek. Yeşilay, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla sosyal medyada #BıraktıktanSonra hashtag’iyle başlatacağı kampanyayla sigaranın zararları ve tüm dünyayı tehdit eden risklere dikkat çekecek” ifadelerini kullandı.
Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2016, 10:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER