Kentler, her zaman yetiştirdiği siyasetçi, bilim adamı, sanatçı ve sporcu gibi değerlerle anılırlar. Bu kentler içerisinde yer alan Gümüşhane ise Meydan Larousse’de ilk Türk sporcu olarak yer alan ve kayak sporunu sadece Gümüşhane’ye değil tüm Türkiye’ye sevdiren milli sporcu Muzaffer Demirhan ismi her zaman ön sıralarda yer aldı.
Dünya tanıyor, Gümüşhaneli tanımıyor
Gümüşhane’de 12 yaşında başladığı kayak sporu ile 21 yıl aralıksız Türkiye Şampiyonu olan Muzaffer Demirhan’ı tüm dünya tanıyor, ne yazık ki Gümüşhane tanımıyor. 119 kez milli formayı giyerek Türk spor tarihinde inanılmaz bir rekora imza atan İtalya, İsviçre, ABD ve Avrupa kış olimpiyatlarında Türkiye’yi temsil eden, çok sayıda kayakçı yetiştiren Muzaffer Demirhan’ın adının Gümüşhane’de bulunmaması tepkiyle karşılanıyor.
O BİR ŞAMPİYONDU
Muzaffer Demirhan, 16 yaşında milli formayı giydi. Meydan Larousse’de ilk Türk sporcu olarak yer aldı. 1948 İsviçre, 1956 İtalya, 1960 ABD ve 1964 Avrupa Kış Olimpiyatlarında Türkiye’yi temsil etti. Dünyada 4 kış olimpiyatına katılan tek sporcudur. Halen dünya klasmanında beşinci sıradadır. 1948-1960 yılları arası 21 yıl aralıksız, araya hiç kimse girmeksizin Türkiye şampiyonu oldu. 2 Balkan şampiyonluğu, 1 Balkan ikinciliği, dünya ve beynelmilel şampiyonluğu bulunmaktadır. Her yerde, her evde Muzaffer Demirhan konuşulurdu.
BURSA ULUDAĞ’DA KAYAK PİSTİNE ADI VERİLDİ
Bursa Uludağ’da bir kayak pistine Muzaffer Demirhan’ın adı verilirken doğduğu topraklar olan Gümüşhane’de Doğu Karadeniz’in tek kayak tesisi olan Zigana Kayak Merkezindeki piste sadece bir ağaç tabela üzerine adının yazılı olması tepkilere neden oluyor. Zigana’da ilk kayak yapan, kayak sporunu sevdiren bir sporcunun hala bir anıtının olmaması Gümüşhane’nin en büyük eksiklerinden birisi olarak değerlendiriliyor. Gümüşhane Olay Gazetesi olarak onun adının hem Zigana’da ve hem de Süleymaniye Kayak Merkezi’nde en azından sağlıklı bir şekilde bir pist’e verilmesini bekliyoruz.
“DAĞLARIN DELİSİ”
Gümüşhane, Muzaffer Demirhan’ı hep “dağların delisi” olarak tanıdı. Demirhan, bu unvanını kayak sporuna gönülden sevdalanması ve o kıt imkânlarla kayak uğruna yaptığı büyük fedakârlıklar ve gösterdiği cesaretle almıştı. Ailesi, çocukları, işi ve her şeyi ikinci planda kaldı. Onun için kayak vazgeçilmezdi. Gümüşhane kayağa onun o yıllarda gösterdiği başarıdan dolayı sevdalanmıştı.
GÜMÜŞHANE BAĞRINA BASMIŞTI
Gümüşhaneli çocuklar ve gençler kayak sporunu ve bu sporun öncüsü Muzaffer Demirhan’ı adeta bağrına basmıştı. Gençler kötü alışkanlıklardan ve boş işlerden sıyrılarak Muzaffer Demirhan’ı örnek almaya başlamışlardı. O ayağı kırılsa da kayak sevdasından vazgeçmemişti. Karşıyaka Mahallesi’nde kendi yaptığı atlama kulesinden kartal gibi yükselerek atlaması Gümüşhaneli minik yüreklerde keyifli hazlara neden olurdu. Onun adı kısa zamanda Gümüşhane’de ve çok yakın zamanda bölgede ve daha sonra tüm ülkede duyulur olmuştu. Muzaffer Demirhan, başarıları ve namıyla Gümüşhane’nin ve Türkiye’nin gururuydu.
TARİHİ ARAÇ ÇÜRÜMEYE TER EDİLMİŞTİ
‘Dağların Delisi’ lakaplı Gümüşhaneli milli kayakçı Muzaffer Demirhan’ın Avrupa’da ki yarışlarda kazandığı ödüllerle aldığı tarihi araç iki yıl öncesine kadar Karşıyaka Mahallesinde çürümeye terk edilmişti.
Gümüşhane’nin sembolü olan, Avrupa’da ülkemizi ve Gümüşhane’yi temsil eden Demirhan’dan geriye kalan tarihi aracın durumu içler acısı idi. Gümüşhane olarak o tarihi araca dahi sahip çıkamamıştık.
KÖYDEN YOLCU TAŞIYORDU
Doğduğu Yayladere Köyü’nde yolcu taşıyarak hayatını idame ettirdiği, direksiyonu sağ tarafta bulunan araç ve Demirhan’la ilgili konuşan hayranlarından Naci Külekçi, iki yıl önce İhlas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Kayakçı Muzaffer Demirhan o arabayı, bizleri temsil ederek yarıştığı Avrupa’da ödül olarak kazanmıştı. O Gümüşhane’mizin ve ülkemizin adını Avrupa’da duyurmuş nadide bir şahsiyet çok değerli bir hemşerimizdi” açıklamasında bulunmuştu.
TURİZM KASABASINA YAKIŞIR
Gümüşhane Valisi Okay Memiş’in başlattığı ve çalışmaların hızla sürdüğü Zigana ile ilgili projesine Gümüşhane Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğüne ait Kayak Eğitim Merkezi’nin “Muzaffer Demirhan Müzesi” olarak açılması, turizm kasabasına dönüştürülmeye çalışılan Zigana’ya bir o kadar daha değer katacağı ifade edildi.
Tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan ve 1960 yıllarda Jandarma Karakolu olarak kullanılan, daha sonra da restore edilerek Gümüşhane Gençlik Hizmetleri Müdürlüğüne devri gerçekleştirilen tarihi binanın “Muzaffer Demirhan Müzesi’ne dönüştürülmesi ile hala mevcut olan aldığı madalyalar, ödüller ve kullandığı kayaklar bu müzeye konulması “Dağların Delisi”ne yapılacak en büyük onur madalyası olarak değerlendiriliyor.
ANITI DİKİLMELİ
Tarihi binanın müzeye dönüştürülmesinin ardından hemen yakınında bulunan Orman İşletme Müdürlüğüne ait yapının yıkılarak Muzaffer Demirhan’ın anıtının bu tarihi bina önüne yapılması ve her yıl ölüm yıldönümünde dikilecek anıt önünde anma etkinlikleri düzenlenmesi çevre il ve ilçelerden yüzlerce, hatta binlerce insanın Zigana’ya akın edeceği ifade edildi.
GÜMÜŞHANE’NİN TURİZM KAPISI
Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Zigana’yı ve Zigana’daki Limni Gölü’nün “Gümüşhane’nin Turizm Kapısı” olarak değerlendirmesi, önerilen Muzaffer Demirhan Müzesi ve müze önüne yapılacak anıtı ile 2017 yılında turizme yapılacak en büyük yatırım olacağı ifade edildi.
İbrahim Özdemir-Figen Tok
Haberin Kaynağı: Olay Gazetesi