Gümüşhane su yatırımları ile ihya ediliyor

Devlet Su İşleri (DSİ) Gümüşhane’ye yaptığı yatırımlarla münbit toprakları suyla buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. 

Gümüşhane su yatırımları ile ihya ediliyor

Devlet Su İşleri (DSİ) Gümüşhane’ye yaptığı yatırımlarla münbit toprakları suyla buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. 

Gümüşhane’de son dönemde yapılan su yapılarının artması gerek bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesine gerekse içme suyu temininde büyük rol oynuyor.

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Murat Acu, yaptığı açıklamada Türkiye’nin yarı kurak iklim kuşağında yer alan ve kullanılabilir su miktarı açısından bakıldığında su stresi altında olan bir ülke olduğunu belirterek, “Bu tablo su kaynaklarımızın rasyonel yönetimini ve verimli kullanımını zorunlu kılmaktadır. DSİ Genel Müdürlüğü bu anlayış çerçevesinde geliştirdiği projeler ile suyun bir damlasını dahi boşa harcamayacak şekilde planlanan yatırımları milletimizin hizmetine sunmaktadır. DSİ yatırımları; tarım, endüstri, enerji ve hizmet sektörlerinde büyük önem taşımakta, gerek gıda güvenliğinin temini gerekse enerji arz güvenliğinin sağlanması hususlarında önemli bir işlev görmektedir. Bu yatırımlar aynı zamanda sel gibi afetlere karşı da vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini sağlamaktır. DSİ tarafından hayata geçirilen yatırımlar yeni iş sahaları ve gelir getirici faaliyetlere zemin hazırlayarak ekonomik ve sosyal yaşama doğrudan ya da dolaylı olarak etki etmektedir” dedi.

DSİ olarak Gümüşhane’de son 15 yılda 14 baraj ve 1 gölet inşa ettiklerini, 112 bin 850 dekar araziyi sulamaya açtıklarını belirterek sulamaya açılan alanlardan Gümüşhaneli çiftçilere yıllık 67,5 milyon TL zirai gelir artışı sağladıklarını, ayrıca Gümüşhane’de 35 adet derenin ıslahını tamamladıklarını söyledi.

Gümüşhane’ye proje hazırlama çalışmaları devam eden içmesuyu tesislerinin tamamlanmasıyla birlikte yıllık toplam 6,45 milyon metreküp içme suyu temin edilerek şehrin 2050 yılına kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanacağını belirten Genel Müdür Acu, “Bununla birlikte Bahçecik Barajı, Çamur Barajı ve Gümüşhane Tersun Barajı’nın da aralarında bulunduğu 19 adet barajın yapımı hızla devam ediyor. 2003 yılından bugüne kadar tamamladığımız 9 adet sulama tesisi ile toplam 112.850 dekar zirai arazinin sulanmasını sağladık. Böylece çiftçilerimize yıllık 67,5 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. Diğer taraftan Gümüşhane için son derece önemli olan tamamlandığında 62.200 dekar zirai arazinin sulanmasını sağlayacak Sadak Barajı Sulaması tesisinin yapımı da hızla devam ediyor. Gümüşhane’de tamamladığımız 35 dere ıslahı ile Gümüşhane şehir merkezi, 34 yerleşim yeri ve 5.540 dekar araziyi taşkınlardan koruduk. Ayrıca 17 adet dere ıslah çalışması ise devam ediyor” diye konuştu.

“Bölgesel Gelişim Projeleri’nde Çalışmalar Sürüyor”

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “GÖLSU” projesi kapsamında Gümüşhane’nin de nasibini aldığını belirten DSİ Genel Müdürü Acu, “Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamında bulunan Gümüşhane ilimizde 2003-2019 Yılları Arasında Yapılan ve Yapılacak 43 adet baraj ve gölet,  35 adet sulama tesisi,  58 adet taşkın koruma tesisi,  9 adet HES olmak üzere toplam 145 tesis açılacaktır. Tamamlanan ve tamamlanacak projeler ile Gümüşhane ilimizde 338.700 dekar arazinin sulamaya açılması, sulamaya açılan alanlardan 153.000.000 TL gelir artışı sağlanması hedeflenmektedir. DSİ olarak toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik hazırlanan sulama ve depolama projelerinde maksadımız; tarımsal üretimi artırmak, tarımla geçimini sağlayan nüfusun refah seviyesini yükseltmek, artan nüfusun besin ihtiyacını karşılamak, sanayimizin hammadde ihtiyacını temin etmek, tarımın milli gelir içindeki payını artırmak, kırsal göçü önlemektir. Bu amaçlara ancak ve ancak sulama tesislerinin doğru ve planlı işletilmesi neticesinde ulaşılabilir. 1954 yılında teşkilatlanan ve ülkemizdeki su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu olan Genel Müdürlüğümüz; belirlenen hedeflere ulaşmak için çalışmalarına hızla devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a ve Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER