“Torul’un Muhtarları Buluşuyor” sloganıyla düzenlenen toplantıya, Torul Kaymakamı Hakan Kafkas, Belediye Başkanı Nidai Köroğlu, ZDO Başkanı Savaş Aydın, Gümüşhane vergi rekortmeni Hakan Özgün, Zigana Köyü Muhtarı Barış Akman, köy muhtarları ve Zigana köylüleri katıldı.
“TORUL İÇİN DEVLET MİLLET EL ELE VERMELİ”
İki oturum şeklinde düzenlenen çalıştayın ilk bölümü Zigana Köyü İlköğretim okulunun taş binasında gerçekleştirildi. Katılımcıların toplu halde müzeyi gezmesinin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile çalıştayın birinci oturumuna geçildi. Zigana Köyü Muhtarı Barış Akman’ın hoş geldin konuşması sonrası söz alan Torul Kaymakamı Hakan Kafkas, daha yaşanabilir bir Torul için millet ve devletin el ele vermesi gerektiğini söyledi.
İş adamlarına seslenen Kafkas, vergi mevzuatı gereği sosyal donatılara yapılacak ödemelerin gider olarak gösterilebildiğini hatırlatarak, doğup büyüdükleri memleketlerine yardımda bulunmalarını istedi.
“ZİGANA BİR MARKA OLARAK DÜNYANIN HER YERİNDE BİLİNİRLİĞİ OLAN BİR BÖLGE”
Devlet olarak her türlü desteği vereceklerini ifade eden Kafkas: “Daha güzel şartlarda etkinlikler yapmak için bu birlikteliği sağlamak zorundayız. Zigana bir marka olarak dünyanın her yerinde bilinirliği olan bir bölge. Bu marka değerini artırabilmek için farklı projeler hayata geçirmemiz gerekiyor. Yurtdışı gezilerimin birinde gördüğüm ve benim çalıştığım yerlerde yapmayı hayal ettiğim bir proje var. Cam fanus içerisinde yaşatılan kelebek çiftlikleri çok ilgimi çekmişti. Gelen turistlerin sayısını artıracak, bölgede kalma süresini uzatacak farklı bir öneri benimkisi. Birlikte hareket edebilirsek başaramayacağımız, üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir sorun yok. Bu nedenle bu çalıştayı çok önemsiyor ve diğer köylerimiz için de örnek olmasını diliyorum” diye konuştu.
“TORUL TARİHİ VE TURİSTİK MEKÂNLARLA DOLU”
Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu ise Torul İlçesi’nin turizm potansiyelin yüksek olduğunu belirterek, “Her köyümüz ayrı güzel. Tarihi ve turistik mekânlarla dolu. Ancak maalesef biz bu tarihi dokuyu yeterince koruyamadık. Yeterince tanıtamadık. Başta Zigana olmak üzere, Karaca Mağarası, Artabel Vadisi, Zigana ve Altınpınar Limni Gölleri, Sarıç dağı, Yaylalarımız ve daha niceleri, her biri başka güzel. Yeşil yol uygulaması ile bu bölgelerimiz artık daha ulaşılabilir olacak. Bizlerde bu tür çalıştaylar ile duyarlılığı artıracak, güzelliklerimizi turizme kazandırmış olacağız” dedi.
ZDO uygulaması ile ilgili konuşan ZDO Başkanı Savaş Aydın ise okul kapsamının Zigana coğrafyası olduğunun altını çizerek, başta Gümüşhane olmak üzere Trabzon ve Giresun illerinin de bu kapsam dâhilinde olduğunu söyledi. Zigana Köyü İlkokulu tarihi taş binasının köy tüzel kişiliği ve Zigana Coğrafyası Derneği çalışmaları sonucu, tanıtım ve doğayı korumaya yönelik projeler yapılması, sergiler ve konferanslar düzenlenmesi, doğa eğitimlerinin verilebilmesi gibi faaliyetler için düzenlemeye çalıştıklarını kaydetti.
Konuşmaların ardından oturuma İşadamı İsmail Aytekin’in “Dünden bugüne Zigana”, İşadamı Hakan Özgün’ün “Zigana’nın Müteahhitlik geçmişi”, ZDO Başkanı Savaş Aydın’ın “Yerel Ürünlerin pazara açılması, Boş tarım arazilerinin değerlendirilmesi, Yerel rehber yetiştirilmesi, Köy giriş çıkışlarının turizm açısından değerlendirilmesi” konularındaki sunumları ile devam edildi. Çalıştayın ilk oturumu, katılımcılara plaket ve çalıştay katılım belgesi verilmesinin ardından sona erdi.
Zigana Köyü Kültür Merkezi binasında gerçekleştirilen Çalıştayın ikinci oturumunda ise katılımcılara Kırsal Kalkınma Destekleri (KKD) ile ilgili bilgiler aktarılırken, KKD kapsamında geçtiğimiz günlerde yasalaşan Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesine ilişkin kararın amacı, kapsamı, proje konuları, hibe tutarları, kapsama alınan yerleşim yerleri gibi konular anlatıldı. Çalıştay ikramların ardından çektirilen hatıra fotoğrafları ile son buldu.
Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2016, 20:54