'Turizme ve gıdaya taş ocağı'

TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral, Karaca Mağarasına yakın bölgede yapımı planlanan ve ÇED süreci başlatılan taş ocağı ve kırma-eleme tesisinin Karaca Mağarası giriş ağzına 2 bin metre mesafede olduğunu ve uzun vadede yapılacak olan patlatmalardan mağaranın etkilenmesinin söz konusu olduğunu söyledi.

'Turizme ve gıdaya taş ocağı'
TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral, Karaca Mağarasına yakın bölgede yapımı planlanan ve ÇED süreci başlatılan taş ocağı ve kırma-eleme tesisinin Karaca Mağarası giriş ağzına 2 bin metre mesafede olduğunu ve uzun vadede yapılacak olan patlatmalardan mağaranın etkilenmesinin söz konusu olduğunu söyledi.

Yaptığı açıklamada Gümüşhane'de ülke genelinde olduğu gibi taş ocaklarının son yıllarda büyüyen inşaat sektörüne paralel olarak sayısının arttığının görüldüğünü kaydeden Oral, taş ocaklarının işletilmesi ile oluşan ağır doğa tahribatının doğal yapının bozulmasına neden olduğu gibi işletim sırasında açığa çıkan ses ve tozun da tesisin çevresinde yaşayan her türlü insan, hayvan ve bitki unsurlarını olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Türkiye ve Gümüşhane’nin en büyük çevre sorunlarından bir tanesi olan taş ocaklarının tam kapasite ile çalışmadığını ve nakliye maliyetlerinden kurtulmak adına ihtiyaç duyulan her yere yapılabildiğini kaydeden Oral, “Bu kapsamda ilimiz genelinde bulunan taş ocaklarının ihtiyacı karşılayıp karşılamadığı iyi analiz edilmeli, ihtiyacı karşılıyor ise yeni taş ocaklarının açılmasına izin verilmemelidir. Çünkü her yeni ocak daha fazla doğa tahribatı, daha fazla insan ve hayvanın yaşam alanlarını kaybetmesi ve daha fazla bitkinin olumsuz yönde etkilenmesi anlamını taşımaktadır. İlimiz İkisu mevkiinde bulunan bir çimento fabrikasına ait taş ocağı ile kırma eleme tesisi yapılması planlanmaktadır. ÇED ( Çevresel Etki Değerlendirmesi ) sürecinde olan taş ocağının yapılması planlanan alan incelendiğinde yapıldığı taktirde meydana çıkacak bir takım olumsuzluklar söz konusudur. Öncelikle ÇED(Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporunda taş ocağı yapılması planlanan yer seçiminde ''Ocak sahanın turizm, rekreasyon, koruma, yerleşim alanlarından uzak olması, Tesis sahasının görüş ve etki alanı içinde yerleşim yerlerinin mevcudiyeti ve mesafesi'' kriterlerine göre yapıldığı belirtilmektedir. Kurulması planlanan tesis ve taş ocağının çevresi ile olan mesafelerine bakıldığında  İlimizin turizm anlamında incisi olan Karaca Mağarasına olan uzaklığına dosyada yer verilmemiştir. Tesis Karaca Mağarası giriş ağzına 2000 metre mesafede olup uzun vadede yapılacak olan patlatmalardan etkilenmesi söz konusudur. İlgili kurumlarımızın ve halkımızın bu riskin alınmasına asla müsaade etmemeleri gerekmektedir. Organize sanayi bölgesinde yıllar önce yapılan hata tekrar edilmemelidir.” dedi.

Taş ocağı yapılması planlanan sahanın alt kısmında Gümüşhane - Trabzon Karayolu üzerinde Pestil Köme üretim tesisleri, turizm tesisleri ve konaklama tesisleri bulunduğunu ve taş ocağının bu tesislere olan mesafesinin 500 ile bin metre arasında olduğunu dile getiren Oral, şehrin adının turizm ve tarımla fazlası ile anıldığı bu günlerde her türlü madencilik faaliyetinin başta pestil-köme sektörü olmak üzere organik tarım, turizm, arıcılık, hayvancılık, seracılık, tatlı su balıkçılığı gibi sektörleri olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi.
Güncelleme Tarihi: 06 Nisan 2015, 13:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER