Gümüşhane’de kitap gönüllüleri tarafından sosyal medyada organize olan ‘Gümüşhane Kitap Kulübü’ tarafından düzenlenen etkinlikte şiir ve öyküleri Almanca, Bulgarca ve İngilizceye çevrilip yayımlanan Trabzon doğumlu Serkan Türk, yazmaya nasıl başladığından, okumaktan en çok zevk aldığı yazarlara varıncaya kadar tüm sorulara içtenlikle cevap verdi.
Ara Cafe’de düzenlenen etkinlikte 1993 yılından beri çeşitli radyo ve TV’lerde program yapımcısı, sunucu ve yönetici olarak çalıştığını, “Ada” dergisinin editörlüğünü yaptığını, radyo programcılığı, iletişim ve yazarlık dersleri verdiğini kaydeden Türk, daha sonra katılımcıların sorularını cevaplandırdı.
“Yazmaya günlük tutarak başladım”
Günlük tutma alışkanlığı ile yazmaya başladığını belirten Türk, “Günlük hayatta yaşadığım şeyleri not alırken bir süre sonra o not aldığım şeyleri farklı anlatmam gerektiğini, benim başımdan geçen birşeymiş gibi değil de başka birinin başından geçiyormuş gibi anlatmam gerektiğini düşünerek kendimce bulduğum şifre metotlarla yazmaya başladım” dedi.
“Bütün sanat dalları birbiriyle etkileşim içerisindedir”
Okumaktan haz aldığı yazarlardan da bahseden Türk, “Bazen izlediğiniz bir sinema filmindeki bir sahneden esinlenerek sayfalarca yazabilirsiniz. Bütün sanat dalları birbiriyle etkileşim içerisindedir. Şiir ve yazdığım öykülerde de ben sese ve müziğe çok fazla önem veriyorum. İkisi birlikte olduğunda çok anlamlı oluyor” ifadelerini kullandı.
“Bir hikayeyi aylarca zihnimde dolaştırdım”
Bazen bir hikayeyi kaleme alabilmek için zihinde aylarca dolaştırdıklarını kaydeden Türk, “Bazen yazarken ne yazacağınızı keşfediyorsunuz. Edebiyatta ve sanatta tutarlı olmakta fayda var. Ben her hikayemde sizi yalnızlıkla başbaşa bırakıyorum. Başkalarının dertlerini dinlediğinde kendi dertlerinizi unutursunuz” diye konuştu.
“Türk toplumu inanılmaz şekilde telefonla vakit geçiren toplum haline döndü”
Türkiye’de insanların inanılmaz şekilde telefonla vakit geçiren toplum haline geldiğine değinen Türk, “Bizi etkileyen bir manzara gördüğümüzde telefona bakıyor ve o manzarayı telefona hapsediyoruz. Oysaki o manzaranın kendini yaşamak lazım. Hayatta da bir sürü şeyi yaşamadan kıyıda köşede kalıyoruz. Zamanı başkalarının istediği şekilde harcıyoruz” ifadelerini kullandı.
Türk, söyleşinin ardından katılımcıların sorularını cevaplandırdı ve daha sonra kitaplarını imzaladı.
Gümüşhane Kitap Kulübü olarak üniversite eğitimini Gümüşhane’de yapmış olan Serkan Türk’ü Gümüşhane’de ağırlamaktan onur duyduklarını belirten Kulüp Başkanı Selami Öktem ise “Kitap kulübü olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. 3 hafta da bir kendi aramızda yaptığımız sunumlara ek olarak kitap yazarları ile de tanışmak istedik. Bu çalışmalarımız kapsamında ilk olarak Trabzonlu şair ve yazar Serkan Türk ile söyleşi ve imza günü gerçekleştirdik” dedi.
Etkinliğe gösterilen ilgiden duydukları memnuniyeti dile getiren Öktem, “İlginin olması çalışmalarımızı büyük bir şevkle yapmamızı sağlıyor. Bazen çalışmalarımızı yapacağımız yeri belirlemekte zorlanıyorduk. Ancak bundan sonraki çalışmalarımızı Ara Cafe de yapmaya karar verdik ve burada kendimize bir kitaplık kurduk. Hem Ara Cafe de kurduğumuz kitaplık için hem de bağış yapacağımız okullar için kitap toplamaya devam ediyoruz. Bizler gibi kitapların özgür olduğunu düşünen herkesi kitaplarını bağışlama ya davet ediyoruz. Etkinliklerimiz herkese açık ve ücretsizdir. Aramıza katılmak isteyenleri Ara Cafe ye bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Programa ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri ve akademisyenlerin yanı sıra toplumun her kesiminden vatandaşlar ilgi gösterdi.