Birkaç yıldır Gümüşhane Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesi ve organizesinde kitap ve okuma kapsamında hayırlı ve oldukça faydalı bir projeyi izliyoruz. Adı Gümüş Haneler Okuyor Projesi.
Bu proje kapsamında şehrimizde ilk defa geniş kapsamlı bir Kitap Fuarı düzenlendi. Kitaplar ve yazarları Gümüşhaneli kitapseverlerle buluştu.
Projenin sahibi Gümüşhane Valiliği ve Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürlüğü öylesine hayırlı bir işe imza attı ki anlatmaya kelimeler kifayet etmez sanırım. Fuarı gezen, kitapların kokusunu içine çeken, kumbarasındaki parasını dünyanın en güzel şeyi olan kitaba veren o minik yürekler adına bir eğitimci yazar olarak mutluyum, umutluyum. Sebep olanlardan Rabb'im razı olsun inşallah.
İmza standıma gelen bir minik öğrencinin gözlerini kapatıp kitabı yüzüne tutarak sayfaların kokusunu içine çekmesi öylesine hoşuma gitti ki anlatamam. İşte bu ruh çocuklarımızın yarınlarının felahı olacaktır.
Öte yandan bu fuarın sponsoru olan Gümüşhane Rehber Kırtasiye adına Erdal Selvi kardeşimi, çalışkan ve güler yüzlü ekibini yürekten kutluyorum.
Ancaaaak, yüreğim çok dertli olduğundan küçük birkaç serzenişim olacak.
Fuarın ilk gününden son anına kadar tüm Gümüşhaneli ebeveynleri çocukları ile bu fuara gelmelerini beklerdim ki maalesef yine sükut-u hayale uğradım. Kitaplarla çocukları buluşturmaz isek yarın ki nesilden hayır beklemek hayal olur öyle değil mi. Unutulmasın ki;
“Kitap ile dost olmayan başka yerlerde dost arar olur.”
Az sayıda anne ve babası ile fuara gelen çocukların o masumane;
“Amca bu kitapları yazan gerçekten siz misiniz?” sorusu karşısında gerçekten bu fuarların hemen her yıl daha organize yapılmasının elzem olacağının mesajını aldık.
İkinci sitemim şehrin kitap satıcılarına olacak. Bu fuara neden karınca kararınca da olsa katılmadınız. Firmanızı bu fuarda tanıtsanız en büyük müşterileriniz öğrencilerle kaynaşsanız kötü mü olurdu.
Üçüncü ve asıl sitemim ben dahil bu şehrin yazar, çizer, şair kalem erbabına. Bu fuara gelmeyen yarın gazete köşesinde, sağda ve solda bilhassa eğitim, okuma konularında asla şikayetçi olmasın. Bu şehrin çocukları ve gençleri sizi fuarda kitapları başında canlı görmedikten sonra hiçbir mazeretin(m)iz asla kabul bulmayacaktır.
Hemen her hayırlı projede seve seve görev alan en başta şehrin yaşayan hazinesi Turan Tuğlu'ya, şehrin en çok üreten kalemi Güngör Üçüncüoğlu abime, Zülfikar Yapar ve Niyazi Karabulut hocama, Akademisyen Ali Özcan'a ve dışarıdan gelen kalem erbabına ümitlerimizi yeşil tuttukları için teşekkür ediyorum.
En başta İl Milli Eğitim Müdürümüz Seydi Doğan’a, Müdür Yardımcımız Mesut Olgun’a ve Milli Eğitim AR-GE ekibine teşekkür ediyorum. Ayrıca Gümüşhane deyince yüreği kabaran, maddi manevi yüke omuz veren kitap ve kültür dostu GTSO Başkanı İsmail Akçay'a, kitap dostu Başsavcımız Faruk Kaynak’a, Gümüşhane Kent Konseyi Başkanı Hasan Pir'e, DSİ Müdürü Ümit Yayla'ya ve Memur Sen Başkanı Musa Uncu'ya teşekkür ederken şehrimizin diğer bürokrat, STK ve derneklerini bu fuarda görememek de yüreğimizi sızlattı. Bir kocaman teşekkürü de bu şehrin arşivini tutan sevgili Recep Ergin kardeşime gönderiyorum. İyi ki varsın.
Evet, kitap bizim neyimiz. Biz kitapları kitaplar bizi ne kadar tanıyor. Gümüşhane ve Gümüşhaneliler kitaplar ve yazarları ile gerçekten dost mu? Bu soruların cevabını maalesef biz bulamıyoruz.
Ama her şeye rağmen ümitvarız. Bu ilk fuarımızda Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürümüz Seydi Doğan'ın ifade ettiği gibi eksikliklerimizi göreceğiz. İkincisi ve üçüncüsü daha da güzel olacak inşallah. Emeği geçen herkese ve her kesime şükranlarımı sunuyorum.