Gümüşhane’ye git,
kavurma ye!
Evet Gümüşhane’deydik.
Meşhur birkaç lokanta turladık.
Ana yemekler kebaplar ve
saç kavurma tezgahta.
Bütün dünyada
et yemeyi bırakanlar var.
Benim yakınlarımda bile var.
Batı ülkelerinde oran % 5 civarında.
Az bir oran gibi.
Pek çok insan belirli öğünlerde veya
Haftanın belirli günlerinde et yemez.
İnsanlar hafta sonları
genellikle kendilerine ziyafet çeker.
“Etsiz pazartesileri hareketi” yaygın.
Kişiler veya aileler
haftanın bir günü et yemez.
Üstelik bu pahalılıkta…
Etsiz bir hayat
yaşanmaz diyebilirsiniz,
ancak et yemeyi
çevresel nedenlerle veya
sağlık nedeniyle bırakanlar var.
VEJETARYEN HAYAT
Vejetaryenler genellikle et,
kümes hayvanları veya
balık yemezler.
Yemek seçiminde ayrışan
gruplar var.
Vejetaryen beslenlerin
Bazıları yumurta yemezler;
süt, peynir, yoğurt ve
tereyağı gibi süt ürünlerini yerler.
Bir başka grup
süt ürünü yemezler,
ancak yumurta yerler.
Büyük grup; et, balık veya
kümes hayvanları yemezler,
ancak süt ürünleri ve
yumurta yerler.
Sığır eti veya
kümes hayvanları yemeyip,
ancak balık yiyenler ile
kırmızı et yemeyip ama
kümes hayvanları
yiyen gruplar vardır.
Genel olarak;
yedikleri,içtikleri;
meyveler,Sebzeler,
kuru yemişler,
yumurta ve süt ürünleri.
E bunların hepsi
Gümüşhane çarşılarında bol bol…
VEGAN HAYAT
Vegan diyeti
vejetaryen beslenmeye benzer.
Veganlar hiçbir şey yemezler.
Ne et, ne de tavuk ve yumurta.
Balık da yemezler.
Süt ürünleri asla.
Veganlar hayvanlardan yapılan
ürünleri kullanmaktan veya
satın almaktan kaçınabilirler.
Mesela;deri,kürk,ipek,yün ve
hatta bal.
Vejetaryen veya vegan olanların
dengeli beslenmesi önemli.
Elimizin altında her an bulunan
pizza, patates kızartması ve
makarna gibi yiyecekler etsizdir.
Ancak bunlar en sağlıklı
seçenekler olmayabilir.
GÜMÜŞHANE USULÜ LEMİS,SİRON
Veganlar Gümüşhane’de aç kalmaz.
Lemis ya da
bizim bildiğimiz gözleme.
Patetesli,peynirli,kaşarlı…
pazılı,ıspanaklı LEMİS.
En çok bilinen
başka bir yiyecek ise Siron.
Silor,Ziron diyenler de var.
Üstelik coğrafi işaret almış,
yani tescilli.
Gümüşhane usulü mantı.
Yoğurtlu siron,
üzerine biraz tereyağlı
salça kavurması gezdirdiniz mi
tadına doyum olmaz.
Üstelik tatlısı da yapılabilir.
Fırında kızarmış siron üstüne
tatlı şurup ya da
dut pekmezi dökersen
nefis bir tatlı olur.
Başka neler var;
Pazı boroani,Muhlama,
Gendime çorbası veya aşı.
Mesela Gendime aşında
biraz biraz fasulye,nohut,
buğday katkılı yoğurtlu,
tereyağlı bir çorba.
KUYMAK VEYA MUHLAMA
Tariflerine bakarsanız
“imansız peynir” denilen
bir çeşit peynir,
mısır unu ve
tereyağı ile yapılan
en sevilen yemek.
Mısır unu yerine
beyaz un kullanılırsa
yemeğin adı Muhlama.
Kuymak da peynirle yapılır.
Muhlamanın esas malzemesi peynirdir.
Çatalla muhlama uzadıkça uzar.
Yemesi keyiflidir,lezizdir.
Gümüşhane’de vejeteryan ve
veganların karnı da doyar, gözü de.
Arkadaşımız Işın hanım
vejeteryan hayatından
çok memnun Gümüşhane’de.