Zigana'da Çığ Şehitleri Anıldı

Gümüşhane’nin Torul ilçesinde bağlı Zigana dağında 25 Ocak 2009 tarihinde meydana gelen çığda yaşamını yitiren dağcılar için anma programı düzenlendi.

-VALİ VEKİLİ CAHİT KARATEPE: -“DAĞCILIK SPORU ÇOK ÖNEMLİ BİR SPOR DALI”
-FEDERASYON BAŞKANI ALAATTİN KARACA: -“ZİGANA’DA ARKADAŞLARIMIZ ADINA KIŞ EĞİTİM MERKEZİ KURULSUN”
-TEDAK BAŞKANI SÜLEYMAN ALKAN: -“ARKADAŞLARIMIZI HİÇ UNUTMADIK”


Gümüşhane’nin Torul ilçesinde bağlı Zigana dağında 25 Ocak 2009 tarihinde meydana gelen çığda yaşamını yitiren dağcılar için anma programı düzenlendi.

Gümüşhane Valiliği tarafından geçtiğimiz yıllarda yaptırılan anıt önünde düzenlenen törene Gümüşhane Vali Vekili Cahit Karatepe, Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, Gümüşhane Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Vekili Burhanettin Kaya, Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, Trabzon Tenis, Dağcılık, Kayak İhtisas Kulübü (TEDAK) Başkanı Süleyman Alkan, Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) Başkanı Mustafa Akbulut, yaşamını yitiren sporcuların aileleri ve dağcılar katıldı.

Zigana dağında kamp kuran sporcuların tesislerden başlayarak, anıt önüne kadar gerçekleştirdiği yürüyüşle başlayan programda çığ şehitleri için saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

Burada bir konuşma yapan Gümüşhane Vali Vekili Cahit Karatepe, bugün 3.yıldönümünde şehit dağcılarımızı anmak üzere toplandıklarını belirterek, dağcılık sporunun çok yaygın bir spor olmamasına karşın çok önemli bir spor dalı olduğunu söyledi.

Karatepe, ulaşılabilir noktalarda Sağlık Bakanlığı cankurtaranlarının insanlara hayat verdiğini, ulaşılamayan noktalarda ise dağcılar sayesinde canların kurtarıldığını belirterek, “Dolayısıyla dağcılık sadece spor değil aynı zamanda bir cankurtaranlık görevidir. Elim bir çığ felaketi neticesinde hayatını kaybetmiş dağcı kardeşlerimize Allah’tan rahmet, ailesi ve yakınlarına başsağlığı diliyorum.” dedi.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca ise anma töreni için 35 ilden 101 sporcu ve 10 yönetici ile burada olduklarını söyledi. Amaçlarının bölgenin tanıtılması uğruna turizm elçiliği yapan şehitleri unutmamak ve onları gelecek nesillere kadar taşımak olduğunu kaydeden Karaca, bu bağlamda Zigana Dağında ve Trabzon’da yapılan anıtların yapılmasının bir başlangıç olduğunu belirterek, Zigana dağında çığ şehitlerinin adına “Kış Eğitim Kampı” kurulmasını istedi. Karaca, kampın kurulmasıyla şehitlerin adının da yaşatılacağını belirterek, böyle bir kampın da bölgeye katkı sağlayacağını söyledi.

TEDAK Başkanı Süleyman Alkan ise konuşmasında çığda yaşamını yitiren dağcıların acısını hep yüreklerinde hissettiklerini belirterek, katılımcılara teşekkür etti.

Yapılan konuşmaların ardından sporcular, geldikleri gibi yine yürüme Zigana Dağı zirvesine hareket etti. Törende daha sonra GÜDAK üyeleri tarafından zirvede bulunan camide mevlid okutuldu ve helva dağıtıldı.

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Zigana Dağı’nda, 25 Ocak 2009 tarihinde yürüyüşe çıkan TEDAK üyesi 17 kişi, çığ altında kalmış, olayda; Burçak Sevim, Davut Akdeniz, Erhan Terzi, Özlem Timurcuoğlu, Hüseyin Karaosmanoğlu, Gülhanım Piyale, Yasemin Aktaş, Hasan Ali İsoğlu, Dursun İnan olay yerinde, Hüsniye Sarıbıyık ise tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmişti. Olayda, sporculardan Rahmi Keleş, Yonca Yılmaz, Elmas Aykaç, Ural Ayar, Hasan Anahar, Hasan Çiftçi ve Emel Şimşek ise yaralı olarak kurtarılmıştı.

Haberin Kaynağı: Recep Ergin

Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2012, 12:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER