Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle kentte görev yapan basın mensuplarıyla bir araya gelerek önemli açıklamalar yaptı.
Tarihi Süleymaniye Mahallesindeki tarihi Zeki Kadirbeyoğlu Konağında düzenlenen programa Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Engin Doğru, Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü, il merkezi ve ilçelerdeki gazete sahipleri, ulusal haber ajansı temsilcileri, muhabirler ve çalışanlar katıldı.
Vali Baruş, programa katılan Anadolu Ajansı muhabiri Muhammet Çelik'in 4 yaşındaki kızı Beyza Çelik’e boyama kitabı hediye edip okuduğu İstiklal Marşı’nı dinledi.
“Yerel basınımız bizim her konuda yardımcımız çünkü hiç kimse tek başına bir ilin sorunlarına vakıf olamaz”
Yerel basınımın çok önemli olduğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan Vali Baruş, “Bir ilde yerel basının güçlü olması, canlı olması o ilin kültürel ve sosyal hayatı olduğu kadar ekonomik hayatı açısından da son derece önemli. Bu nedenle sizler bir kamu sorumluluğunu yerine getiriyorsunuz. Bir taraftan mesleğinizi icra ederken diğer taraftan da topluma yerine konulmaz bir hizmeti sağlamış oluyorsunuz. Yerel basınımız bizim her konuda yardımcımız. Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Çünkü hiç kimse tek başına bir ilin sorunlarına vakıf olamaz Vali de olsa. Her mevzuya hakim olmanız ve her derecedeki sorunu bilmeniz mümkün değil. Bu anlamda yerel basınımızın, ilimizin genel ekonomik, sosyal ve kültürel hayatıyla ilgili olarak, gelişimi ile ilgili olarak gündeme getirdiği konular, gerekse kişisel bazda vatandaşlarımızın sorunlarına temas ederek onları gündeme taşması bize son derece yardımcı oluyor. Bu konuda hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
"Yerel basın eksiklerimizi, hatalarımızı görmemizi sağlıyor"
Yerel basının ilin huzuru için çok önemli bir işlevi yerine getirdiğine değinen Vali Baruş, “Bir ilin huzur içerisinde olması için o ilin sorunlarının açıkça tartışılması lazım, şeffaf bir şekilde dile getirmesi lazım ki herkes üzerine düşen vazifeyi, sorumluluğu idrak etsin. Bu sorumluluk çerçevesinde de hareket etsin. Ben bugüne kadar görev yaptığım her yerde yerel basınımızla yakın çalışmaya gayret ettim. Çünkü kendilerinden çok yararlandım. Eksiklerimizi, hatalarımızı görmemizi sağladılar. Gümüşhane’de de aynı şekilde olacak. İnşallah sizlerin katkılarıyla ilimizin sorunlarının çözümüne bizler de elimizden geldiğince katkı veririz” diye konuştu.
“Gümüşhanemizin öncelikle huzur ve güvenliğinin devam ettirilmesi gerekiyor”
Şehri her açıdan hareketlendirmek, geliştirmek için göreve geldiğinden beri ilin sorunlarına nüfuz etmek ve bu sorunların neler olduğu konusunda görüş alışverişinde bulunarak ilgili kesimlerle bir vizyon geliştirmeye çalıştıklarını dile getiren Vali Baruş, “Gümüşhane huzurlu bir şehir. Gümüşhanemizin öncelikle huzur ve güvenliğinin devam ettirilmesi gerekiyor. Bunun için çalışmalarımızı başlattık, devam ediyoruz. Bugün İl Emniyet Müdürlüğümüzle genel bir değerlendirme toplantısı yaptık. 2024 yılının değerlendirmesini ve 2025 yılında yapmamız gereken çalışmaları değerlendirdik. Yarın da inşallah Jandarma komutanlığında bu değerlendirmeyi yapacağız. Huzur ve güvenlik başta dedik ama huzur ve güvenliğin tam olarak sağlanması için diğer faktörlerin de ilde hareketi geçirmesi lazım” ifadelerini kullandı.
Kamu yatırımları hakkında bilgi verdi
Kamu yatırımlarının takibi noktasında eğitim ve sağlık başta olmak üzere yoğun bir gayret gösterdiklerini ifade eden Vali Baruş, “Eğitim konusunda Gümüşhane'nin çok önemli, okullaşma konusunda çok önemli eksiklikleri yok. Ancak bazı yerel bazda sorunlar var. Onları da tamamlamak için çalışıyoruz. Diğer taraftan üniversitemizdeki öğrenci yaşamının daha canlı olması için, onların sorunlarının çözümü noktasında Emniyetimizle birlikte, Göç İdaremizle birlikte çalışıyoruz. Sağlık alanında da biliyorsunuz eski hastane binası var. O hastane binasının yerine ağız-diş sağlığı merkezi ve toplum sağlığı merkezi yapılması ile ilgili yatırım programını alması ile ilgili taleplerimizi ilettik. İnşallah hem eğitim konusunda hem de sağlık konusunda milletvekillerimizin de katkısıyla Gümüşhanemiz yeni yatırımlar kazanır. Sizlerin de yakından bildiği bir kütüphane projesi var. O konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı projede bazı revizyonlar istedi. Çünkü kendilerinin koymuş olduğu ölçütlere uygun olmasını istediği için revizyon çalışmaları devam ediyor. Bu yıl içerisinde onun da ihale edilmesini bekliyoruz. Eski kütüphane binasının yıkılarak, yeni kütüphane binasının yapılmasıyla ilgili olarak bunu gerçekleştireceğiz. Yine Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüz tarafından önceki yıllarda yapımına başlanmış ama ihaledeki aksaklıklar nedeniyle devam ettirilmemiş bir engelliler yaşam merkezi var. Onu da inşallah bu sene içerisinde ikmal inşaatının ihalesini yapıp tamamlamayı planlıyoruz. Güzel bir yaşam evi olacak onlar için. Bildiğiniz gibi şu anda Canca Mahallesi'ndeki merkezde kalıyor engelli kardeşlerimiz. Bunları daha güzel, nezih bir ortama, ev ortamında yaşayabilecekleri bir yere taşıyacağız” dedi.
“Gümüşhane'de ekonomik hayatın canlı olması lazım”
Kamu yatırımları noktasında eksik olan hususları da yakından takip ettiklerinin altını çizen Vali Baruş, “Vatandaşlarımızın daha müreffeh bir hayat sürmesi ve Gümüşhane'de kalabilmesi için de ekonomik hayatın canlı olması lazım. Bunun için de özellikle sanayi sektöründeki yatırımları yakından takip ediyoruz. Organize Sanayi Bölgesindeki çalışmaları hem müteşebbis heyet başkanı olarak hem de yönetim kurulu başkanı olarak gerçekleştirdiğimiz toplantılarda değerlendiriyoruz. Son yaptığımız Yönetim Kurulu toplantısında 6 yeni sanayi tesisi için tahsis gerçekleştirdik. İnşallah bunlar da yakın zamanda inşaatına başlanır, Gümüşhanemizin istihdamına katkı verir. Bildiğiniz gibi İŞGEM var. İŞGEM çok aktif kullanılmıyordu. Aktif kullanmayan firmaların oradan boşaltmalarını rica ettik. Şimdi 5 yeni firmanın talebi var. Onlar da yapacağımız toplantıda tahsislerini gerçekleştirip daha aktif bir şekilde kullanılmasının temini noktasında bir mesafe almış olacağız. Yine Tarım Müdürlüğümüzün projelerini de yakından takip ediyorum. Hem çiftçimize fayda sağlayacak hayvancılık alanında hem bitkisel üretim anlamında yeni projeler üreteceğiz. Gerek DOKAP’ın gerek TKDK'nın desteğini alarak bunları da çiftçimizin hizmetine sunacağız. Yakın zamanda da tarım müdürlüğümüzde bir toplantı yapıp 2025'e ilişkin projelerini detaylı olarak değerlendireceğiz” diye konuştu.
“Gümüşhane sahip olduğu doğal, tarihi, kültür varlıklarıyla bir inci”
Turizme ayrı bir başlık açan Vali Baruş, “Gümüşhane için turizm çok önemli. Çünkü Gümüşhane sahip olduğu doğal, tarihi, kültür varlıklarıyla bir inci. Ülkemizin bir incisi. Tabi bu mücevher değerindeki kıymetlerin işlenmesi lazım. Bunun için de başta gelen değerlerden birisi Süleymaniye Turizm Merkezi. Biliyorsunuz daha önce ilan edilmiş. Bu konuda da planlama noktasında, imar planının hazırlanması noktasında maalesef hızlı bir süreç yaşanmamış. Biraz önce Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürümüzle görüştüm. İnşallah Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın desteğiyle bu yıl plan çalışmalarını tamamlayacağız. Böyle bir amacımız var. Bu plan çalışmaları tamamlandıktan sonra da özellikle aşamalara ayrılan mekanik tesisler uygulama projelerini yaptırma safhasına geçeceğiz. Bir yerden başlamamız gerekiyor. Çünkü çok büyük bir proje. Aşamalara ayrılmış, kademelere ayrılmış bir proje. Çok geniş bir alanı kapsıyor. Ama Gümüşhane'nin merkezinin hareketlenmesi, insanların yeni bir hevesle hayata sarılması için bu proje son derece önemli. Milletvekillerimiz de konuyu biliyor zaten. İnşallah bu plan sürecini bu yıl tamamlarız diye düşünüyorum. Çevre Şehircilik Bakanlığımızın destekleriyle. Bu sayede yine diğer kültürel varlıklarımızın ortamının daha iyi iyileştirilmesi, insanlar açısından daha ulaşılabilir olması için de düşüncelerimiz var. Onları da hayata geçireceğiz. Bu sayede turizm biraz ivme kazanırsa Gümüşhane'de buranın gençleri de özellikle hizmet sektöründe çalışma fırsatı bulur diye düşünüyorum. Diğer alanlarda da bu çalışmalarımıza devam edeceğiz. İnşallah sizlerin de desteğiyle, katkısıyla bu yapacağımız çalışmalarda hızlı mesafe kat ederiz. Gümüşhane'miz de kendi insanın gözünde ve Türkiye'nin gözünde hak ettiği değere ulaşır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
“Sektörlerimiz farklı görünse de aynı kulvarda yürüyoruz”
Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü de konuşmasında 10 Ocak tarihinin hem Gazeteciler hem de İdareciler Günü olduğunu hatırlatarak, “Sizlerin de gününü kutluyoruz. Biz de kamu görevi yapıyoruz. İdarecilerimizle devamlı memleketimizin gelişimi, daha yaşanılabilir bir kent olması için uğraşlar veriyoruz. Sektörlerimiz farklı görünse de aynı kulvarda yürüyoruz. Bu manada 10 Ocak İdareciler Günü'yle Gazeteciler Günü'nün aynı günde olmasını ben anlamlı buluyorum. Bugüne kadar Gümüşhane basını olarak uzun yıllardır Valilerimizle, Kaymakamlarımızla, yerel yönetimlerimizle hep omuz omuza olduk. Zaman zaman yerel yönetimlerle siyaseten farklı görüşler olsa da mesele memleket meselesi olunca hep bir araya gelmişiz, güç birliği yapmışızdır” dedi.
“Bizim sorumluluklarımız her zaman sorunlarımızdan daha öncelikli”
Başkan Köprülü, bu güç birliğinin artarak devam edeceğini vurgulayarak, “Ayrıca sorunlarımızı yakinen takip edip üzerinde durmanızdan dolayı da teşekkür ediyoruz. Resmi ilanlar konusundaki girişimleriniz bizi ziyadesiyle mutlu etti. Bu konuda da size müteşekkiriz, çok mutlu olduk. Bundan sonra da memleketimiz için, şehrimiz için ne gerekiyorsa devletimizin emrindeyiz. Bizim bir sürü sorunumuz var ama cemiyetimizin sloganı şu: Bizim sorumluluklarımız her zaman sorunlarımızdan daha öncelikli. Bu sorumluluğun bilincindeyiz. Sizinle de aynı düşüncede olmaktan çok mutluyuz” diye konuştu.