Şirin: Asrın felaketiyle toplanma alanlarının önemi anlaşıldı

Gümüşhane Üniversitesi, Gümüşhane Meslek Yüksekokulu, Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü Coğrafi Bilgi Sistemleri Programında görevli Öğretim Görevlisi Mürşit Şirin, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve asrın felaketi olarak adlandırılan depremler sonucunda afet ve acil durum toplanma alanlarının öneminin tekrardan anlaşıldığını söyledi.

Şirin: Asrın felaketiyle toplanma alanlarının önemi anlaşıldı

Şirin, Samsun Üniversitesi, Kavak Meslek Yüksekokulu Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü Coğrafi Bilgi Sistemleri Programında görevli Öğr. Gör. Fatih Ocak ile hazırladıkları “Gümüşhane Şehri'nde Afet ve Acil Durum Toplanma Alanlarının Coğrafi Bilgi Sistemleri Ortamında Değerlendirilmesi” başlıklı akademik çalışmada olası afet ve acil durumlarında Gümüşhane şehrindeki mevcut toplanma alanlarının yeterliliklerini inceleyerek, alternatif en uygun toplanma alanlarıyla ilgili tespitlerde bulundu.

Yaptığı açıklamada Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) Toplanma Alanlarını afet ve acil durumlar sonrasında geçici barınma merkezleri hazır olana kadar geçecek süre içerisinde yaşanacak paniği önlemek ve sağlıklı bilgi alışverişini sağlamak amacıyla halkın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği güvenli alanlar olarak tanımladığını ve 2019 yılını da “Afetlerle Mücadele Yılı” olarak ilan ettiğini kaydeden Şirin, Türkiye’deki afet ve acil durum toplanma alanlarının 2018 Eylül ayından itibaren tüm illerde var olanlar da revize edilerek, yeni oluşturulacak alanlarda kişi başına 2,5 metrekare alan düşecek şekilde İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri tarafından oluşturulduğu söyledi.

Gümüşhane Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve Gümüşhane’deki il ve ilçe belediyelerin iş birliği ile 2019 Ekim ayından itibaren Gümüşhane ilinde 626 bin 571 metrekare alana sahip toplam 134 adet toplanma alanı oluşturulduğunu, il merkezinde ise 14 mahallede 40 bin 728 kişilik nüfusa hitap eden 107 bin 890 metrekare alana sahip, kişi başı 2,65 metrekare alana karşılık gelen 24 adet toplanma alanı bulunduğunu ifade eden Şirin, 2020 yılında “Gümüşhane Şehrinde Afet ve Acil Durum Toplanma Alanlarının Coğrafi Bilgi Sistemleri Ortamında Değerlendirilmesi” başlıklı akademik çalışma yaptıklarını dile getirerek, şunları söyledi: “AFAD’ın belirlemiş olduğu kriterlerden nüfus, eğim, arazi kullanımı, jeoloji, yükseklik, yollara, binalara ve akarsu yataklarına uzaklık gibi farklı coğrafi kriterler dikkate alınarak Gümüşhane şehrindeki mevcut toplanma alanları incelenmiş ve eksiklikler belirlenerek mahalle bazlı alternatif en uygun toplanma alanları tespit edilip, önerilmiştir. Bu toplanma alanlarının mekânsal bir temel üzerine oturtulması, afet ve acil durum esnasında daha olumlu sonuçlar vereceği yaklaşımıyla 2020 yılında yapılan akademik çalışmamızda Gümüşhane’de en çok meydana gelen doğal afetler dikkate alınarak Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) tabanlı mekânsal bir analiz gerçekleştirilmiştir. Yapılan analiz sonucu Gümüşhane şehrinde mevcut 24 adet toplanma alanına ek olarak 26 adet alternatif toplanma alanı belirlenmiştir. Çalışmadan önce kişi başına düşen toplanma alanı kriterlerine sadece 3 mahalle uygunluk gösterirken, önerilen alternatif alanlarla bu sayı 12 mahalleye çıkmış ve şehir genelinde kişi başına düşen mevcut toplanma alanı 2,65 metrekareden 4,6 metrekareye ulaşmıştır.”

Yaşanacak olası bir afet ve acil durumundan önce mutlaka yaşam alanlarında bulunan afet ve acil durum toplanma alanlarının bilinmesi gerektiğinin önemini vurgulayan Şirin, vatandaşların toplanma alanlarını e-devlet üzerinden öğrenip aile bireyleri olarak önceden bu alanlara giderek bu alanların konumunu öğrenmesi gerektiğini söyledi.

Akademik çalışmanın sonuçlarının değerlendirilip Gümüşhane’deki toplanma alanlarının tekrardan revize edilmesi gerektiğine işaret eden Şirin, “Bu tür akademik çalışmalar, illerde karar vericiler tarafından incelenmeli ve gerekli durumlarda uygulanabilirliği de dikkate alınarak değerlendirilmelidir. Böylece bu tür çalışmalar üniversite şehir birlikteliğine da katkı sağlamış olacaktır” ifadelerini kullandı.

Şirin ve Ocak’ın akademik çalışmadaki tespit ve öneriler şu şekilde: 

- Toplanma alanlarının mahallelerin tümünde olmadığı, mevcut toplanma alanlarının oluşturulmasında mahalle nüfuslarının dikkate alınmadığı ve bazı yer seçimlerinin yanlış yapıldığı görülmüştür. 

- Toplanma alanları levhalarının konumlandırılmasında, levhalar üzerindeki mahalle ve alan kodlarında eksiklikler ve yanlışlıklar tespit edilmiştir. 

- Şehirdeki trafik yönlendirme tabelalarının bulunduğu alanlarda mahalle toplanma alanlarına yönlendirici işaret veya karekodların olması, afet ve acil durum sırasında toplanma bölgelerine ulaşımı kolaylaştıracaktır. 

- Mahalle nüfuslarının dinamikliği dikkate alınarak, mevcut toplanma alanları yetersiz kalacağından tespit edilen alternatif yerlerin de toplanma alanı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. İlgili kurumlar tarafından da belli yıllar aralığında bu bölgeler güncellenmelidir. 

- Gümüşhane Valiliği AFAD İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde ilgili personeller ve uzman kişiler tarafından şehrimizdeki mevcut toplanma alanlarındaki, yanlışlıklar ve eksiklikler giderilip, önerilerimiz de dikkate alınarak afet ve acil durum toplanma alanları tekrardan gözden geçirilmelidir. 

- Böylece yaşanacak olası bir afet ve acil durumda güvenli bölge olarak tabir edilen toplanma alanlarına Gümüşhane şehrinde yaşayan nüfusun, kısa zamanda toplanması sağlanacaktır. Geçici barınma yerleri hazırlanıncaya kadar nüfus, kaostan uzak güvenli bölgelerde toplanmış olacaktır.

Afet ve Acil Durum Toplanma Alanı Sorgulama
https://www.turkiye.gov.tr/afet-ve-acil-durum-yonetimi-acil-toplanma-alani-sorgulama?submit

YORUM EKLE
YORUMLAR
Beyza
Beyza - 2 yıl Önce

İyi bir proje hazırlayıp gerekli yerlere sunmanız basına verdiğiniz haberden daha faydalı olur diye düşünüyorum..

SIRADAKİ HABER