HARŞİT ÇAYI KİRLETİLMEMELİ

Deterjanlara temizleyici özellik veren yapısındaki yüzey-aktif maddelerdir. Üreticiler çoğunlukla deterjanlar içinde pahalı olan bu maddeleri düşük oranda (%10-30) kullanmakta, onun yerine ucuz olan bentonit, kaolin, değişik tuzlar, asitler ve silikatlar gibi temizleyici özellikleri olan suda az eriyen inorganik maddeler karıştırmaktadırlar. Bir deterjanın yapısındaki biyolojik bozulmaya (biyodegredasyon) uğratmayan maddelerin oranı onun çevre kirlenmesi ve sağlığa olan zararlarının göstergesidir. Bu maddelerin su ve toprakta bozulmadan kalıp, akarsularla göl ve denizlere ulaşması buralarda yaşayan canlıları ve onlarla beslenen insanların sağlığını tehdit ettiğini biliyor muydunuz?

DETERJANLI SULARIN YAPTIĞI HASTALIKLARI BİLİYORMUSUNUZ?

Deterjan içerisinde bulunan yüzey-aktif madde dışında önemli oranda (%70-90) bulunan temizleyici, beyazlatıcı, yumuşatıcı, köpürtücü, parlaklık verici ya da antiseptik özellik veren katlı maddelerinin çoğu da yüzey-aktif madde gibi insan organizmasına gıdalardan ve diğer yollardan girdiklerinde dokularda iritasyon sonucu olumsuz etkilere neden olabilmektedirler. Birçok kanser türünün ise dokuların sürekli iritasyonu sonucu oluşabildiği literatürlerde bildirilmektedir. Ayrıca akciğer tahribatı, akciğer iltihabı, alerjik reaksiyonlar, santral sinir sistemi, kalp, böbrek ve kan damar rahatsızlıkları, endokrin ve bağışıklık sistemi bozuklukları gibi önemli rahatsızlıkların kaynağı üretimde kullanılan katkı maddeleri ve dolayısı ile deterjanlar olabilmektedir.

PARKLARDAN ATILAN ATIKLARA NE DEMELİYİZ?

Harşit çayı boyunca bulunan konaklar, oteller, parklar v.b. yerlerin çöplerini harşit çayına bilinçli olarak atıldığını biliyor muydunuz?

Tabii hayır. Gündüz öğlen saatlerinde göz göre göre çöplerini rast gele harşit çayına fırlatıyorlar. Bunun önlenmesi yönünde harşit çayı boyunca kamera yerleştirilerek kimlerin ve nereden atıldığı tespit edilip gereken cezalar uygulanmalıdır.

Harşit çayı üzerinde birçok köyümüz, ilçelerimiz hatta barajlarımız bulunmakta buralarda balık üretimi yapan vatandaşlarımız, bahçelerini sulamak için kullanılan sulama suyu ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimiz hayvanlarını su içirmek için Harşit çayını kullanmakta olduğunu bilenler. Bunlarında bizim ya da sizlerin sofrasına kadar geldiğini bilmekteyiz. Bizleri neden böyle tehlikelerle karşı karşıya bırakmış olduğunuzu hala bilmiş değiliz.
YORUM EKLE