Ünlü: Vergi haftasında vergiyi toplayanlar unutulmasın

Türk Büro-Sen Gümüşhane Şube Başkanı Faruk Ünlü, Vergi Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada 36. Vergi Haftasının verginin önemi kadar vergiyi toplayanların da hatırlandığı, öne çıkarıldığı bir hafta olmasını diledi.

Ünlü: Vergi haftasında vergiyi toplayanlar unutulmasın

Açıklamasında devletlerin en önemli görevinin vatandaşlarına başta sağlık, eğitim, savunma ve adalet hizmetleri olmak üzere kamu hizmetleri sunmak olduğunu kaydeden Ünlü, “Kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde gerekli harcamaların yapılabilmesi için kamu kaynağına ihtiyaç vardır. Kamu kaynağını oluşturan en önemli gelir kaynağı ise anayasal vatandaşlık görevi olan vergi verme ödevi ve sorumluluğudur.  Diğer yandan vergi gelirlerinin kamu hizmetlerinin sunulmasında yetersiz kalması durumunda, kamu kaynağı ekonomik ve sosyal maliyeti yüksek bir tercih olan borçlanma yoluyla meydana getirilmektedir” dedi.

Devlet ve millet hayatında son derece önemli bir işlevi bulunan vergi gelirlerinin elde edilmesinde vergi tarhından tahsiline kadar görevli ve sorumlu bulunan maliye çalışanlarının emeğinin inkar edilemeyeceğini vurgulayan Ünlü, “Ülkemizde her yıl 24 Şubat- 2 Mart tarihleri arasındaki hafta vergi haftası olarak kutlanmakta, bu haftada verginin ve vergi bilincinin gelişmesi için programlar düzenlenmektedir. Vergi haftasında genellikle verginin ve vergi bilincinin önemi öne çıkarılırken; vergiyi toplayan cefakar ve fedakar maliye çalışanlarının sorunları ve talepleri gündemde yer almaz, dile getirilmez. Halbuki kamu kaynağı gelirlerinin içerisinde vergi gelirlerinin oranının artması, fedakâr maliye çalışanlarının gerçekleştirdikleri yaygın ve yoğun denetim başta olmak üzere yapılan çalışmalarla mümkün olmaktadır” diye konuştu.

Vergi haftasında en az verginin önemi kadar, vergiyi toplayanların da hatırlanması sorun ve taleplerinin yanı sıra, çözüm önerilerinin de dile getirilmesinin bir hakkın teslim edilmesi olacağını dile getiren Ünlü, “Türk Büro-Sen olarak vergi haftasında; verginin tabana yayılması, adil ve adaletli bir vergi sisteminin hayata geçirilmesi, vergi gelirlerinin içindeki haksız vergiler olarak tarif edilen “dolaylı vergilerin” oranının azaltılması, bordro mahkumu dediğimiz devlet memurlarının vergi oranlarının %15’e sabitlenmesi, hedeflerine ulaşabilmek için vergiyi toplayan maliye çalışanlarının; Kariyer uzmanlar arasındaki merkez taşra ayrımının kaldırılarak kariyer uzmanlarının Özlük haklarının tek çatı altında düzenlenmesi, Taşra kariyer uzmanlarına kariyer basamaklarının açılması, merkez karar alma süreçlerinde uygulamanın içinden gelen taşra ve kariyer uzmanlarının görev almasına imkan sağlanması, 657 S. DMK’da “Mali Hizmetler Sınıfının” ihdas edilmesi, Yaygın ve yoğun vergi denetiminde görevlendirilen gelir ve muhasebe uzmanlarına yönelik can güvenliği tedbirlerinin artırılması, Yaygın ve yoğun vergi denetiminde görevlendirilen personele verilen fazla mesai ücretlerinin günün ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde artırılması, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın; Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın taşra yapılanmasına uygun olarak teşkilat ve kadro açısından yeniden yapılandırılması, başta olmak üzere sorunların çözülmesi, taleplerin karşılık bulması; verginin tabana yayılması; acil bir vergi sistemi kurulması, kayıp ve kaçakla mücadelede moral ve motivasyonu artıracağı aşikardır. 36. Vergi Haftası verginin önemi kadar vergiyi toplayanların da hatırlandığı, öne çıkarıldığı bir hafta olması dileğiyle, fedakar ve cefakar meslektaşlarımızın vergi haftasını kutluyoruz” ifadelerini kullandı.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER