Türk Kadınlar Birliği Başkanı Uğurman Gümüşhane'de

'Türkiye’de kadına yönelik yasal düzenlemeler AB ülkelerinin de ilerisinde'

Türk Kadınlar Birliği Başkanı Uğurman Gümüşhane'de
Türk Kadınlar Birliği Derneği Genel Başkanı Avukat Sema Kendirci Uğurman, Türkiye’de kadına yönelik yapılan yasal düzenlemelerin AB ülkelerinin ilerisinde olduğunu, bu düzenlemelere rağmen yaşanan sorunların “izleme” mekanizmasının olmayışından kaynaklandığını söyledi.

Uğurman, Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Şubesi tarafından yürütülen “Kadın Dostu Kent” projesi kapsamında “Kadın Hakları ve Cinsiyet Eşitliği ve Kent Yaşamında Kadının Yeri” konulu eğitim seminerine katılmak üzere Gümüşhane’ye geldi.

İlk olarak Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda’yı makamında ziyaret eden Uğurman daha sonra seminer programı için toplantı salonuna geçti. Ziyarette Uğurman’a Vali Mayda tarafından günün anısına Karaca Mağarası figüre edilen rölyef hediye edildi.

Toplantıda konuşan Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, kanunlarda Cumhuriyetin başlangıcından itibaren mevcut olan eşitliğin son yıllarda arttırıldığını belirterek, medeni kanunla başlayan sürecin Anayasa değişiklikleriyle zirveye ulaştığını söyledi.

Mevzuatın özellikle kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağladığını ancak toplumsal farkındalık anlamında eksikliğini var olduğunu ifade eden Vali Mayda, “Bu hakların kullanımı anlamında. Birde toplumsal rol biçilmiş. Herkes o rolü oynamaya çalışıyor. Son zamanlarda özellikle bunun da gerçekleştirildiğini ve bazı ülkelerin bile önüne geçtiğimizi ifade etmek mümkün. Bu farkındalık ve toplumsal bilincin geliştirilmesi zamanla oluyor. Bu tür toplantı ve bilgilendirmelerle oluyor.” dedi.

Türkiye’de kadına yönelik yasal düzenlemelerin dünyadaki birçok ülke ve bazı AB ülkelerinin ilerisinde olduğunu ifade eden Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Avukat Sema Kendirci Uğurman, bu kadar başarılı düzenlemeye karşın Türkiye’de yine kadınların öldüğünü belirterek, yaşanan sorunların temelinde yapılan yasal düzenlemelerin izlenmemesi yattığını söyledi.

Özellikle Başbakanlık tarafından çıkarılan genelgenin çok başarılı olduğunu, her kurum ve kuruluşun tek tek görevlendirildiğini belirten Uğurman, “Bu düzenlemeleri izleyecek mekanizma kurulmadığı için bazı kurumların eksiklikleri ve ihmalleri nedeniyle yüzü kızaran bir ülke durumundayız.” dedi.

40 BİN POLİS KADINA YÖNELİK ŞİDDET EĞİTİMİNE TABİ TUTULDU

Geçtiğimiz yıllarda 40 bin polisin kadına yönelik şiddetle ilgili eğitim programından geçirildiğini kaydeden Uğurman, buna rağmen yine aksaklıklar yaşandığını söyledi ve “Kamu bizim arkamızda olmalı” diye konuştu. Uğurman, konuşmasının geri kalan bölümünde özellikle kadına yönelik şiddetle ilgili yapılmasını istedikleri düzenlemelerle ilgili bilgi aktardı.

Toplantıda daha sonra Ankara Barosu Avukatlarından Elif Uysal Erkol tarafından katılımcılara seminer verildi.
Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2012, 17:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER