Gümüşhane’nin Çamlıca Mahallesinde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yaptırılan 530 konut inşaatında haziran ayı başında yapılan geçici kabulün ardından eksikler tamamlandı. Binalarda oturmak için yalnızca Belediye’nin iskan izni vermesi kaldı.
İhalesi 2016 sonlarında yapılan ve yapımına 2017 yılında başlayan konutlar için geçtiğimiz haziran ayı başlarında TOKİ’den gelen heyet eksiklerin tamamlanması için yüklenici firmaya 75 gün süre vermişti.
Daha önce TOKİ kabul heyetince belirlenen eksikler için verilen 75 günlük sürede tespit edilen eksikler yüklenici firma tarafından tamamlanmasının ardından geçici kabul onaylandı.
Binaların kullanıma açılması için yalnızca Belediye’den alınacak iskan ruhsatı aşaması kalırken, bu süreç tamamlandıktan sonra konut teslimi gerçekleşecek.
Yaklaşık iki ay önce iskan için Gümüşhane Belediyesi’ne yapılan başvuru sonucu beklenirken, bazı kamu kurumlarının lojman amaçlı aldığı konutlarda tayin dönemi olması ve okulların açılmasına kısa bir süre kalması nedeniyle hak sahipleri sürecin biran önce tamamlanmasını istedi.
1+1, 2+1 ve 3+1 şeklinde 31 bloktan oluşan, ticaret merkezi ve cami inşaatının da bulunduğu konutlar için TOKİ’den gelen geçici kabul heyeti ve kontrol müşavirlik firması yetkililerinden oluşan 11 kişilik heyet 4 gün boyunca konutlarda yaptığı çalışmaların ardından işin geçici kabulünü yaparak eksikleri belirlemişti.
TOKİ tarafından 23 Aralık 2016 tarihinde ihale edilen 81 milyon 700 bin lira sözleşme bedelli iş için 600 takvim günü belirlenmişti. Başyapı İnşaat tarafından yapılan konutlar BCT & Metroplan İş Ortaklığı tarafından da denetleniyor.
Kenti kuşbakışı izleyen manzarasıyla, birbirinin güneşini kesmeyen 2 daire üzerine bloklarıyla, çocuk oyun alanları ve spor alanlarıyla, camisi ve ticaret merkeziyle adeta mini şehri andıran yeni TOKİ konutları Gümüşhane’de çok az sayıda konutta kullanılan teknik özellikleriyle de dikkat çekiyor.
Isı hesapları yapılarak tüm dairelerin 10 santimetre kalınlığında EPS ile ısı yalıtımının yapıldığı, her dairenin kapı ve pencere kenarında 30 santimetre genişliğinde yangın bariyerlerinin koyulduğu, ses yalıtımının da yapıldığı konutlarda ayrıca her dairede yangın ve gaz dedektörleri yer alıyor.
Her bloğun bağımsız olarak doğalgazla merkezi sistemle ısındığı binalarda her dairede ısı pay ölçer bulunuyor. Bu sistemde tüm daireler en az 20 derecelik ısıya sabitlenirken herkes yaktığı kadar gaz parası ödeyecek.
Dairelerde kullanılan camlar da löwe sinerji cam adı verilen bir sistemle yapılırken, bu camlar güneşin zararlı UV ışınlarını içeriye almıyor ama güneşin ısı enerjisini maksimum derecede alıyor.
Bölgede yaklaşık 2 bin 500 kişinin yaşayacağı düşünüldüğünde projeye okul ve sağlık tesisi konulmaması devasa projenin en büyük eksiği olarak görülürken, ilgili ve yetkililerin biran önce planlama yaparak bu sorunu gidereceği düşünülüyor.
Sevgili belediye,
Baskı altındayız ruhsatı bekliyoruz. Bizi evden atıyorlar. Lütfen acele edin.