Ankara Gümüşhaneli Bürokratlar Derneği (GÜBDER) bünyesindeki Gümüş Gelişim Akademisi (GGA) eğitim seminerleri kapsamında ‘Gençlerle Başbaşa’ programında Türk Patent ve Marka Kurumu Eski Daire Başkanı Mehmet Kemal Nalçacı ve SGK Daire Başkanı Adnan Yılmaz’ın Endüstri 4.0 ile ilgili sunumlarını dinlemek üzere bir araya geldi.
Dernek binasında yapılan toplantıda konuşan Nalçacı ve Yılmaz, Endüstri 4.0 nedir, tarihi sürecinde nasıl gelişmeler olduğuna değinerek, 1780 yılında birinci sanayi devrimi olan Endüstri 1.0’ın insan emeği yerine su ve buhar gücü ile çalışan mekanik tezgahların kullanımıyla başladığını, daha sonra Endüstri 2.0 ile ikinci sanayi devriminde elektrik enerjisinin kullanıldığını, montaj hattında kütlesel üretimin yapıldığını ve iş bölümünün gelişme gösterdiğini, 20. yüzyılın başlarına gelen dönemi kapsadığını, bu dönemde demiryolları inşa edildiğini elektrikli haberleşme, telgraf, montajda yüksek verimlilik yaşandığını söyledi.
Nalçacı ve Yılmaz 1970’lerin başlarında üçüncü sanayi devrimi olan Endüstri 3.0’da Bilgi Teknolojilerindeki gelişmeler ile birlikte Telekominakasyon Teknolojileri, Mikro-elektronik gelişmeler Fiber-optik iletişim ve çip üretimlerinin hızla artığını, hayatımızda dijital teknolojik makinaların daha çok yer almaya başladığını, bilgisayar ve internetin de çok hızlı bir şekilde geliştiğini kaydetti.
Dördüncü sanayi devrimi olan Endüstri 4.0’ın ise içinde bulunduğumuz bu yıllarda 2011’de Hannover fuarında gündeme geldiğini, Alman hükümeti tarafından 2012 yılında oluşturulan çalışma grubunun 2013 yılında sunduğu raporda Endüstri 4.0 diye ifade edilen geçiş sürecinin yaşandığını ifade eden Nalçacı ve Yılmaz, dördüncü sanayi devriminin yeni nesil birbiriyle iletişim kurabilen teknolojilerin yer aldığı “nesnelerin interneti”, akıllı fabrikalar aracılığıyla daha esnek, daha düşük maliyetli, daha hızlı ve verimli üretim yapabilmesini amaçladığını söyledi.
Nesnelerin internetinin gerçek zamanlı bilgi alışverişi olduğunu, sanayi-devletler ilişkileriyle devletler arası ilişkileri de etkileyeceğini kaydeden Nalçacı ve Yılmaz, daha sonra dünyadaki gelişmeler ve ülkemizdeki durumların karşılaştırılmasını yaparak, önümüzdeki yıllarda dünya çapındaki fabrikalarda yaklaşık 3 milyon endüstriyel robotun kurulmuş olacağının tahmin edildiğini, Türkiye olarak robot ithal etmek yerine üretimini yapmamızın önemli olduğundan bahsetti.
2017 yılı verilerine göre Türkiye’nin 10 bin çalışan başına 23 robot ile 13. sırada yer aldığını, 2016 yılında endüstriyel robot pazarında Çin’in birinci sırada yer aldığını belirten Nalçacı ve Yılmaz, “Güney Kore ikinci, Almanya beşinci sıradadır dedi. Avrupada satılan robotların yüzde 41’i Almanya’da üretilmekte olup Avrupa’nın en yüksek otomasyonu Almanya’dadır. Ayrıca Japonlarda robot üretiminde 2016 yılında global robot üretiminin yüzde 52’sini karşılamışlardır” dedi.
Türkiye’nin Ar-Ge’ye ayırılan GSYH Harcamasının daha fazla arttırılması ile global pazarda gerekli yerini almasının öneminden bahseden Nalçacı ve Yılmaz, gençlere diğer alanlarda hayat tecrübelerini de aktardıktan sonra GÜBDER ve GGA Başkanı Erol Tekçe'nin yaptığı kapanış ve teşekkür konuşmasının ardından eğitim semineri sona erdi.